Ялівець – прикраса двору


Ялівець звичайний, один з численних «родичів» кипарису, належить до сімейства кипарисових, він з’явився на Землі близько 50 мільйонів років тому.

Це вічнозелений хвойний чагарник висотою до 3 метрів. Зустрічається ялівець як в сухих соснових борах, так і у вологих ялинових лісах, по берегах річок, на вирубках і лісових галявинах. Росте краще на бідних підзолистих і супіщаних грунтах помірної вологості.

Рослини, як правило, дводомні, тобто існують чоловічі і жіночі особини. Чоловічі суцвіття у вигляді сидячих жовтуватих колосків розташовані в пазухах листків на кінцях гілок. А з непоказних жіночих суцвіть зав’язуються численні, майже сидячі кулясті плоди, які в народі називають шишкоягодами, хоча з точки зору ботаніки така назва абсолютно невірна.

У зрілому стані вони стають чорно-синіми з сизим нальотом. Плоди дозрівають довго, тільки до осені наступного року, тому на кущі можна бачити одночасно і зелені, і майже стиглі ягоди.


Ялівець широко використовують для створення на садових і дачних ділянках «живих» огорож. Його крона конусоподібна, міцна, гілки дугоподібно піднімаються вгору. Хвоя зберігається на гілках до 4 років. Вона світло-зеленого кольору, колюча, 1-1,5 см довжини. Жива зелена стіна з ялівцю виглядає дуже ефектно.

В даний час виведені форми з різноманітними кронами. І з різним забарвленням хвої (зеленим, блакитним, золотистим).

Але ялівець — це не тільки декоративна рослина, він прекрасний санітар. Він захищає вашу ділянку, виділяючи леткі речовини фітонциди, які очищають повітря і збагачують його киснем.

Фахівці вважають, що влітку 1 гектар заростей ялівцю виділяє фітонцидів в 6 разів більше, ніж хвойні породи, і в 15 разів більше, ніж листяні. Вони вважають, що цього цілком достатньо, щоб оздоровити повітря середнього за величиною міста.

Наші «безграмотні» предки про це знали незрівнянно більше нас. Вони обкурювали ялівцем свої хати для оздоровлення житла. А якщо вдома був хворий, то хвоєю ялівцю протирали підлоги. А перед заготівлею солінь взапас вони чистили і парили ялівцем бочки під огірки, капусту, гриби.

Цікавий досвід північноамериканських індіанців по лікуванню шкірних захворювань і туберкульозу. Своїх хворих вони надовго поселяли в заростях ялівцю, не дозволяючи їм виходити звідти ні при яких обставинах. А в Криму в районі Місхора для лікування верхніх дихальних шляхів дотепер дуже широко використовують цілющі властивості заростей ялівцю на навколишніх схилах гір.

Плоди ялівцю, іменовані в побуті і торгівлі «ялівцевими ягодами», збирають у період повної зрілості на другий рік в кінці вересня, коли вони набувають гарний чорно-синій колір. Збирають їх у рукавичках, тому що хвоя ялівцю дуже колюча, але їх також можна зібрати, струшуючи з куща.

Зібрані плоди необхідно відразу очистити від незрілих і зіпсованих, хвої, гілочок і т.д. Потім плоди злегка підсушують на відкритому повітрі, тому що при сушінні в печі вони втрачають свій блиск і стають млявими. Під час сушіння та зберігання їх необхідно часто перемішувати, щоб уникнути розігріву.

Ялівець звичайний широко використовують і для декорування різних елементів ділянки. Для цього його зазвичай висаджують окремими екземплярами або невеликими групами. Біля входу в будинок і на майданчику відпочинку можна розташувати 1-2 рослини, а два ялівцю посадити симетрично біля хвіртки.

Красу вертикального силуету ялівцю підкреслюють почвопокривні багаторічні рослини. Мальовничо виглядає щільний, темно-зелений кущ ялівцю поряд з корчами, садовими вазонами, лавками і т.д. А закінченість всієї композиції додасть декоративна доріжка і стрижений газон.

Поки рослини молоді і не дають декоративного ефекту, їх висаджують групами, які в подальшому можна акуратно розрідити. Для цього молоді рослини висаджують в поліетиленові пакети без дна діаметром 25-30 см. Коренева система в цьому випадку формується в заданому обсязі, а плівка в землі не руйнується кілька років.

Плоди ялівцю звичайного широко використовуються в медицині як сечогінний засіб. Вони посилюють секрецію шлункового соку і перистальтику кишечника, мають бактерицидну дію. Але вони протипоказані при гострих запальних захворюваннях нирок.

Ялівець здавна цінується в косметології та дерматології. Він позбавляє від плішивості, зміцнює волосся, широко використовується як бактерицидний засіб при лікуванні шкірних захворювань, а в комплексі з іншими рослинами — для зростання і зміцнення волосся.
Від облисіння робиться настій ялівцю (хвоя, молоді пагони, плоди). Для цього 1 ст. ложку подрібненої сировини треба залити 2 склянками окропу, настояти до охолодження, процідити. Настій втирати в шкіру голови щодня.

Плоди ялівцю використовуються також у кулінарії. Вони надають особливі смакові якості. Ось як, наприклад, готується квашена капуста. Треба подрібнити і відварити в 1 л води 1 ст. ложку сухих ягід ялівцю. Відвар влити в капусту при засолюванні з розрахунку 0,5 л відвару на 10 кг капусти.

В.А. Лойко




Поділитись своєю думкою