Післяродовий парез у корів

Ця хвороба уражує добре вгодованих корів підвищеної молочності у віці 5-9 років за стійлового утримання. На цю недугу хворіють також кози й рідко вівці та свині. Іменують її післяродовим парезом, післяродовою комою, яка проявляється паралічоподібним станом гортані, язика, кишківника й кінцівок.

Інколи з’являється збудження, яке супроводжується судомами та скреготанням зубів. Часто виникає здуття. Апетит відсутній, хода тварин невпевнена, м’язи тулуба й кінцівок тремтять. Тулуб та кінцівки холодні. Корови лежать на грудях з підігнутими ногами. Ротова порожнина розтулена, язик випадає, відтак спостерігають Б-подібне викривлення шиї.

Хвороба у корів частіше буває після родів, під час них трапляється рідко, а перейми й потуги повільні, виведення плоду уповільнюється.

В овець та кіз післяродовий парез зустрічається на 1-3-й день після родів або відлучення ягнят, козенят, свині хворіють переважно на 2-5-й день після опоросу з ознаками відсутності апетиту, повільним виділенням сечі, випорожненням кишківника та зниженням температури до 35,5-37,0°С.

У науковців на сьогодні єдиної думки щодо виникнення хвороби немає. Однак вважається, що вона є наслідком згодовування великої кількості концентратів і сіна бобових рослин (люцерни, конюшини). Дехто вважає, що до хвороби призводить підвищене виділення кальцію з молозивом та збіднення крові на цукор. Відтак, враховують виснаження або загальмовування нервової системи статевого органу, який бере участь у родах. І чим швидше перебігає та прогресує процес хвороби, тим складніше лікування.

Слід зауважити, що перераховані тут клінічні ознаки можуть бути характерні для багатьох інших хвороб, а тому обов’язково слід запросити для клінічного огляду та лікування лікаря ветеринарної медицини.

Кваліфіковане втручання спеціаліста в перші 24-48 годин у 90% випадків призводить до видужання корів, а запізніле та некваліфіковане — до загибелі.
Для лікування тварин з описаною недугою є чимало методів, проте жоден з них поки що не став дієвим за винятком нагнітання повітря до молочної залози через молочний канал за допомогою апарата Еверса або звичайного велосипедного насоса, з’єднаного гумовою трубкою з молочним катетером.

Після процедури кінчики дійок зав’язують на 20-25 хвилин бинтом або іншим м’яким матеріалом і вим’я старанно масажують.

Однак ще раз зауважу, що цю лікувальну процедуру має виконувати спеціаліст. Після неї, в окремих випадках уже навіть через 15-20 хвилин, у корови поліпшується загальний стан, тварина встає і починає їсти.

Після того, як тварина стала на ноги, м’язи можуть тремтіти ще декілька годин.

Одночасно з цим методом проводять тепле укутування тулуба, ніг з одноразовим розтиранням тіла джгутом, виготовленим з м’якого сіна або соломи. Для звільнення прямої кишки від калових мас слід зробити теплу клізму.

Свиноматкам дають послаблювальні засоби та ставлять клізми з цукром.

Профілактувати родильний парез слід шляхом зменшення концентратів у раціоні за один-два тижні до родів та двох місяців після них, а також соковитих кормів. Потрібно проводити щоденний моціон, особливо у сухостійний період.
Корми мають бути багаті на вітаміни, а співвідношення кальцію до фосфору в раціоні найкраще -2:1.

Дотримуючи цих вимог, збережемо тварин від захворювання, а за своєчасного та кваліфікованого лікування тварини, безумовно, видужають і будуть радувати вас своїм здоров’ям та всім тим, чим обдарувала їх для нас сама природа.

Л. К. Волинець, доктор ветеринарних наук

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply