Секрети отримання раннього врожаю кабачків

Якось я придбала на виставці насіння кабачка італійської селекції з назвою «Смугастий італійський». У той момент подумала, що, може цього разу мені, нарешті, поталанить і він виявиться ідеальним сортом, про який я давно мріяла.

Що поробиш, але з кабачками, які я дуже люблю, у мене якось не складалося. Вирощувала переважно вітчизняні, звичайні цуккіні. Пробувала розводити й зарубіжні сорти, але вони не припадали мені до душі: то дуже маленькі плоди, то надто швидко перезрівають і стають твердими, то багато насіння, а м’якуша мало. Напевно, з такими проблемами стикаються багато городників.

І ось після багатьох років безуспішних пошуків мені таки пощастило: Смугастий італійський порадував і мене, й моїх рідних високим урожаєм та відмінним смаком плодів. А відбулося це так. Купили ми в тому сезоні багато зарубіжних новинок кабачка і висіяли їх на початку травня у відкритий ґрунт по дві насінинки в лунку. Рослини дружно зійшли і почали рости. Ось тут-то і виявився серед них явний лідер — кабачок італійської селекції, який буквально затьмарив усі інші. Він значно обігнав у рості своїх побратимів (адже їх було посіяно кожний у свій строк) і видав найранніший урожай, що нас невимовно порадувало. Та й плоди у нього — просто диво: темно-зелені в чітку смужку і ростуть більше в довжину, ніж у ширину, особливо коли молоді. Виходить такий довгий (з півметра), в міру «вгодований» кабачок, який довго не старіє. Та й урожайність у нього висока. Як тільки зриваєш молоденькі плоди, так незабаром з’являється нова зав’язь.

Хочу також відзначити, що рослини кабачка я нічим не підживлювала, мінеральних добрив не люблю, а органічні тоді у нас закінчилися. По-справжньому здивував нас і смак італійського кабачка. Раніше вважала, що всі кабачки на один смак, але я помилялася. Плоди нового сорту виявилися дуже смачними, і це помітили мої рідні, коли я пригощала їх смаженим кабачком, запанірованим у сухарях з часником. Усі одноголосно сказали, що такого кабачка повинно бути багато, і порадили на майбутній рік посадити більше. Ось відтоді і став Смугастий італійський — «Смугастиком», улюбленим сімейним овочем.

Як отримати ранні кабачки

Ще я хочу поділитися своїми «секретами» вирощування ранніх кабачків, щоб якомога раніше одержувати продукцію. Цю проблему легко вирішити, якщо вирощувати кабачок розсадним способом. Для цього я використовую торф’яні таблетки. їхня перевага в тому, що торф добре тримає кореневу систему кабачка і не розпадається, потрібно тільки не забувати поливати таблетки в міру освітлювання їх. Рослини, висаджені у торф’яні таблетки, не хворіють на чорну ніжку та інші бактеріальні хвороби, ростуть абсолютно здоровими, що позбавляє від зайвих клопотів. Якщо торф’яних таблеток немає — можна взяти городню землю і трохи додати до неї піску. Сіяти насіння кабачків потрібно за два тижні до висаджування розсади в ґрунт. Це важливо, адже переросла розсада приживлюється гірше, отож не уникнути втрат. До того ж, якщо рослина витрачає багато часу на приживлювання, то ваш виграш у часі зводиться до нуля.

Як ємкість для висіву насіння я використовую одноразові стаканчики, заповнюю їх ґрунтом (його треба заздалегідь полити слабким розчином марганцівки) і сію насіння кабачка, заглибивши на 1-1,5 см, залежно від його розміру. Що ж до торф’яних таблеток, то їх я замочую в теплій воді (так, щоб вони плавали) на 5 хвилин. Після цього беру таблетку, злегка віджимаю її в руці і ставлю у стаканчик. Таблетка діаметром 42 мм якраз заповнює весь стаканчик. Коли насіння посіяно, я накриваю кожний стаканчик одноразовим пакетиком (надягаю його на стаканчик) і ставлю у затінку.

Насіння кабачка проростає дуже швидко, за 4-5 днів. Як тільки з’являються паростки, пакетик треба зняти, в ньому більше немає потреби, а рослину поставити в добре освітлене сонцем місце. Весь догляд тепер зводиться до своєчасного поливу. Поливати треба з відчуттям міри, краще недолити, ніж перелити.

За тиждень рослинки виростають досить великими. Тільки-но з’являться два справжні листки — пора висаджувати кабачок у ґрунт. Висаджену розсаду я накриваю половинками одноразових пляшок. Для цього розрізую пляшку навпіл, нижню частину використовую як стаканчик для садіння кімнатних рослин, а верхню — як «міні-теплицю» для накриття розсади кабачка. Верхня частина пляшки має бути закрита пробкою.

Кожний кабачок я накриваю окремою «міні-теплицею» з пляшки, злегка втиснувши її в землю. Перш ніж накрити кабачок, полийте гарненько землю. Кришку на «міні-теплиці» потрібно відкручувати повністю, коли ви бачите, що теплиця дуже «запітніла». Коли ж вона підсохне, надіньте кришку знову. На ніч кришки краще закрутити. Через тиждень теплицю можна прибрати зовсім, кабачок уже вкорінився і може рости самостійно. Підживіть рослину будь-яким органічним добривом: перегній-сипець, пташиний послід або препарат Байкал ЕМ-1.1 щедрого вам урожаю!

С.А. Рябова, а/я 50, м. Українка Київська обл., 08720.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply