Родіола рожева — джерело сили та енергії

Не просто відшукати в природі цю рідкісну й дивовижну за своєю красою рослину, адже поширена вона лише в гірських місцевостях, на альпійських і субальпійських луках Європи та Азії. В Україні трапляється лише у високогір’ї Карпат — на кам’янистих розсипах, в ущелинах скель, де утворює місцями невеликі зарості.

Та найчастіше родіола рожева росте невеликими групами в північно-східному Алтаї в гольцовому поясі у межах висот від 1500 до 2500 м над рівнем моря. Саме там здебільшого її заготовляють як лікарську сировину. Однак ці дикі заготівлі можуть призвести до того, що через п’ять-десять років золотий корінь назавжди стане реліктом дикої природи. І навіть той факт, що рослина занесена до Червоної книги, не врятує її від зникнення. Тому нам потрібно подбати про захист і популяризацію цього рідкісного виду.

Родіола рожева за своїми лікувальними властивостями майже не поступається женьшеню й перевершує елеутерокок. Протягом багатьох століть її застосовували в народній медицині Алтаю та північно-східного Китаю як засіб, що підвищує розумову та фізичну працездатність. За твердженням тібетських монахів, золотий корінь — це невичерпне джерело сили та енергії.

До Європи родіола потрапила значно пізніше. Її завезли поодинокі мандрівники як екзотичну рослину. З лікувальною метою в офіційній медицині її почали застосовувати наприкінці XX століття.

Родіола рожева (Rhodiola rosea L.) — багаторічна трав’яниста невисока рослина родини товстянкових, з дерев’янистим стеблом, товстим і коротким кореневищем та м’ясистим корінням. Розміри кореневища іноді сягають завтовшки 15 см. Знаходиться воно майже на поверхні ґрунту, має світло-буре забарвлення з відтінком бронзи.

Родіола рожева

Щодо назви родіоли рожевої, вона має таке пояснення. Якщо добре придивитися до рослини, можна помітити на її корені лусочки кольору старовинної позолоти. Саме через це в народі родіолу називають золотим коренем. А ось на розломі кореневище має рожевий колір і приємний запах, що нагадує ніжний аромат троянди. Звідси й пішла ботанічна назва рослини — родіола рожева.

Однак, ті, хто, судячи за назвою, вважають, що в рослини квітки рожевого кольору, помиляються. Насправді це не так. Квітки родіоли жовті або зеленкуваті, одностатеві, тобто окремо чоловічі й жіночі, причому в останніх майже немає пелюсток. Після цвітіння утворюються плодики, які перед дозріванням набувають красивого червоного кольору.
Стебла рослини численні — до 12-15 штук, рідше поодинокі, прямостоячі, заввишки 25-60 см. Сидячі м’ясисті листки, як у інших товстянкових, мають продовгувато-яйцеподібну форму, у верхній частині вони пилчасто-зубчасті, із загостреними кінчиками.

Суцвіття багатоквіткові, щиткоподібні. Квітки невеликі, одностатеві, яскраво-жовтого кольору, з п’ятьма пелюстками. Плоди — листянки, довжиною 5-8 мм, насіння — дрібне, охристо-бурого кольору. Квітує у червні — липні, плоди дозрівають у липні — серпні.

Агротехніка вирощування

Не так уже й легко, але все ж таки можливо виростити родіолу самотужки на власній дачній ділянці. Перевагу слід надавати родючим, легким за механічним складом ґрунтам, бо на важких глинистих і надто перезволожених у рослин може підгнивати коріння і слабо наростати кореневище.

Найкраще розмножувати золотий корінь поділом кореневищ з двома-трьома бруньками відновлення (приблизно у квітні або наприкінці липня) і насінням. Щоб успішно посіяти й отримати дружні сходи, потрібно заздалегідь підготувати ґрунт на ділянці, створивши належні агротехнічні умови для росту і розвитку рослини.

Насіння висівають під зиму або навесні. Сходи помірно поливають двічі на тиждень, а землю розпушують і ретельно видаляють бур’яни. На постійне місце саджанці пересаджують через 3-4 місяці або наступного року. Схема садіння: міжряддя — 70-80 см, відстань між рослинами — 30-40 см. Кореневище родіоли не заглиблюють — бруньки відновлення мають бути на рівні ґрунту, але при цьому поряд залишають неглибоку ямку для поливу.

Важливим агротехнічним прийомом є підживлення рослин. З цією метою застосовують перегній або компост, додаючи воду у співвідношенні 1:5. Підживлювати краще після легкого зволоження (поливу) або невеликого дощу.

Збирання і сушіння

Лікарську сировину родіоли рожевої (підземну частину) слід заготовляти після закінчення цвітіння й до настання перших приморозків. Кореневища і корені викопують, очищають від ґрунту і миють у проточній воді. Потім розрізують упоперек на шматки завдовжки 3-8 см, пров’ялюють і сушать у затінку на горищі або в сушарці за температури 40-50°С. Сушіння під прямими сонячними променями не рекомендується.

Фармакологічні властивості

Родіола рожева має виражену стимулюючу дію. Речовини, які в ній містяться, сприяють покращенню самопочуття при загальній слабкості, нормалізують обмінні процеси, допомагають ощадно витрачати енергію, відновлюють сили у м’язових тканинах, надають тонусу і поліпшують роботу головного мозку. А це, в свою чергу, сприяє поліпшенню загального стану, покращенню пам’яті та уваги. Препарати з цієї рослини рекомендується застосовувати як загально-зміцнюючий засіб людям, що займаються важкою фізичною та розумовою працею: сільським робітникам, спортсменам, науковцям, художникам тощо.

РЕЦЕПТИ

У народі настоянку родіоли здавна застосовували при захворюваннях шлунка, малярії, перевтомі, занепаді сил, імпотенції, нервових хворобах, туберкульозі, цукровому діабеті, анемії, захворюваннях печінки тощо.

  • Екстракт спиртовий — лікарський засіб, що стимулює центральну нервову систему при неврозах, гіпотонії, астенічних неврастенічних станах., підвищеній і хронічній втомі, зниженій працездатності. Вживають по 5-10 крапель 2-3 рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування — 10-20 днів.
  • Настоянку золотого кореня застосовують при діареї, лихоманках, гіпотонії, головному болю, респіраторних інфекційних захворюваннях, для зняття втоми і підвищення розумової та фізичної працездатності, при подагрі, анемії, імпотенції та багатьох інших захворюваннях. Щоб її приготувати, 50 г подрібненої сировини заливають 500 мл 40%-го спирту чи горілки й настоюють протягом двох тижнів. Приймають по 20-30 крапель тричі на день за 30 хвилин до їди.
  • Настій: 10 г подрібнених коренів заливають 200 мл окропу, настоюють 4 години, а потім проціджують. Приймають по півсклянки 2-3 рази на день за нервових і фізичних навантажень, емоційного збудження тощо.
  • Зовнішньо екстракт родіоли рожевої використовують як засіб для загоєння ран, для полоскання горла під час ангіни, при пародонтозі тощо.
  • Поширене також застосування чаю із золотого кореня з додаванням лікарських рослин: листя суниці лісової, ожини, малини і чорної смородини; квіток звіробою, перстачу прямостоячого, трави чебрецю, які додають у рівних пропорціях. Дві-три столові ложки сухої суміші трав настоюють протягом години в 1 л окропу. П’ють, додаючи мед або цукор за смаком.

Однак слід зазначити, що постійне вживання таких чаїв небажане, бо їх рекомендують лише під час виконання особливо важкої роботи — фізичної або розумової, а також при застуді, важких формах грипу, ангіні тощо.
І найголовніше, чого не слід забувати, то це про обов’язкову консультацію у лікаря щодо можливості лікування рослиною.

Протипоказання та можливі побічні ефекти

Слід зазначити, що при передозуванні препаратів родіоли рожевої можуть розвинутися побічні явища у вигляді підвищеної дратівливості, болю в ділянці серця, безсонні тощо.
Препарати родіоли рожевої протипоказані за лихоманки, гіпертонічного кризу, підвищеної збудливості. Також протипоказане застосування родіоли рожевої за різко виражених симптомів нервових захворювань і виснаження коркових клітин. Тож в разі появи ознак збудження, безсоння й головного болю прийом препаратів родіоли припиняють.

Застосування в інших галузях

Підземну частину родіоли рожевої використовують у харчовій промисловості для виготовлення безалкогольних тонізуючих напоїв. Окрім того, її застосовують для дублення шкіри та забарвлення тканин. Надземну частину інколи споживають у їжу як салат.

Отже, всім, хто ще не посадив на своїх дачних і присадибних ділянках цю рідкісну й красиву лікарську рослину — родіолу рожеву, радимо зробити це обов’язково. Бажаємо відвідувачам сайту «Бабусин сад» успіхів і, звичайно ж, міцного здоров’я!

О.І. Табанюк, Н.О. Патріхалко, колекціонери лікарських рослин

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply