Обеззараження грунту для вирощування розсади

Багато садівників та городників при підготовці живильної грунтової суміші для вирощування розсади овочевих та квіткових культур раніше широко використовували грунт з власних земельних ділянок. В принципі для цього підходять добре окультурені легкі суглинки з високим вмістом гумусу.

Однак грунт з городу практично завжди містить різні шкідливі грунтові мікроорганізми, у тому числі надзвичайно небезпечні для овочевих рослин. Посіяне в такий грунт насіння, звичайно, зійде. Але сіянці що виростуть з них можуть в будь-який момент захворіти і навіть загинути, заражаючи навколо себе і здорові рослини. Що робити, щоб уникнути цього?

Багаторазове проморожуванні грунту

Умільці садоводи давно знайшли вихід із ситуації. Для цього грунт пізньої осені збирають у мішки і до настання сильних морозів (практично до грудня) тримають на балконі або на відкритому повітрі в саду. Потім його на 8-10 днів заносять в квартиру і ставлять у тепле місце, щоб пробудити до життя насіння бур’янів, зимуючих в грунті шкідників і мікроорганізми. При цьому грунт бажано злегка полити талою водою, отриманої від танення снігу (звичайно, чистого, садового, а не взятого з вулиці).

Потім грунт, що прокинувся, необхідно знову виставити на балкон на 6-7 днів, але підібрати для цього такий час, коли температура повітря на вулиці буде нижче -20 °С. Так би мовити проморозити грунт. І цей цикл відтавання і подальшого глибокого заморожування грунту необхідно повторити 2-3 рази.

Таке проморожування грунту дозволяє значно його оздоровити. При цьому гинуть зимуючі в ньому шкідники, насіння бур’янів і практично вся мікрофлора. І якщо на вашій ділянці немає кили капусти і фітофтори помідорів і картоплі, то цей метод практично виправдовує себе.

Якщо ж овочі на вашій ділянці часто хворіють килою і фітофторозом, то таке проморожування грунту не знищує спори цих захворювань. Для їх повного знищення потрібна значно жорсткіша теплова стерилізація грунту.

Термічна обробка грунту

Термічну обробку грунту в умовах міської квартири проводять зазвичай двома способами – поливаючи кропом грунт або прогріваючи в духовці.

Найпростіше пропарити грунт в домашніх умовах можна наступним чином. На дно баку для білизни кладуть на ребро 2 цегли і наливають воду так, щоб цеглини виступали з води на 3 см. На цеглини ставлять відро такої висоти, щоб бак можна було щільно прикрити кришкою. У дні відра заздалегідь робляють кілька великих отворів.

Потім дно відра застеляють пухкою тканиною (марлею) і насипають на неї не більше 5-6 л грунту. Бак накривають кришкою і грунт стерилізують не менше 2-3 годин з моменту закипання води, постійно доливаючи в бак окріп у міру випаровування води.

При прогріванні грунту в духовці його насипають на деко шаром не більше 1,5 см, ставлять його в нагріту духовку і прогрівають протягом 45 хв при температурі 120-125 °С.

При цьому піднімати температуру вище ні в якому разі не можна (це строго обов’язково), оскільки при температурі понад 130 °С органічні речовини грунту починають швидко обвуглюватися, утворюючи токсичні для рослин сполуки.

Невміла термічна обробка грунту — палиця з двома кінцями

Але, ні пропарювання грунту, ні її термообробка в невмілих руках не дають повної гарантії того, що цей, тільки що оброблений з такими зусиллями грунт до моменту посіву насіння не міститиме шкідливі для ваших рослин мікроорганізми. У чому ж справа?

А справа в тому, що привезений з саду грунт постійно заселений величезною кількістю мікроорганізмів — і шкідливих, і корисних, які є ворогами хвороботворних мікроорганізмів. І в грунті між ними постійно підтримується певна рівновага.

Безперечно, при тепловій стерилізації грунту в ній гинуть шкідники, і переважна більшість хвороботворних мікроорганізмів. Але разом з ними гине і вся корисна мікрофлора, необхідна для життєдіяльності рослин.

Тому після стерилізації грунт недовго буде стерильним, якщо не вжити для цього відповідних заходів. Справа в тому, що незабаром грунт знову заселять мікроорганізми, які, не зустрічаючи конкуренції, швидко розмножаться. Добре, якщо першими з’являться корисні мікроорганізми, а якщо шкідливі?

Вихід з цього становища є, надзвичайно простий і ефективний. Відразу після стерилізації грунту будь-яким способом його необхідно засипати в чисті, щільно закриті мішки, а перед самим посівом насіння заселити корисними мікроорганізмами.

Для цього перед тим, як помістити грунт в посівний ящик, його необхідно висипати в тазик і на відро такого грунту додати літрову банку біогумусу. Потім грунт треба добре розпушити і довести до оптимального фізичного стану.

Якщо ці компоненти у вас відсутні, теж не біда. У цьому випадку грунт необхідно обприскати розчином Фітоспорін-М і Гумі, приготованим згідно інструкції. Це — виключно ефективний природний, екологічно безпечний біофунгіцид.

Основа цього препарату — дружня рослинам культура Bacillus subtilus, яка тривало і ефективно протистоїть різним хвороботворним бактеріям і цвілі, захищаючи рослини від кореневих гнилей, парші, чорної ніжки, фітофторозу, бактеріального раку та інших небезпечних захворювань.

А як бути з готовим грунтом?

На цю тему в періодичній пресі можна знайти дуже мало інформації. Моя ж точка зору така — якщо ви купуєте для вирощування розсади готовий грунт, то його необхідно обов’язково пропарити гарячою водою, щоб убезпечити розсаду від всяких можливих неприємностей. Адже цілком імовірно, що цей грунт готували ті ж фірми, які удосталь поставляють в торговельну мережу некондиційне насіння овочів і квітів.

Як це зробити? Для цього закритий пакет з грунтом треба опустити у відро, налити по стінці відра крутий окріп, накрити відро кришкою і залишити до повного охолодження, а потім обприскати цей грунт розчином Фітоспорін-М, як було зазначено вище.
І тільки після цього грунт з пакету можна без побоювань використовувати для вирощування розсади. Але повторюю — це моя особиста добра порада, яка зовсім не обов’язкова для виконання.

В. Шафранський

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply