Полістигмоз сливи та заходи боротьби з ним


Полістигмоз сливи часто називають — «опік листків сливи» або «червона плямистість». Захворювання проявляється переважно на листках, іноді розвиток хвороби спостерігається на молодих пагонах, які ще не здерев’яніли, а також на плодоніжках і плодах.

Полістигмоз найчастіше виявляється в садах Дніпропетровської, Донецької, Харківської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Київської і Закарпатської областей. У інших областях хвороба спостерігається рідше. Останніми роками в кроні дерева уражується до 10-20% листків, в окремих садах до 60%, за інтенсивності розвитку хвороби 5-8%, що призводить до передчасного їх обпадання.

Перші ознаки хвороби виявляються у травні-червні, масовий розвиток захворювання відбувається в липні-вересні. Перші симптоми захворювання на листках сливи проявляються у вигляді жовтуватих або світло-червоних, добре помітних з обох боків листка округлих плям, які поступово збільшуються до 8-12 мм у діаметрі. З верхнього боку листків плями злегка увігнуті, немовби їх втиснули в листкову пластинку, а з нижньої — опуклі. У подальшому уражена тканина потовщується, набуває вогняно-червоного блискучого забарвлення.

Під час уважного огляду червоних плям па них можна помітити численні точкові отвори, утворені літньою (пікнідіальною) стадією гриба. У пікнідах гриб формує безбарвні гачко-подібні спори, які не задіяні в інфекційному процесі. Вони забезпечують статевий процес, в результаті якого надалі розвивається сумчаста стадія гриба, яка носить назву Polystigma rubrum DC.


Після опадання листя (а іноді й раніше) плями темнішають, стають чорними, блискучими, що свідчить про формування сумчастої стадії гриба у вигляді напіввідкритих плодових тіл — перитеціїв. Вони утворюються ще з осені, проте сумки з сумкоспорами в них дозрівають тільки наступної весни. Кожна сумка містить по 8 овальних одноклітинних сумкоспор. Початок дозрівання плодових тіл відзначають іноді наприкінці лютого — на початку березня. При зволоженні ураженого листя під дією весняних опадів зрілі сумкоспори викидаються з плодових тіл перитеціїв і повітряними потоками поширюються у навколишньому середовищі. Окремі сумкоспори потрапляють на молоді листки сливи, проростають і проникають в їхні тканини, пізніше розростаються в розгалужену грибницю і перетворюються на м’ясисту червону строму.

Масове викидання та розвіювання сумкоспор з подальшим зараженням молодих листків відбувається наприкінці квітня — впродовж травня-червня.

Перші червоні плями на листках з’являються через 1-1,5 місяця після початку викидання сумкоспор. Прихований (інкубаційний) період розвитку хвороби дуже тривалий. У подальшому, аж до середини літа, кількість червоних плям на листках у кроні дерева з кожним днем зростає, що пояснюється розтягнутим періодом дозрівання і розсіювання сумкоспор гриба.

Інтенсивне зараження листків червоною плямистістю відбувається за випадання частих дощів протягом квітня — травня, які сприяють не тільки дозріванню і викиданню сумкоспор з опалих минулорічних уражених листків, але і їхньому проростанню та зараженню молодих листків у кроні дерева.

За сильного розвитку хвороби в середині літа листки на деревах через численні червоні плями стають червоними, а через деякий час обпадають. У хворих листках порушуються процеси фотосинтезу, що негативно впливає на загальний стан рослин, їхню продуктивність та зимостійкість. Уражені дерева йдуть у зиму погано підготовленими, з малим запасом пластичних речовин, внаслідок чого навесні іноді спостерігається обсипання квіток і молодих зав’язей.

Окрім сливи, збудник хвороби уражує аличу, терен і мигдаль.

З-поміж поширених і районованих сортів сливи відносно стійкими до полістигмозу є Ненька, Сентябрська, Стенлей.

Основним джерелом збереження інфекції є опале уражене листя, з якого навесні і впродовж літа поширюється інфекція в саду у вигляді сумкоспор гриба.

Заходи боротьби

Одним з найбільш ефективних заходів захисту сливи від червоної плямистості є збирання і знищення опалого листя в осінній період. Слід мати на увазі, що строми гриба в уражених листках протягом зими не гинуть, навіть коли їх восени глибоко закопати.

При потраплянні навесні на поверхню ґрунту вони можуть знов бути джерелом інфекції. Тому там, де ґрунт був перекопаний з осені, весняний обробіток слід проводити поверхнево, на незначну глибину.

Навесні, до настання сокоруху у дерев (до почату набубнявіння бруньок) слід провести викорінююче обприскування дерев проти зимуючої стадії полістигмозу та інших захворювань. Один раз на 2-3 роки з цією метою можна використовувати фунгіцид ДНОК: 40%-ний розчинний порошок з нормою витрати 10 г на 1 сотку. Для обприскування готують 1%-ний розчин препарату. Обробку (точніше — промивання) дерев необхідно починати з самих верхніх пагонів, гілок і поступово спрямовувати струмінь робочої рідини донизу, обмиваючи скелетні гілки, кору штамба і обов’язково ретельно обприскати поверхню ґрунту навколо крони дерева. Високої ефективності цієї обробки буде досягнуто за умови проведення обприскування дерев за температури повітря не нижче 4°С. Норма витрати робочої рідини — 10 л на 1 сотку.

З препаратом ДНОК слід працювати дуже обережно. Це не тільки фунгіцид, він має гербіцидні й інсектицидні властивості. Тому при більш пізньому проведенні обприскування дерев цим препаратом (у фазах набубнявіння бруньок — зелений конус і пізніше) дерева загинуть від дії цього гербіциду. Після такої обробки в подальшому дерева доведеться викорчовувати.

Слід зазначити, що щорічне обприскування дерев ДНОКом спричиняє на деяких сортах сливи поверхневі опіки й тріщини кори однорічних пагонів. У зв’язку з цим доцільно на другий і третій роки використовувати для викорінюючого обприскування 5-7%-ний розчин сечовини, з нормою витрати залежно від габітусу дерева 3-5 л робочого розчину на одне дерево. Окрім захисту сливи від зимуючої інфекції полістигмозу, за такої обробки досягається ще одна корисна мета — ранньовесняне підживлення дерев азотом.

Усі профілактичні хімічні заходи, які проводять у плодових насадженнях сливи проти моніліозного опіку, клястероспоріозу, є також ефективними і проти червоної плямистості сливи. У приватному секторі на сливі дозволяється використовувати такі фунгіциди:

— світч 65,2 WG, в.г., з нормою витрати 7,5-10 г на 10 л води (5 л робочого розчину на одне дерево). Кількість обробок цим фунгіцидом — не більше двох. Закінчувати обприскування дерев необхідно не пізніше, ніж за 20 днів до збирання плодів (2:20).

— хорус 75 WG, в.г., 2-3 г на 10 л води (5 л робочого розчину на одне дерево). Кількість обробок — не більше чотирьох за вегетацію. Закінчувати обприскування слід не пізніше, ніж за З0 днів до збирання плодів (4:30).

Вихід в сад після обприскування дерев фунгіцидами для виконання ручних робіт дозволяється через 7 днів. Обприскування дерев сливи фунгіцидами проти хвороб доцільно комбінувати з обробкою інсектицидами проти найбільш поширених шкідників цієї культури.

І.Л. Марков, кандидат біологічних наук, професор кафедри фітопатології Національного університету біоресурсів і природокористування України.




Поділитись своєю думкою