Ялинки на садових ділянках

Садівники при розробці садово-городньої ділянки викидають чимало молоденьких прекрасних ялиночок, вважаючи, що вони не потрібні. По закінченні декількох років, освоївшись і озирнувшись, помічають, що на оголеній ділянці вільно «розгулює» вітер, ніде сховатися рослинам, та й взимку земля оголюється і мерзне. У будь-який час року ділянка знаходиться у відмінному огляді для стороннього спостерігача, з доріг, що примикають, по яких рухається автотранспорт, безперестанку встає стіна щільного пилу.

Вихід з цієї ситуації дуже простий — садіть, а не викидайте хвойні породи дерев, і в першу чергу садіть їх у формі живоплоту.

У мене ділянка огороджена живоплотами з двох сторін, які захищають її від панівних південно-західних вітрів і пилу. Найкращий час для посадки хвойних порід — це період з кінця серпня до середини листопада або навесні — відразу після танення снігу і до середини травня. Посадку краще проводити в похмуру погоду. Кореневі грудки у пересаджуваних ялиночок повинні бути цільними, не пошкодженими. Для посадки необхідно підготувати яму, відповідну за розміром, на дно насипають звичайну городню суміш, що складається з компосту, піску, вивітреного торфу, дернової землі (1: 1: 1: 1).

Для кращого транспортування деревця земляний ком треба обернути яким-небудь матеріалом і стягнути саджанець на штамбі мотузкою. На місці посадки мотузку розв’язують і обгортку видаляють. Яму бажано приготувати заздалегідь, яка повинна за розмірами бути трохи більше, ніж земляний ком з корінням. Рослину поміщають у яму, і присипають землею. Навколо рослини роблять борозенки і наливають в них воду. Коли вода вбереться, ямку засипають пухкою землею. Якщо тривалий час висушують землю вітри і довго стоїть суха погода, то деревце поливають рідше, але рясніше. Перед настанням холодів посаджені дерева рясно полийте, щоб взимку вони не страждали від нестачі вологи.

При пересадці більш дорослих хвойних рослин, необхідно міцно закріпити їх у землі, щоб сильний вітер не міг зашкодити їм. Краще зміцнити їх трьома кілками та обв’язують матеріалом, але тільки не дротом, він може поранити рослини.

Я пропоную висаджувати живоплоти з хвойних порід не тільки тому, що такі огорожі дуже щільні і надійні, а ще й тому, що вони дуже декоративні, особливо взимку. Хвойні рослини чудово оживляють сумовиту і неживу взимку садову ділянку.

І. Кривега

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply