Про вплив Місяця на землю

Минулого тижня ми розмістили місячний посівний календар городника і вже зараз він викликав суперечки стосовно доцільності його використання, та дотримання порад стосовно термінів робіт на присадибній ділянці. Тож спробуємо сьогодні ще раз розібратись чи доцільно використовувати поради посівного календаря працюючи на городі та в саду. . Спостереження на протязі тисячоліть за явищами природи, за життям рослинного і тваринного світу та їх взаємозв’язок з Місяцем зараз тільки знаходять своє наукове обґрунтування, і ще далеко не всі явища, пов’язані з Місяцем, пояснені. Незважаючи на це, знання з тисячолітньою витримкою підтверджені практикою, а значить, варті того, щоб їм довіритися, та враховувати при плануванні робіт в салу та на городі.

З наукової точки зору…

Місяць, безмовно, має вплив на Землю. Це факт, перевірений часом і відносно недавно доведений науковими дослідженнями з застосуванням новітнього обладнання. Під впливом Місяця на замелю змінюється і магнітне поле. А як відомо, зміна магнітного поля впливає на швидкість протікання біохімічних процесів, особливо це помітно у живих організмів, включаючи рослини.
Стосовно рослин це означає, що, говорячи образно, по рослині йде та ж приливно-відливна хвиля, по черзі зачіпає різні його органи в різний час місячних діб і в різні дні місячного місяця.

Перевірено часом

З усього вищесказаного можна зробити очевидний висновок, що знання про місячні ритми — це не екзотичні одкровення, що прийшли до нас з минулого. Просто життя в сучасному суспільстві з розвиненими технологіями зробило знання про Місяць та його вплив на все живе на Землі не настільки життєво важливими, як раніше, коли всі жили «за Місяцем», а від сівби в потрібний день залежав урожай.
Спостереження за Місяцем почалися ще в давнину, коли і були складені перші місячні календарі, за якими було достатньо просто вести відлік часу. Тоді ж почали виявляти перші закономірності між фазами Місяця і процесами що відбуваються на Землі. Простіше кажучи, місячний календар відображає загальні ритми нашої планети.

Місячний посівний календар

Місячний рік, як і рік сонячний зазвичай складається з 12 місяців. Тривалість місячного року становить близько 354 днів, що на 11 днів менше сонячного року. Щоб зрівняти цикли двох календарів і компенсувати різницю в тривалості місячного і сонячного року, раз на три роки місячний рік складається не з 12, а з 13 місяців.
Місячний рік не має фіксованої дати початку і кінця, так як це пов’язано з мінливим за часом моментом місяця. Новий рік за Місяцем може початися з 21 січня по 19 лютого, коли сонце проходить по зодіакальному знаку Водолія.

Місячний місяць триває 29,5 діб, протягом яких Місяць робить один повний оберт близько загального центру тяжіння Землі і Місяця, який знаходиться усередині Землі ближче до її поверхні.

Початком місячного місяця є момент, коли Місяць після з’єднання з Сонцем, з погляду земного спостерігача, починає відходити від нього. Це може відбуватися в будь-який час Земної доби. У період молодого Місяця, тобто в два перших і два останніх дня місячного місяця, Місяць у своєму русі по небосхилу підходить до Сонця і ховається в його променях — Місяць у ці дні з Землі не видно.

Місячний місяць складається з фаз, які пов’язані з положенням Місяця відносно Сонця. Молодий місяць — це суміщення Місяця і Сонця. Повний місяць — їх протистояння.

Доба на Місяці складає24 години 50 хвилин, за які Місяць робить повний оборот навколо Землі.

Рекомендації та поради щодо термінів робіт на землі

Правильно вибраний момент для робіт в саду має велике значення для росту і дозрівання рослин, а також для їхнього протистояння бур’янам і шкідникам. Виділяють дві форми впливу Місяця — на зростаючому і на спадаючому. Урожай буде залежати від того, на зростаючому або на спадаючому Місяці будуть проведені ті або інші садові заходи.

Зростаючий Місяць

При зростаючому Місяці прискорюється обмін речовин, тому йде більш інтенсивний ріст рослин. У міру наближення до повного настає найбільш активна фаза життєдіяльності рослин.

У цей період струм рідин рослин спрямований від коренів вгору, від чого підвищується тиск у надземній частині рослини. Обрізка рослин в цей період небезпечна тим, що рослини можуть втратити багато соку і загинути.

Коріння в цей час найменш уразливі і практично не реагують на ушкодження. Тому пересадка рослин на зростаючому Місяці найбільш ефективна, і рослини добре приживаються на новому місці. Особливо рекомендують пересаджувати і садити плодові дерева, ягідні чагарники і суницю.

При зростаючому Місяці спостерігається часткове ослаблення сили тяжіння Землі. Внаслідок цього рослини вбирають з грунту більше води і мікроелементів, тому від молодого Місяця до повного рослинам потрібно більше води. Мінеральні підгодівлі засвоюються рослинами більш ефективно, тому важливо дотримуватися дозування добрив, інакше інтенсивне всмоктування мінеральних речовин може призвести до інтоксикації рослин.

На зростаючому Місяці рекомендується сіяти і садити рослини, що дають плоди та інші корисні і їстівні частини над поверхнею грунту: огірки, томати, горох, зелень, кабачки, капуста, квіти, газонна трава та інші «вершки». Оскільки цей період характеризується інтенсивним ростом надземної частини, то розвиток і проростання насіння в грунті почнеться саме за цим принципом і в результаті надземна частина рослини розвинеться набагато краще.

Повний місяць

У повний, а також в день до і після повного місяця, не рекомендується проводити обрізання дерев і чагарників, а також пересадку, оскільки в цей період рослини особливо вразливі. Найкраще в цей час не проводити жодних маніпуляцій з рослинами.
Однак, поживна цінність плодів і ягід, зібраних в повний місяць і в перші дні спадаючого Місяця, виявляється найвищою.

Спадаючий місяць

При спадаючому Місяці життєві процеси рослин сповільнюються, соки спрямовуються вниз, до коренів, і підвищується тиск в підземній частині.

Оскільки корені за своєю природою більш ранимі в порівнянні з надземною частиною, то пошкодження їх в цей період може викликати загибель всієї рослини. Краще рослини не пересаджувати і не робити глибоких спушень грунту біля них. Знову ж, якщо мова йде, про боротьбу з бур’янами, це дуже вдалий час позбутися від них. Також буде ефективним проріджування сходів.

Надземна частина в цей період слабо реагує на ушкодження. Отже, спадаючий Місяць — це сприятливий час для обрізки, щеплення і збору плодів.

Молодий місяць

В фазі молодого місяця, також як і в повний місяць, рослини особливо вразливі, тому й наукові дослідження в даній області і перевірені часом стародавні посівні календарі не рекомендують садити і сіяти, прищеплювати рослини, рихлити землю. В цій фазі місяця культурні рослини краще не чіпати.

У дні затемнень, як сонячних, так і місячних, в життя рослин краще не втручатися.
Дієвість перерахованих вище правил є результатом спостережень, а ніяк не припущень, гіпотез чи віри. Пам’ятайте, що ніякий закон в світі не зможе протриматися довше пари десятиліть, якщо він не є об’єктивним законом природи. Уміння вибрати потрібний момент для проведення робіт в саду або в повсякденному житті призведе до гармонії з ритмами природи та збільшення врожаю.

З наступаючим Новим роком!

Замрієнко

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply