Огірдиня та диня можуть плодоносити на всій території України


Диня — теплолюбна культура, тому вирощують її переважно на півдні України. Це традиційна для степової зони рослина, тому що на заході, сході і особливо на півночі України літо часто-густо виявляється для неї коротким, сонце недостатньо гарячим і не встигають дозріти, наповнитися соком її плоди. А ось огірдиню та диню Цукерка, які я вже три роки вирощую на своїй дачній ділянці, можна культивувати на всій території України.

Спочатку розповім про огірдиню. Цей гібрид огірка і дині був виведений селекціонерами Росії. У нього стебло, як у огірка, а листки подібні до листків дині, тільки менші за розміром. Спочатку плід огірдині схожий на огірок, а коли повністю достигне, то стає подібним до дині. В молодому віці зелені плоди цієї рослини можна вживати в їжу як огірки, за смаком вони нагадують огірки, хіба що трохи солодші, з ледь відчутним присмаком дині. При достиганні нагадують дуже смачну та соковиту диню.

М’якуш в огірдині жовто-оранжевий, а зав’язування плодів, як і в огірків, багатоплідне. Виходить цікава картина: молоді плоди — огірки, а коли достигнуть — дині. До того ж ці плоди достигають раніше, ніж звичайні дині, проте їхня маса трохи перевищує один кілограм. Такі рослини вигідні ще й тим, що плоди можна вживати зеленими, стиглими і навіть перестиглими. Перестиглі вважаються кращими, тому що вони дуже солодкі й ароматні.

Огірдиню вирощую подібно до огірків та дині. Оброблене марганцівкою насіння висіваю у вологий ґрунт, як тільки встановиться тепла погода. Відстань між рослинами в рядку залишаю не менш як 90-100 см, а ширина міжрядь — 100-150 см. Дружні сходи з’являються переважно через 5-7 днів.


Для отримання плодів у більш ранні строки огірдиню можна вирощувати через розсаду. Для цього насіння висівають у торфоперегнійні чи перегнійно-земляні горщечки розміром 10×10 см і ставлять у парник чи в теплицю. Після висіву насіння в горщечках поливають теплою водою. Температуру в парнику до сходів підтримують на рівні 26-28°С, потім протягом чотирьох днів з метою загартування молодих рослин її знижують вдень до 15—17°С, вночі — до 12— 14°С, а пізніше у сонячні дні підтримують вдень на рівні 19-20°С, у хмарні -17—19°С, вночі — 14°С. Розсаду висаджують у ґрунт тоді, коли настане тепла погода і мине загроза заморозків: у Лісостепу та на Поліссі 20-25 травня, в Степу на 15-20 днів раніше. Висаджують у глибокі ямки, куди вливають 0,5-1,0 л води. При цьому горщечки мають знаходитися на 2-3 см нижче від поверхні ґрунту.

Схема висаджування така сама, як і при сівбі насінням. Після висаджування розсаду зразу ж прикривають полімерними плівками, які натягують на дротяні дуги, встановлені над рядками так, щоб утворився тунель висотою 10-15 см, шириною 20-40 см. Краї плівки присипають землею. Якщо під прикриттям температура підвищується до 40-50°С, плівку з одного боку піднімають. Прикриття залишають до тих пір, доки не встановиться тепла погода з температурою 18-20°С. В цьому випаду його знімають.

Росте огірдиня швидко, за зовнішнім виглядом огудиння та листки нагадують диню. Її невеликі (до 1,5 кг) плоди в технічній стиглості зеленого кольору і жовтого — в біологічній. Дозрівання плодів прискорює і прищипування верхівки пагонів. Його проводять тоді, коли на рослині вже є 3-4 плоди.

Як і всі гарбузові, диня вибаглива до родючості ґрунту. Тому перед перекопуванням ділянки восени в ґрунт вносять на 1 м2 15-20 кг перегною, 15-20 г аміачної селітри та сульфату калію, 40-50 г суперфосфату. Рано навесні ґрунт розпушують граблями (чи боронами) і до висіву підтримують у чистому та розпушеному стані.

Догляд за рослинами традиційний і полягає у своєчасному прополюванні, розпушуванні міжрядь, виполюванні бур’янів та поливанні. Проривання проводять двічі: перший раз — при утворенні у рослин першого справжнього листка, другий — коли утворяться 3-4 справжні листки. Одночасно з прориванням розпушують ґрунт (3-4 рази протягом вегетації, на глибину 8-10 см).

Огірдиня зовсім не вибаглива й прекрасно почувається за посушливого літа, не потребує багато вологи. Проте в умовах затяжних дощів, особливо під час дозрівання, можливе деяке зменшення цукристості, тобто плоди можуть бути не такими солодкими.

Ця рослина цікава ще й тим, що плодоносить до самих приморозків і надзвичайно стійка до захворювань і всіляких шкідників. Можливо, це тому, що огірдиня у нас відносно нова культура, отож шкідники їх, напевно, ще не «розпробували». Проте птахи, бродячі коти та собаки не проти поласувати соковитими, солодкими и ароматними плодами. Тому їх потрібно своєчасно забирати з ділянки або захищати сіткою чи іншими підручними матеріалами.

А тепер розповім про диню сорту Цукерка. Побачивши її плоди, справді розумієш, що немає межі досконалості. Плоди круглясто-овальної форми, жовтого кольору (у біологічній стиглості). Мені дуже сподобався цей сорт китайської селекції і я вже три роки вирощую його на своїй дачній ділянці.

Це рослина зі слабким галуженням, на одній огудині зав’язується 5-6 плодів масою до 1 кг. Окрім високої врожайності, прекрасного зовнішнього вигляду, вони мають соковитий, зелений м’якуш, дуже ароматний, солодкий, як мед. У ньому до 20% цукру, каротин, вітаміни С, Р, В1, В2, фолієва кислота, азотисті й пектинові, легкі ароматичні речовини, жири, мінеральні солі. Плоди дині можна споживати свіжими, вареними, сушеними. З них готують щонайсмачніші цукати, варення, оригінальні маринади. Важко собі уявити кращий десерт, ніж солодка, ароматна диня, котра, безумовно, прикрасить будь-який святковий стіл.

Вирощувати диню нескладно і цілком до снаги навіть недосвідченому городникові. Під час росту я не застосовую ніяких хімічних обробок, а шкідниками та хворобами рослини не уражувалися, що дуже важливо.

Перед висівом насіння протруюю у слабкому розчині марганцівки впродовж години, злегка промиваю. Загорнувши його в тканину, замочую у воді і витримую до появи паростків. Стежу, щоб тканина була завжди вологою. Насіння висіваю в добре прогрітий ґрунт на глибину 1-1,5 см на відстані 70-80 см одне від одного, із міжряддями 90-100 см. Подальший догляд — своєчасне прополювання, нечасті поливи за сухої погоди, підгортання, внесення добрив.

Ароматна диня сорту Цукерка — прекрасні ласощі для дітей, та й дорослі не залишаться до неї байдужими. Сподіваюсь, що огірдиня та диня Цукерка займуть гідне місце на городах овочівників-любителів на всій території України.

П.М. Філіпчук, м. Коломия




Поділитись своєю думкою