Деревій в моєму саду

Є така рослина — деревій. Хтось приймає його за бур’ян, агітує вносити його в компост, хтось абсолютно справедливо вважає його цінною лікарською рослиною, хтось дає курчатам при проносі, хтось взагалі ним не цікавиться, а тому і нічого про нього не знає.

Сказати, що він росте скрізь, значить погрішити проти істини. Кілька років тому мені ця рослина знадобилося для лікування. Я марно шукав його навколо нашого садівництва, але не знайшов. Ясна річ — болотиста місцевість і просто болото. Я оббігав чотири хутора і нарешті, знайшов три непоказні рослинки. Один примірник залишив на місці для розмноження, а два приніс до себе на ділянку, а сам висадив під яблунею в двох метрах від штамба дерева. Прибульці прижилися. Стали рости і в кінці серпня зацвіли, Зрізати квітки я не став (хоча саме з них виготовляють настій) — вирішив розмножити. Зараз у мене деревій росте в різних місцях, мені цілком вистачає.

Отже, деревій — рід багаторічних трав сімейства складноцвітих. Є понад 100 видів, переважно в помірних зонах Північної півкулі. У колишньому СРСР — 45 видів. Два види занесені до Червоної книги СРСР. Ця рослина відноситься до рослин, які інтенсивно поглинають кремній з грунту. Крім поставки кремнію в організм людини (деревій має велике лікарське значення. Народна медицина при порізах радить соком рослини змащувати ранки, він зупиняє кровотечу. Сік деревію добре лікує старі і гнійні рани.

Влітку треба зірвати деревій, розім’яти його і накласти на пошкоджене місце. Пов’язку міняти кілька разів на день, і ранка за 4-5 днів заживе. Взимку допоможе склад з висушеного деревію і ромашки аптечної (3:1). Інший спосіб: подрібнити і змішати рівні частини листя подорожника і деревію, залити окропом, накласти пов’язку, міняти її два-три рази на день.

Іноді, з незрозумілої причини, у мене трапляються несильні колючі болі в шлунку. Тут же я зриваю листя деревію і роблю з них настій (настоюю хвилин 30-40). Після прийому всередину цього настою біль тут же зникає. Заготовлений ж взапас цей настій вже не дає такого ефекту. У чому тут справа, я не знаю. До речі, щойно зірвані листя ожини я застосовую за такою ж схемою. Болі відразу ж вщухають і більше не поновлюються.

І. Кривега

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply