Чи можна виростити ялинку в горщику?


Чи можна виростити ялинку в горщику?

Новий рік, свято добре, сімейне. У цю пору мрієш про чудеса, згадавши бажання, знаходиш нових друзів, у тому числі і чотириногих. Пора радості і відпочинку, хочеться любити і творити, не заподіюючи нікому ні крапельки неприємного. Однак, на жаль, в Новий рік страждають наші зелені і пухнасті ялинки — зрубують їх тисячами, щоб прикрасити наше з вами свято. Як же бути? Ставити штучну ялинку зовсім не хочеться, від неї і новий рік стає якимось пластиковим, а живих лісових красунь шкода.

Виявляється, навіть з цієї важкої ситуації є вихід — можна виростити ялинку самостійно, в горщику. Щороку заносити її в будинок і наряджати, а потім просто виносити на вулицю.
Відразу варто загострити увагу на тому, що ялинка не дуже добре росте в будинку, тому бажано основну частину часу тримати її в природних, вуличних умовах.

Якщо ви вирішили придбати ялинку в горщику на ринку, то не варто робити свій вибір на користь тих примірників, що вже штучно прикрашені. Вони можуть бути посипані блискітками або штучним снігом. Це все повинно насторожити. За таким оздобленням цілком можуть ховатися якісь дефекти. Може бути, що ялинка ця була викопана із землі зовсім недавно і посаджена поспіхом в горщик. Постає питання чи вона залишиться живою після нового року. Вже через тиждень після того, як ви занесете її в приміщення, біля ялинки почне сипатися хвоя, більша її частина пожовтіє і вона загине.

Ялинки, які продаються з грудкою землі також не варто брати для того, щоб потім пересаджувати в горщики, вони придатні тільки для вирощування у відкритому грунті. Якщо хочете щоб ялинка росла вдома в горщику, то і брати потрібно зелену красуню вже в горщику і бажано у продавців з хорошою репутацією.


Хвойники живі, поміщені в кімнату це справжнє джерело здоров’я, вони володіють ароматною хвоєю, яка має антимікробну дію, сприяє очищенню повітря, та й виглядає просто чудово!

Перше що потрібно зробити після того як занесли ялиночку в горщику додому, не прикрасити її іграшками та гірляндами, а забезпечити їй найбільш прохолодне і світле місце, зволожити повітря в приміщенні, гарненько полити і обприскати всі голочки.

Якщо в кімнаті сухо, наприклад, зважаючи на велику кількість радіаторів опалення, то поряд з ялинкою обов’язково потрібно поставити кілька посудин наповнених водою. Це можуть бути невеликі пластикові тазики.

Періодично, зазвичай раз на два-три дні, необхідно проводити обприскування рослини, для цього можна взяти звичайний пульверизатор і заправити його водою кімнатної температури. Крім підходящої температури, вода обов’язково повинна бути відстояна і пом’якшена. Якщо є можливість, то можна використовувати воду, розтоплюючи сніг або лід.

Поливи домашньої ялинки слід проводити виключно у міру підсихання землі в контейнері, роблячи це так, щоб весь субстрат просочився вологою. Грунт, в якому росте ялина, повинен бути постійно помірно вологим. Тут потрібна деяка вправність, поливати потрібно так, щоб не допускати пересихання субстрату, а й намагатися його не перезволожити, інакше можуть почати загнивати корінці, розташовані на кінчиках коренів.

Взагалі якщо ялинці щось не сподобається то вона сама «скаже» вам про це. Першим ділом почне жовтіти хвоя, спершу її кінчики, потім хвоїнки стануть жовтими по всій довжині. Надалі, якщо ніяких дій не робити, то хвоя буде опадати, деревце «лисіти», це тривожний знак. Відновити колишню красу буде практично неможливо, адже нові хвоїнки будуть з’являтися лише на кінцях пагонів.

І не забудьте, після закінчення свят ялинку потрібно буде «роздягнути» знявши гірлянди та іграшки і винести у двір, або, якщо ви живете в квартирі, то поставити на балкон де температура повинна бути не вище +6 градусів. Навіть там потрібно стежити за грунтом в горщику, він не повинен пересихати і промерзати. На вулиці горщик досить обернути покривним матеріалом і закопати в сніг, на балконі можна укутати теплою старою ковдрою і поставити ближче до вікна для рівномірного освітлення та охолодження здебільшого крони з тим, щоб не почала сипатися хвоя.

Навесні ялиночку в горщику обов’язково потрібно притіняти від яскравого і палючого сонця, в іншому випадку на її стовбурі можуть з’явитися сонячні опіки, а хвоя пожовтіти.
При бажанні ялинку з горщика можна пересадити і в сад, наприклад, якщо вона підросте і не буде влаштовувати вас за розміром. Для цього потрібно гарненько підготувати грунт, дочекавшись закінчення морозів і танення снігу, вибрати захищене від палючого сонця місце.

Н. Хромов, канд. біол. наук




Поділитись своєю думкою