Щоб виростити свій виноград доведеться докласти чимало зусиль

Взимку часу вдосталь, аби підбити підсумки минулого сезону, зробити аналіз своєї праці, досягнутих успіхів та допущених прорахунків, накреслити плани на поточний рік. Улюбленій і захоплюючій справі віддано ще один рік. Яким же був для нас, виноградарів минулий рік? Складні погодні умови протягом року примусили садівників-аматорів не тільки добряче похвилюватися. Треба було докласти максимум зусиль, знань і часу, щоб виростити хороший урожай сонячних ягід, не допустити захворювань рослин, допомогти їм добре підготуватися до зими.

Мінлива весняна погода під час цвітіння винограду підносила минулого року сюрприз за сюрпризом. Виснажлива спека змінювалася похолоданням, сильними вітрами, дощем. Все це внесло свої корективи у весняний розвиток рослин, запилення суцвіть.

Сорти та гібридні форми, які цвіли за сприятливої погоди, добре запилилися і дали повноцінні грона із смачними ягодами. Це такі сорти: Аркадія, Флора (Лора), Надія АЗДС, Восторг, Восторг чорний, Сфінкс, Юліан, Забава, Пісня (Восторг оригінальний), Бордова мантія (Бордо), Кубань, Пам’яті Смольникова, Дунав, Антоній Великий, Талісман, Вікторія, Пам’яті Крайнова (Преображеніє), Анісат, Плевен к.с., Білий КоКл та багато інших. Вони віддячили господарю за турботу високим урожаєм та смачними солодкими ягодами.

В той же час сорти і гібридні форми, цвітіння яких припало на несприятливі погодні умови, відреагували на них масовим горошінням ягід. Тож не зовсім добре запилилися сорти: Гала. Подарунок Запоріжжю, Фуршетний, Муромець, Томайський, Кодрянка. Застосування таких агрозаходів, як штучне запилення, кореневе та позакореневе підживлення розчином мінеральних добрив з додаванням мікроелементів (бору, цинку, йоду, марганцю) лише частково допомогло виправити ситуацію, що склалася.

Літо було дуже спекотне (часто більше 40°С) й сухе, що також внесло свої корективи в розвиток рослин. І якщо із спекою боротися можливості немає, то в боротьбі з посухою виручав крапельний полив. Кожний кущ винограду за декаду отримував близько 150 л життєдайної вологи. Це дещо знизило негативний вплив посухи. Але спека принесла і приємні несподіванки. У порівнянні з позаминулим роком на 7-14 днів скоротилися строки достигання ягід і вже з 25 липня моя сім’я мала можливість споживати смачні ягоди винограду. Підтвердилися надранні та ранні строки достигання у таких сортів і гібридних форм, як Первозванний, Сфінкс, Муромець, Галлія, Пульсар, Восторг, Елегант надранній. їм на зміну прийшли Румба, Руслан, Юліан, Тасон, Шехерезада. Дещо пізніше, ніж у попередньому році, достигли ягоди Аркадії. (Строки достигання ягід деяких сортів і гібридних форм читачі журналу можуть побачити на графіку, який я складав у міру їхнього достигання, див. таблицю).

Як відомо, виноград за час вегетації виносить із ґрунту велику кількість мінеральних елементів, отож без поповнення їх чекати високих врожаїв не доводиться. Тим більше, коли міжряддя використовуються ще й для вирощування сільськогосподарських культур. Тому під весняне перекопування було внесено по 40-50 г на 1 м2 нітроамофоски (N-20, Р-20, К-20). Вдруге кущі винограду підживлював як під корінь, так і по зеленому листю за 7-10 днів до цвітіння. Під корінь підживлення здійснював разом з поливом основними добривами (азот, фосфор, калій) з розрахунку 100-120 г на кущ. Позакореневе підживлення було проведене тими ж макроелементами з додаванням мікроелементів, про що згадувалося вище. Втретє виноград підживлював аналогічно другому підживленню (під корінь і по зеленому листю), коли ягоди досягали розмірів гороху. Відмінністю цього підживлення від попереднього було те, що під корінь підживлення проводилося по борознах розчином курячого посліду (1:20).

Для стимулювання кращого цукронакопичення останнє підживлення виконав по зеленому листю у фазі розм’якшення ягід. Було застосовано фосфорно-калійну витяжку (до добової витяжки 150 г суперфосфату додавав розчин 70 г сірчанокислого калію) з додаванням мікроелементів: 10 г борної кислоти, 5 г сірчанокислого марганцю, 1 г йодистого калію (норми дані на 10 л розчину).

З метою профілактики та боротьби з хворобами виноград тричі обробляв фунгіцидами. Перший раз сумішшю хлороокису міді і колоїдної сірки (40 г/100 г на 10 л води) за тиждень до цвітіння. Другий раз застосував Кабріо Топ (25 г на 10 л води), коли ягоди були розміром з горошину. Остання обробка проводилася препаратом Шавіт (25 г на 10 л води) у фазі початку розм’якшення ягід. Як відомо, останні два фунгіциди системні. Діють вони як від мілдью, так і від оїдіуму — основних хвороб виноградної лози. Проведена робота дала хороші результати: виноградні кущі до осені не були уражені хворобами.

Найвищим урожаєм у минулому сезоні порадували Аркадія, Флора, Восторг, Сфінкс, Пам’яті Крайнова (Преображеніє), Ювілей Новочеркаська, Софія, Лівія, Пам’яті Смольникова, Алтай, Благовіст, Кубань, Антоній Великий, Гурман, Кишмиш століття, Білий КоКл, Талісман, Дунав та інші. Але найвищий урожай дав кущ Надії АЗДС, з якого я зібрав понад 40 кг ягід. Зазначу, що цей кущ вирощується на невеликому козирку і рік у рік дає високі врожаї смачних ягід.

Щодо смаку, то, як на мене, перевагу слід віддавати сортам і гібридним формам з мускатним смаком ягід. Це Златогор. Болгарія, Гурман, Мускат літній, Тасон, Анюта, Вальок, Вікторія, Гур-зуфський рожевий, Лівадійський чорний, Любимий та інші. Мушу зазначити, що літня спека й тут внесла свої корективи. Хоча названі сорти і гібридні форми мали солодкі ягоди, але їхній смак, порівняно з минулими роками, погіршився і мускатні присмаки не так відчувалися. Тим, хто не любить мускатного смаку у ягодах, раджу вирощувати сорти Аркадія, Кубань, Дунав, Пульсар, Антоній Великий, Бажена, Надія АЗДС, Руслан, Сфінкс, Бордо, Ан-желіка, Флора, ЧФТ, Забава, Шехерезада, Кишмиш століття. Усі вони мають великі грона і ягоди та чудовий смак.

Переконаний, що початківцям буде цікаво розглянути таблицю строків достигання та споживання ягід винограду по сортах, яку я склав по завершенні сезону. Звісно, до неї увійшли не всі сорти які ростуть на моїй присадибній ділянці, але для тих, хто тільки-но розпочинає займатися вирощуванням сонячної ягоди і прагне вирощувати сорти з різними строками достигання, перелічених у таблиці цілком достатньо. Сподіваюся, вона стане у пригоді читачам. Якщо в когось виникнуть запитання щодо вибору сортів або щодо техніки вирощування, то прошу звертатися за тел. 096-414-46-31 або 095-139-36-02. Адже в короткій статті всіх нюансів не викладеш.

В. Пришляк, Черкаська обл.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply