Роздоювання корів після отелення


Роздоювання корів після отелення

Первісток привчати до доїння слід заздалегідь. Телиць готувати до доїння необхідно приблизно за З місяці до отелення. Спочатку 5 днів привчають до масажу вимені. Роблять це так: одну руку кладуть на спину тварини, іншою легко торкаються до вимені, погладжують кожну його половину з одного й з іншого боку рухами долоні знизу догори. Закінчують масаж легкою розминкою сосків. Тривалість такого масажу — 2-3 хвилини на день. У наступні дні масаж посилюють. Кожну половину масажують окремо. Передні частки по 1,5 хвилини, задні — по 1. Такий масаж триває 5 хвилин. Днів за 20-25 до отелення його припиняють. Після народження теляти, якщо отелення минуло благополучно, через 40-60 хвилин корову треба видоїти і напоїти теля молозивом.

Після отелення вим’я у корови протягом 5 днів буває набряклим, напруженим. Тому необхідно здоювати молоко часто, зазвичай, 4-5, а то й 6 разів на день. Чим частіше здоювати, тим швидше вим’я набуває норми. У ці 3-5 днів годувати корову треба помірно: сіна — досхочу, а бовтанки з висівок — не більше 1 кг на добу. Тільки на 3-4-й день кількість висівок можна збільшити до 1,5-2 кг До 10-го дня тварин годують уже за нормою, відповідно до живої маси та надою.

Перші 1-2 місяці лактації вважаються періодом роздоювання. Тому коровам у цей період необхідно додати 0,5-1 кг концентратів, а взимку ще і 6-8 кг соковитих кормів на отримання збільшеного надою. Треба пам’ятати, що первістки продовжують рости й розвиватися до третього-четвертого отелення, тому їх годують так, щоб вистачило поживних речовин не тільки для утворення молока, але й для подальшого росту.

Якщо корову в перші дні доїли 4-5 разів, то в подальшому переходять на три- і навіть дворазове доїння. Переходити на триразове доїння треба обережно, поступово змінюючи інтервали між доїннями, інакше можна втратити частину надою. Якщо за переходу з чотириразового на триразове доїння кількість молока зменшилася, треба знову перейти на чотириразове доїння і постаратися змістити його час на півгодини — годину.


На вміст жиру в молоці впливає час доїння: найбільше молока під час вранішнього доїння, а вміст жиру в ньому найнижчий. В обіднє доїння молоко найжирніше. Вечірнє молоко жирніше, ніж вранішнє, але не жирніше за обіднє.

Під час доїння корови в перших цівках молока його жирність ледве сягає 1 %. Тому дехто з тваринників рекомендує молоко перших цівок збирати в окремий посуд і знищувати: крім того, що в ньому мало жиру, та ще й багато мікробів. У подальших порціях вміст жиру підвищується, а в молоці під час додоювання жиру до 10% і більше. Жирність молока насамперед залежить від природних фізіологічних завдатків корови, тобто від того, якої жирності молоко давали її корова-мати або корови-бабусі (по батькові та матері). Взимку молоко жирніше, ніж влітку. Жирніше молоко й до кінця лактації. Жирність молока підвищують окремі корми: бобові трави, макуха, шрот, пшеничні висівки, ячмінна дерть, вівсянка, кормові й напівцукрові буряки, спеціальні комбікорми.

Зменшення норми сіна, а тим більше його відсутність у раціоні, призводить до різкого зниження жирності молока. Несприятливо позначається на жирності згодовування сіна низької якості з луків, де закислений ґрунт, і з боліт. Менш жирне молоко отримують від згодовування капустяного листя та кислих кормів.

Доїти корів треба в чітко визначений час. Порушення розпорядку нерідко буває причиною зниження надою. За триразового доїння денні проміжки між доїннями мають бути не менше 7 годин, а нічна перерва — не більше 10 годин. За такого режиму доять корів о 13 і 20 годині. Корів з надоєм до 3500 кг за лактацію можна доїти двічі на добу: о 6 і 18 годині. Є доволі простий спосіб визначення можливості переходу на дворазове доїння: якщо корова дає у вранішнє доїння половину (або на 1 кг менше) добового надою, її можна перевести на дворазове доїння. До дворазового доїння корову краще привчати з першого отелення.

Техніка підготовки до доїння і доїння

  • перед початком доїння стійло очищають від гною, хвіст корови прив’язують до задньої ноги;
  • миють з милом руки по лікті, одягають чистий халат (зручніше з темної тканини), голову запинають хусткою або одягають кашкет;
  • обмивають вим’я теплою водою, це підсилює рефлекс молоковіддачі. Крім того, кількість мікробів у видоєному молоці зменшується приблизно в 4 рази;
  • витирають вим’я рушником з одночасним його масажем, що також підсилює рефлекс молоковіддачі й процеси утворення молока. Витирання вимені унеможливлює потрапляння в молоко змиву, який містить мікроби. Постійний масаж перед доїнням протягом 20 секунд сприяє збільшенню молочної продуктивності корів до 7%.

Масаж роблять так: обома руками обхоплюють праву половину вимені та погладжують його знизу догори, а потім згори вниз. Також масажують соски, стискаючи їх 2-3 рази без видоювання молока і підштовхуючи всі чверті біля сосків знизу догори. За набряклого й напруженого вимені масажувати його не можна — тільки легке погладжування і підштовхування часток угору.

Здоюють перші цівки молока до окремого кухля, покритого темною капроновою тканиною. Це дає змогу визначити стан часток молочної залози. Виявлення у молоці прожилків або згустків, білих пластівців, крупинок, сирнистої маси, виділення сироватки і тому подібне засвідчує можливе захворювання вимені. Не можна здоювати перші цівки молока на підлогу, оскільки забруднюється стійло, і створюються умови для мікробної забрудненості вимені.

У кожному мілілітрі перших цівок молока міститься до 3,6 млн. мікробів. Якщо перші цівки здоюються до окремого посуду, то кількість мікроорганізмів у молоці зменшується у 7-8 разів. Цим підвищується його якість. Молоко з кухля можна вилити у гній. Але в разі захворювання вимені молоко необхідно перед цим перекип’ятити.

Під час обмивання, масажування і здоювання перших цівок уважно огляньте вим’я, зверніть увагу на можливе його почервоніння, появу ущільнень, хворобливості, набряклості, підвищення температури шкіри вимені, зміни в перших цівках молока, що пов’язане із захворюванням. У такому разі необхідно припинити доїння, вимити руки і спочатку видоїти здорові чверті, а потім спробувати видоїти хворі, не змішуючи молоко.

Якнайшвидше запросіть ветеринара і виконуйте його поради. Весь процес підготовки корови до доїння має забирати не більше 40-60 секунд. Якщо виконані всі попередні роботи і з вим’ям усе благополучно, починайте доїти. До цього часу корова повинна «припустити» молоко, тобто воно має наповнити цистерну сосків та вимені. Можна видоювати спочатку передні, а потім задні частки, або навпаки. А ще застосовують і такий спосіб: видоюють праву передню й ліву задню частку, потім ліву передню і праву задню. Проте вважається кращим починати із задніх часток і, видоївши частину молока, перейти на передні, потім знову доїти задні, і так поки корова не буде видоєна повністю.

Корисно знати, що в останніх порціях молока міститься багато жиру (до 10-12%). Доять молоко в чисті відра. Не можна використовувати оцинковані відра як дійницю.

Враховуючи, що доїння корів — досить складний процес і потребує певних навиків та вправності, промисловість освоїла випуск кількох типів агрегатів, призначених для доїння корів на домашніх фермах. Застосування установок і догляд за ними особливих складнощів не становлять. Від господарів вимагається лише одне: дотримуватися правил, які доволі детально викладені в інструкції.

Проте не всі корови придатні до машинного доїння.

Найпридатніші для нього корови з чашоподібною та округлою формами вимені, з рівномірно розвинутими чвертями. Надій передніх має становити не менше 40% разового надою, а соски — циліндричної або конічної форми, завдовжки 5-9 см, діаметром 2-3 см, на яких добре утримуються стакани доїльного апарату. Збільшений діаметр сосків вимені спричиняє зменшення ємкості соскової порожнини, що негативно впливає на швидкість і повноту видоювання. Корів з невеликими за діаметром сосками (1,5-2 см) важко доїти, оскільки доїльні стакани апаратів часто спадають з них, що призводить до просмоктування повітря до системи, і, крім того, до стаканів може потрапити гній, гнойова рідина.

Обираючи корову для машинного доїння, необхідно звернути увагу на відстань між кінцями сосків. Вона має становити: між передніми сосками 15-18 см, між задніми 6-10 см, а між передніми та задніми 8-12 см. Важливим показником придатності корів до машинного доїння є швидкість видоювання: вона має становити 1 кг/хв. Повнота видоювання контролюється кількістю молока, надоєного за ручного додоювання (його має бути не більше 150-400 г). Але систематично додоювати вручну не слід, оскільки корова щодня залишатиме дедалі більше молока для ручного доїння, а це може призвести до самозапуску.

Необхідно робити машинне додоювання. Для цього наприкінці доїння, коли пружність сосків знижується і доїльні стакани можуть наповзати на основу сосків, необхідно однією рукою натиснути на колектор і відтягнути стакан вниз та вперед, а іншою, ніби вичавлюючи, масажувати частки вимені згори вниз до основи сосків. За такого додоювання молоко виділяється повністю.

Первинна обробка молока

Молоко — продукт, що швидко псується. Зберегти його харчову якість на триваліший термін можна шляхом очищення й охолоджування. Очищення молока досягають шляхом фільтрації. Фільтрують молоко через цідилку (лійку з густою сіткою), на яку накладають фільтр. Як фільтр можна використовувати вату, марлю та інші тканини. Але кращих результатів досягають, коли використовують синтетичні тканини, які мають вищу міцність, водовідштовхувальну здатність, світло- і теплостійкість. Найпоширеніші — лавсанові тканини, котрі мають значні переваги перед бавовняними, оскільки забезпечують швидку фільтрацію та повніше звільнення молока від механічних домішок: частинок корму, підстилки, пилу, гною, шерстинок. Марльові фільтри виготовляють з двох шарів, лавсанові -з одного шару тканини.

Після проціджування фільтри промивають у 2%-ному розчині кальцинованої соди, кип’ятять 12-15 хвилин і після висушування використовують повторно. Значна кількість механічних домішок, велику частину з яких складають частинки гною, поступово розчиняється у молоці. Тому його необхідно фільтрувати відразу після доїння.

Свіжовидоєне молоко містить речовини (наприклад, лізоцими, лактеніни, імунні глобуліни й ін.), які затримують ріст і розвиток мікроорганізмів. Тому в перший період кількість мікробів у молоці дещо зменшується. Цей період називається бактерицидною фазою. Тривалість цієї фази залежить від багатьох чинників, але, перш за все, від ступеня первинного бактерійного обсіменіння молока й температури зберігання. Чим менше мікроорганізмів міститься у молоці й чим швидше воно охолоджене до нижчих температур, тим довше зберігаються його бактерицидні властивості.

Бактерицидна фаза неохолодженого молока триває не більше 2-3 годин, а під час охолоджування його до 6-8°С — 24 години. Ось чому відразу після очищення молоко треба охолодити до 4°С. Чим швидше воно охолоджується, тим довша бактерицидна фаза, інакше якість молока буде дуже низька. Але охолоджування молока дає добрі результати лише в тому випадку, коли обсіменіння мікрофлорою незначне. Охолоджування надмірно забрудненого молока часто запобігає його прокисанню. У такому молоці розмножуються холодолюбні мікроорганізми. Воно не прокисає, але набуває гіркого присмаку.

Треба пам’ятати, що в жодному разі не можна змішувати охолоджене молоко із свіжовидоєним, оскільки навіть щонайменша кількість мікробів в охолодженому й свіжовидоєному молоці спричиняє бурхливий ріст мікрофлори, через що воно втрачає свої санітарно-гігієнічні якості.

Безперечно, найкраще охолоджувати молоко в холодильнику, але також можна використовувати холодну воду, лід, сніг, льодо-сольову суміш. Зберігати молоко можна в скляному або емальованому посуді. Але кращою ємкістю для цього є глиняні глечики або інші гончарні вироби. Це пов’язане з тим, що через мікропори глиняних посудин на їхню поверхню просочується волога. Випаровування вологи призводить до охолоджування молока.

Молочний посуд слід ретельно мити гарячими мийно-дезінфікуючими розчинами, підсушувати в гарячій духовці або на сонячному місці.

Валерій Бабчин




Поділитись своєю думкою