Мокрець – не бур’ян, а корисна та смачна рослина

Дуже часто ми полюємо за новими суперсучасними видами салатів і трав, витрачаємо гроші на заморське насіння, дороге й добре розрекламоване, але при цьому не знаємо, що росте під нашими ногами. Тупцюємо, а ще гірше — безжалісно знищуємо рослини, які вважаємо бур’янами. Але ж часто це навіть не просто їжа, а ще й цілющі ліки, смачні й корисні.

Хочу звернутися до всіх дачників: перш ніж виполоти бур’ян на своїй присадибній ділянці, вивчіть, що ви знищуєте. Я дійшла висновку, що жодна трава не росте на нашій землі просто так, кожна має своє призначення й приходить до нас саме тоді, коли вона нам потрібна. Колись, у дитинстві, відпочивала я на канікулах у бабусі. Збирали ми з нею траву, щоб підгодувати курочок і кізку. Бабуся говорила: «Курочки будуть більше яєчок нести, кізка дасть більше молочка, і собі в салатик наріжемо трішки». Я зацікавилася, а навіщо нам у в салатик ця трава? «Нам треба, щоб ніжки не боліли», — говорила бабуся. Звичайно ж, у віці 10 років ніякі ніжки не боліли, я просто вірила бабусиним словам, тим більше, що в салаті ця трава була соковита й смачна. Ще, бабуся вже тоді, при садінні рослин орієнтувалась на фази місяця, а сучасні городники орієнтуються на поради місячного посівного календаря.

Минуло багато років, сама я стала бабусею. Багато років маю дачну ділянку, але лише нещодавно з’явилася в мене на ділянці ця трава. Виросла сама, як бур’ян, тому що вона й росте зазвичай по узбіччях доріг, у городах, як бур’ян, полюбляє вологі місця, того й кличуть її — «мокрець», по-російськи — «звездчатка», бо вона цвіте маленькими непоказними квіточками — білими зірочками.

Побачивши мокрець, відразу згадала дитинство, нарізала трави, зробила прекрасний салат. У салаті він чудово поєднується з іншими овочами. Сама трава не має смаку й запаху, просто соковита зелень, не гірша за будь-який інший салат. Протягом місяця ми регулярно вживали мокрець у салатах, у поєднанні з іншими овочами. Всій родині прийшлася до смаку ця невибаглива рослина. Але найприємніше відкриття чекало попереду. Ще навесні помітила, що ноги після зими ослабнули. Піднімаючись із льоху, не могла відразу стати на ноги, доводилося спочатку стати на коліна, допомагати собі руками. А до середини літа ноги зміцніли, піднімалася без допомоги рук, не встаючи на коліна. Згадалися відразу бабусині слова: «Нам треба, щоб ніжки не боліли». Невже така чудодійна ця бур’ян-трава мокрець? І хіба не диво, що ця трава з’явилася саме тоді, коли вона мені була так необхідна? Начебто Всевишній послав мені цю лікарську рослину.

Їла салати з мокрецем все літо, ноги зміцніли. Піднімаюся з легкістю на них, як дівчинка. Звичайно ж, зацікавилася й зібрала інформацію про мокрець. Офіційна медицина повідомляє, що ця рослина не вивчена. У той же час народна медицина з давніх часів використовує її для поліпшення серцевої діяльності, нормалізації нервової системи, для загоєння гнійних ран, зупинки кровотеч, у тому числі внутрішніх та гемороїдальних. Але найціннішу інформацію, як для себе, знайшла в статті Наталі Земної «Як коза вилікувала бабусю…» У ній говориться, як у кози відмовили ноги, а бабуся годувала її «зірочником» і через місяць коза «вибрикувала, як молоде козеня».

Коли вживати цю рослину, вона зміцнює м’язи, надає сили ослаблим ногам. А якщо заварити і зробити з відвару ванночки, то минає біль у ногах. Чим більше читаєш про мокрець, тим більше дивуєшся. Чудо-ліки ростуть у нас під ногами, а ми не тільки не використовуємо їх, але ще й знищуємо, як бур’ян з наших городів. А цей непоказний бур’ян лікує гіпертонію, сечокам’яну і жовчокам’яну хвороби, хвороби щитовидної залози. За регулярного вживання зникають головні болі, дратівливість, утома, поліпшується пам’ять. Сік рослини очищає кровоносні судини, виводить із організму шкідливі речовини, сповільнює процеси старіння.

Я додаю в салати мокрець із навесні й до пізньої осені. От кілька рецептів з додаванням трави мокрець залежно від пори року:

1. Весняний салат. Топінамбур і корінь селери подрібнити у блендері. Нарізати зелену цибулю, яйце, свіжу зелень мокрецю й кульбаби, додати волоський горіх, посолити, заправити маслиновою олією і яблучним оцтом.

2. Літній салат. Зелень мокрецю, селери й васильків дрібно нарізаємо, додаємо помідори, солимо та заправляємо сметаною.

3. Осінній омлет. На сковороді тушкуємо шматочки броколі, заливаємо збитими, як для омлету, яйцями, запікаємо під кришкою кілька хвилин. Зверху посипаємо зеленню мокрецю.

4. Зимова заготовка для бутербродів. Беремо в рівних кількостях свіже сало, зелень мокрецю, часник, зелень кропу й петрушки, червоний гіркий перець. Все ретельно перемелюємо у блендері, перемішуємо й підсолюємо до смаку. Бутербродна закуска виходить гостра, ситна й смачна. Мажемо її на чорний хліб і їмо з борщем.

Можна заготовити мокрець на зиму в сушеному вигляді. Для цього збираємо мокрець під час цвітіння й сушимо в затінку. Зберігаємо у скляній банці, щільно закривши кришкою. Додаємо в супи, борщі.

Вживаючи у їжу мокрець, ми одночасно приводимо свій організм у збалансований здоровий стан, не допускаючи розвитку й прогресування хвороб. Звичайно ж, лікуватися таблетками швидше і менш клопітно, але, на мою думку, краще не доводити себе до такого стану, коли без таблеток не обійтися. Отож давайте користуватися послугами й дарунками природи і просто насолоджуватися життям без хвороб.

Г.М. Любинецька, м. Київ.

Бабушкин сад has written 1695 articles

2 thoughts on “Мокрець – не бур’ян, а корисна та смачна рослина

  1. Знаток says:

    Мокрець як ніяку іншу траву полюбляють курчата — більше кропиви та цибулі

Leave a Reply