Ще раз про кролів

Коротко про себе: за фахом я фельдшер швидкої допомоги, а захоплення моє — кролівництво. Кролів розводжу ще з дитинства, мабуть, це передалося мені від діда і батька. Маючи чималий досвід, хочу дати декілька порад з утримування, вирощування та лікування кролів.

— Не купуйте кролів на базарах у незнайомих людей. Особливо молодняк до 3—4 місяців.
— Не розводьте безпородних кроликів. Економічно це не вигідно. (Це моя особиста думка).
— Не позичайте свого плідника до чужих господарств. (З часом це може закінчитися трагічно).
— Не дозволяйте чужим наближатися до ваших вихованців. (Загородіть клітки або прив’яжіть біля них собаку).
— Обов’язково робіть щеплення проти міксоматозу та геморагічної хвороби. (Надіятись, що минеться, нерозумно).

Вакцинувати краще простою вакциною на 6 місяців, тому що приготовлена на 1 рік дає збої. (З особистого гіркого досвіду).

Щоб отримати елітний племінний молодняк, відсаджую у 60—90 днів.

Змішування рідної крові допускається раз (батько+дочка, мати+син) для закріплення певних якостей. Належні наслідки дає схрещування порід (самка Велетень + самець Фландр). Такі гібриди до 10 місяців набирають живу масу 7-8 кг.

Лікування

Міксоматоз та вірусна геморагічна хвороба. Теоретично лікування не знайдено. Практично є випадки лікування міксоматозу народними методами. Згодовування кролям чорнобривців (стебла з квітками) досхочу. Одна даванка у день з перших чисел серпня і до морозів. На мою думку, це швидше запобіжне лікування за рахунок ефірних олій, які мають специфічний запах. Можливо, цей запах відлякує комарів, переносників хвороби. Особисто я цього не роблю. Великий ризик.

Кокцидіоз. Болюче місце всіх кролівників. Належні результати дає запобіжне народне лікування: згодовування щодня з 1- до 3—4-місячного віку листя грецького горіха (3—5 листочків на одну голову), а взимку — однорічних горіхових пагонів. Якщо хвороба проявилась клінічно, позитивний ефект дає препарат «Левомікол-15» виробництва Рівненського дослідного інституту ветеринарії та епізіотології (дозування на упаковці). Ці ліки я перевірив на власних кролях.

Гельмінтози. Глистогінним засобом є полин гіркий. У будь-яку пору року в свіжому і сухому вигляді 2—3 стеблини на 1 голову. Не рекомендується підсисним самкам (гіркне молоко).

Псороптоз — вушна короста. У запущеному стані дає таке ускладнення, як менінгіт, а це стовідсоткова загибель. Позбутися захворювання можна за допомогою свіжоприготовленої бовтанки з таких складників: риб’ячий жир — 1 част., скипидар — 1 част., колоїдна сірка (дисперсна) — 0,5 част. Перемішується до однорідної маси. Перед нанесенням на вражені місця збовтати. Після першого застосування повторити курс лікування через 12 днів. Контактним досить одного змащування.

Загальний догляд

Звертаюся до тих любителів, які мають змогу утримувати вуханів у вольєрах чи загонах. Зробіть це негайно. Починаючи з однієї самки з місячним приплодом. Поступово стадо розшириться. Кролики — тварини стадні, кмітливі. На перший погляд малорухливі, а насправді попробуйте спіймати кроля на волі.

До загону ставлю маточні ящики залежно від кількості кролиць. Молодих самців відсаджую у віці 3 місяці. За дружніх окролів — це одна сім’я. Годування малечі колективне. «Бабуся» допомагає «внучці» вигодувати приплід, а «дочка» — своїй «матері». Усе це за умови, що самки рідні по крові. Тоді зберігається один запах рідного гнізда. Практично ніяких бійок поміж приплодів не виникає. Основне племінне ядро 4—5 самок з 2—3 приплодами на 16 м2.

Година спостережень за такою сімейкою — і пізнаємо багато таємниць, яких ніколи не дізнаєшся за кліткового утримання. Наприклад, малечі до 3 місяців раз у тиждень потрібно чистити передні лапки, оскільки на них налипають їхні ж кульки екскрементів. Як відомо, кролі великі акуратисти, вони після кожного годування вмиваються, слинячи лапки. Автоматично заноситься інфекція через рот. А звідси гельмінтози, кокцидіози, стоматити. У загонах кролі чистять лапки, маючи природний інстинкт, вигрібають землю. На один загін утримую одну морську свинку. Це своєрідна санепідстанція, яка першочергово реагує на зміну годівлі, наявність будь-якої хвороби та мікроклімату. Це також живий барометр: за один-два дні до морозів морська свинка не злазить із спини улюбленого кролика. Правда, не безкоштовно, вона зате вилиже вуха і очі своєму «коневі».

Ще хотів би звернути увагу на стимулятори росту (енергетичний матеріал), а також спеціальний комбікорм для підсисних самок, який виготовляється у домашніх умовах за збалансованими нормами, але про це вже сподіваюся написати іншим разом.

Юрій Олексійович Капітула, вул. Коперника, 63/27, м. Здолбунів Рівненської обл., 35705

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply