Город взимку

Зима — час коли ви і ваш город відпочиває від важкої праці. Знайте, що ці місяці дані недаремно, вони допомагають Вам визначитися з майбутньою концепцією свого городу, можна помріяти про нові рослини, чагарники, дерева, навіть можна подумати про екзотичні овочі та фрукти на своїй ділянці.

До речі, ви ж пам’ятаєте про те, що овочі і коренеплоди потрібно садити в різних місцях, повертаючись на колишнє місце посадки не раніше ніж 3-4 місяці.

Ми радимо вам вже прямо зараз взятися за олівець з папером і окреслити свій план дій на майбутнє. І час вб’єте, і з користю його проведете. Радимо розділити ваш город на 4 частини… Одну частину виділити культурам, яким необхідні органічні добрива — огірки, гарбузи, кабачки, томати, капуста.

Ну а іншу частину виділити під рослини, які не потребують інтенсивної підгодівлі, — редис, часник, цибуля, зелень.

А ось третій залишити під сільськогосподарські культури, яким взагалі не потрібно якісь мінеральні добрива або зола, — під буряк, моркву, петрушку, редьку, ріпу…

А четверту для королеви наших грядок — картоплі.

Декоративний сад

Незважаючи на те, що ви зовсім недавно зібрали насіння, професійні квітникарі вже починають готуватися до вирощування розсади.

Як-правило, це стосується однорічних рослин, які рекомендують вирощувати через розсаду — до них відносяться теплолюбні або ті, що мають тривалий вегетаційний період види. Наприклад, раніше всього починаємо висівати насіння культур, період розвитку яких від сходів до цвітіння найбільш тривалий.

Приміром, «Гвоздику Шабо», в теплицях сіють вже наприкінці січня! У другій-третій декаді лютого вже підкрадається термін підготовки розсади «Сальвії» і «Собеля». Але оскільки в цей період, навіть на вікнах квартир з південним виходом вікон, для повноцінного розвитку розсади цих культур світла не вистачає, то слід пам’ятати один кумедний вихід з цієї ситуації — молоді рослини необхідно просто досвічувати, інакше вони можуть виявитися занадто ослабленими.

Ревізія дачного підвалу. Город восени-взимку-навесні

Насамперед варто перевірити як почувають себе складені на зберігання овочі і насіння, цибулини і бульби різних кольорів. Особливу увагу варто приділити гарбузам і кабачкам. Для кращого збереження рекомендується їх натерти воском або змастити прокип’яченим рослинним маслом.ְ

Також ретельно огляньте підготовлені для вигонки цибулини тюльпанів і нарцисів. Якщо вони виглядають пересохлими, можна злегка зволожити тирсу, в яких вони заховані. Хворі цибулини і бульби, зрозуміло, необхідно відокремити від здорових, вирізати і вилучити хворі ділянки, присипати їх товченим деревним вугіллям.

Плодовий сад

Зола — порятунок від нестачі вологи. Город восени-взимку-навесні

Розсипати золу варто по пристовбурним колам дерев, можна зробити з неї темні «плішини» в міжряддях саду і на майбутніх грядках. І навесні ваші рослини отримають достатньо цілющої вологи.

Чому так станеться? Сонячні промені в першу чергу розігріють саме ті місця, де є темна зола. Сніг тут розтане раніше, ніж в інших місцях ділянки, земля оголиться. Лунки, що утворилися перетворяться на колодязі, куди вода стікатиме з інших ділянок вашого саду, наповнюючи його цілющою вологою. Зола гарна ще й тим, що може стати цінним мінеральним добривом. Але важливо знати, з чого вийшла зола і якій рослині вона більше підійде. Наприклад, якщо ви взяли золу, що утворилася після спалення трави, листя або бадилля картоплі, в ній багато калію. За вмістом кальцію і фосфору лідирує зола, отримана з березових дров і пшеничної соломи.

Порада: краще не використовуйте золу, отриману від згоряння вугілля. У ній мало корисних речовин, але багато сірки.

Важливо в січні. Город восени

Якщо встановилася м’яка погода, в кінці місяця можна провести обрізку плодових дерев. Ретельно огляньте свій сад і видаліть сухі, загущені гілки, а також сучки, на яких з’явилися характерні ракоподібні нарости.

Огляньте малину. Якщо ви помітите пагони з фіолетовими і бурими плямами, значить, ваші кущі вражені пурпуровою плямистістю. Такі пагони необхідно вирізати до землі спалити або вивезти на смітник разом зі сміттям.

Укрийте стовбури і скелетні гілки плодових дерев будь-яким матеріалом, здатним захистити їх від перепадів температури і сонячних променів. Інакше ваші дерева піддаються серйозному ризику отримати опік кори.

Регулярно перевіряйте стан живців, приготованих для весняних щеплень. Не забувайте провітрювати підвал або льох, в якому вони зберігаються.

Балкон і тераса. Город в квартирі

У зимових садах рослини можна вирощувати або в горщиках, або в стаціонарних квіткарках — гігантських вазонах або поглибленнях, зроблених в підлозі приміщення. Звичайно, в квіткарках можливо створити вражаючі композиції з рослин. Однак ви не зможете їх часто міняти, що цілком можливо, якщо ваші зелені вихованці ростуть у красивих горщиках. Ви просто переставите їх, і нова композиція готова. У стаціонарних квіткарок є істотний мінус: рослини завжди прагнуть повернутися листям до світла, відкриваючи поглядам відвідувачів «виворіт» листя. Крім того, вам складніше буде зробити відповідний дренаж, а якщо квітка захворіє, то ізолювати її від інших проблематично.

Порада: посадіть рослини в окремі горщики, потім розмістіть їх в стаціонарних квіткарках, а простір між ємностями заповніть керамзитом або гравієм.

Захистіть пальму від кліща. Город в квартирі

У сухому повітрі опалювальних приміщень кімнатні пальми часто піддаються навалі павутинного кліща. При цьому листя рослин спочатку стають краплистими, а потім жовтіють і засихають. Для боротьби зі шкідником насамперед необхідно підвищити вологість повітря. Постарайтеся часто обприскувати рослини талою водою, а по сусідству з горщиками і контейнерами встановіть зволожувач повітря або кімнатний фонтанчик.

Збережіть яскравість. Город в квартирі

Ряболисті кімнатні рослини взимку часто стають чисто-зеленими. Причина в тому, що їм недостатньо світла. Хочете, щоб рослини із строкатим листям зберігали свій яскравий вигляд? Тоді розмістіть їх на максимально освітленому місці. Як натуральним денним, так і штучним електричним світлом.

Основні правила догляду за рослинами взимку. Город в квартирі

Що ж потрібно вашим кімнатним рослинам, щоб добре перенести холодну пору року? Ось відповідь на це питання і 4 важливих поради вам:

1. Поливайте помірно. Зволожувати грунт варто лише в тому випадку, якщо він сильно підсох. Як це визначити? За кольором: підсохла земля завжди світліше вологої. Але і не перестарайтеся, так як надлишок води може викликати загнивання коренів. Регулярно оглядайте піддони горщиків і при необхідності звільняйте їх від зайвої вологи.

2. Використовуйте для поливу м’яку воду. Що розуміти під м’якою водою? Це рідина, отримана з талого снігу. У ній мало вапна, що дуже позитивно позначається на рослинах. Якщо м’якої води у вас немає, то скористайтеся звичайною водопровідною, але перед поливом пом’якшите її. Для цього візьміть невеликий мішечок, зшитий з бавовняної тканини, наповніть його торфом і на півдня опустіть в ємність з водою.

3. Підгодовуйте тільки ті, які ростуть. Взимку велика частина рослин знаходиться в стані спокою, тому підгодівлі не потребує. Але культури, які і в цей час року продовжують рости і цвісти, необхідно підгодовувати раз на два тижні.

4. Видаляйте зів’ялі листя і квітки. Вони можуть спровокувати загнивання всієї рослини. Також у цей час припустима і легка обрізка для підтримки форми. А от з кардинальним обрізанням краще почекати до березня. Адже навесні рани затягуються набагато швидше.

Овочі і трави

Зелень на підвіконні: більше і швидше

Не тільки в теплиці, а й на звичайному підвіконні в самому розпалі зими можна виростити живильну зелень — цибулю і червоний буряк. Це не помилка: живильну зелень дає взимку і червоний буряк. І він, і цибуля не вимагають особливого грунту, не потребують додаткових добрив. Головне — полив. Причому за допомогою простих прийомів ви отримаєте зеленого пір’я цибулі більше, ніж зазвичай. І зривати врожай ви зможете раніше.

Отже, візьміть дрібну ріпку цибулі діаметром 3-4 см. Краще всього для цих цілей підходять шалот або такі сорти як «Бессоновский», «Ростовський», «Арзамаський». Перед посадкою замочіть цибулини в теплій (35-40 ° С) воді на добу. Потім обріжте зверху приблизно на третину. Завдяки цьому ви на п’ять-сім днів прискорюєте появу апетитних зелених пір’їнок і збільшуєте урожай на 20-30%.

Для посадки червоного буряка на зелень виберіть дрібні коренеплоди, у яких є білі корінці. Поставте їх щільно один до одного на шар вологого грунту в ящику, потім засипте землею майже до ростової точки. Тепер потрібне лише помірний полив, і через кілька днів ви отримаєте свіже листя для борщу.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply