Зимовий сад – мрія чи реальність

Кожен власник приватної оселі може дозволити собі використати частину веранди, холу, прибудови до будинку, верхній поверх або окрему будівлю для створення зимового саду, адже це місце для ідеального відпочинку. До революції зимові сади могли собі дозволити лише високопосадовці чи найбагатші люди в зв’язку з величезними витратами на опалення і освітлення. До середини XIX століття словосполучення «зимовий сад» у багатьох європейських мовах використовувалося як метафора, означаючи місце, казкову країну, де можна відпочивати, а маленькі пташки принесуть смачну їжу.

Так, мрія господаря зимового саду — знаходитися протягом року серед заспокійливої зелені і прекрасних квітів. Адже взимку, коли земля покрита снігом, а дерева гнуться від поривів холодного вітру, так радують очі зелені гілочки або квітка, яка тільки-но розпустилася.

Ось і ми з дружиною сиділи одного вечора на веранді і думали, як же нам її перебудувати чи відремонтувати. Планували, скільки це коштуватиме, адже сім’я наша не має дуже великих доходів. І вирішили зробити зі старої веранди площею 40 кв. м зимовий сад. Власними руками. За два місяці основні роботи було виконано. Дружина займалася рослинами і дизайном, я — будівельними роботами і облаштуванням. Вийшло доволі затишно і красиво. Багато хто не вірить, що це можна зробити власноручно і досить швидко. Але, як говорять, очі бояться, а руки роблять. Отож сміливо беріться за справу, а я дам деякі поради.

Починаючи створювати зимовий сад, необхідно поєднати красу рослин зі зручністю догляду за ними і розмістити спеціальне обладнання для підтримки відповідних кліматичних та екологічних умов. Вирішивши переобладнати вашу веранду, оранжерею чи прибудову під зимовий сад, насамперед необхідно врахувати кілька ключових моментів: вертикальне скління, денне освітлення та підтримання потрібної температури і вологості. Якщо є можливість, доцільно зробити прозорий дах, який пропускав би сонячне проміння. Питання опалення можна вирішити самостійно або запросити спеціаліста для консультації.

Унікальність зимового сади полягає в тому, що це куточок живої природи, який використовується як житлове приміщення. Він повинен походити на елемент природного ландшафту. При цьому дуже важливо правильно розмістити рослини в зимовому саду. Вибір рослин повинен відповідати смаку господаря і потребам самих рослин. Розміщувати рослини необхідно так, щоб вони не перевантажували приміщення, привертали увагу і не затінювали одна одну. Важливим є також поєднання рослин за висотою, формою і колірною гамою.

Місткості для рослин (горщики і кашпо) повинні бути підібрані відповідно до стилю інтер’єра (колір, фактура, товщина стінок, матеріал), розміру і форми кореневої системи, типу рослини (вологолюбна чи ні).

Доглядаючи за рослинами, потрібно мати на увазі, що недостатнє чи надмірне живлення, несприятливі зовнішні умови — сухість ґрунту, надлишкова вологість, невідповідна температура, неправильне затінення — призводять до захворювань і ураження шкідниками. Уникнути цього можна тільки правильним доглядом, тому, вирішивши самостійно створити зимовий сад, не зайвим буде купити книжки, з описанням особливостей тої чи іншої
рослини; вони допоможуть грамотно розмістити їх, створивши свій неповторний естетичний і функціональний ансамбль.

Зимовий сад несе в собі не тільки естетичний аспект, це також метод оздоровлення атмосфери приміщень житлових будинків. Рослини зменшують кількість мікробів у повітрі. Проти кожного виду мікробів і бактерій ведуть свою боротьбу певні рослини. Вони утворюють і виділяють леткі фітоорганічні речовини, що вбивають стафілококи, стрептококи, синегнійну паличку, кишкову паличку, спори грибів тощо. За даними німецьких учених, повітря в закритих приміщеннях, містить понад 1000 шкідливих речовин, включаючи близько 250 високотоксичних і близько 15 канцерогенних. Рослини фільтрують велику частину шкідливих речовин, що осідають на листках і повітряних коренях, поглинають шум і побутові запахи. Рослини мають потребу у воді і випаровують вологу, таким чином, вологість повітря підвищується, пил від дрібних частинок води осідає. Рослини споживають усього лише 1—2% виробленого ними кисню, а рештою дихають люди. Легкі іони, насамперед, негативно заряджені іони кисню, поліпшують самопочуття людини, додають сил. У міських приміщеннях їх кількість у 50 разів нижча від норми. Рослини виділяють речовини, що сприяють утворенню легких іонів. Знижена вологість повітря несприятливо впливає не тільки на стан рослин, а й на здоров’я людини. Рослини самі формують вологість повітря в будинку, випаровуючи вологу з різною швидкістю, залежно від температури повітря і його вологості.

Підвищити вологість також можна, встановивши фонтанчик, декоративний струмочок, водоспад або маленький пруд. Маючи бажання і фантазію, це можна зробити власноруч, використавши стару ванночку, акваріум чи іншу місткість. Дно споруди можна гарно викласти раковинами та камінням, привезеним з морського узбережжя. Навколо водойми доцільним буде розставити квіти в декілька ярусів, починаючи з дна водойми. Для цього використовують спеціальні рослини, яким потрібно багато вологи.

Відомо, що аромати багатьох рослин лікують, відновлюють сили, нормалізують різні функції організму — сон, кровообіг, артеріальний тиск, серцевий ритм, дихання, захисні функції. Навіть колір рослин впливає на настрій, самопочуття, тонус, працездатність.

Серед буяння кольорів і запахів доцільним є розміщення декількох кліток з канарейками, папугами або іншими співучими пташками. Тут виграшно виглядатимуть дерев’яні різні меблі або гарнітур з лози. Для повного задоволення можна поставити і крісло-качалку. У такому саду відпочинок буде дійсно якісним і відновить сили. Адже в наш час, повному стресів, так приємно опинитися у царстві природи, закрити очі і розслабитися, слухаючи цвірінькання пташок, дзюрчання води та відчуваючи божественний букет ароматів. Відпочинок у такому саду відшкодує затрачені на його створення зусилля та кошти. А ваша родина, друзі і гості будуть у захваті. Натхнення і фантазії вам у цій непростій, але приємній справі.

Василь Кирпатенко, смт. Тараща Київської області

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply