Як зробити засклену конструкцію для впрошування розсади


Холодний парник нагадує встановлений на землю невисокий ящик. Насправді ж це — мініатюрна теплиця з навісним дахом із скла чи пластмаси. Ґрунт і повітря всередині парника нагріваються від сонячних променів (навіть якщо зовні мінусова температура), завдяки чому пророщування насіння можна розпочинати задовго до настання часу садіння. З приходом весни розсаду можна висадити на будь-якій ділянці саду й насолоджуватися квітами, фруктами й овочами набагато раніше природного терміну їх дозрівання.

Для верхньої частини парника можна використати стару віконну раму. Бічні стінки зробіть із стійкого проти ураження гниллю кедра, чи якогось дешевшого просоченого лісоматеріалу, або з фанери для зовнішнього застосування, підганяючи розміри стінок під розміри віконної рами. Для холодних парників більшого розміру встановіть поряд дві — три віконні рами. У разі відсутності запасної рами виготовте її з бруса площею поперечного перерізу 50×50 мм і кожну сторону закрийте поліетиленовою плівкою. Повітря між двома полотнищами плівки слугуватиме добрим ізолятором. Бічні стінки парника робіть з похилом: висота біля задньої стінки — 300 мм, біля передньої — 150 мм. Парник повинен бути повернутий на південь, з похилом у бік полуденного сонця. Усі дерев’яні елементи, що не мають природної стійкості проти ураження гниллю, обробіть мідним нафтенатом, який не завдає шкоди рослинам. Не застосовуйте для просочування деревини креозот, пентахлорофенол або ртуть — вони токсичні. Внутрішню частину парника пофарбуйте у білий колір.

І, нарешті, встановіть підпірку для рами, щоб іноді її можна було тримати відкритою, тому що температура, вища за 20°С, шкідлива для розсади. Підпірка буде надійно утримувати раму у відкритому положенні навіть при сильному вітрі. Щоб запобігти надмірній втраті тепла морозними ночами, накривайте парник брезентом або листям і соломою.

За бажанням холодний парник можна перетворити на парник з підігрівом. Для цього вийміть усередині парника землю на глибину 150 мм, насипте шар піску товщиною 50 мм і укладіть на нього змійовик обігрівника, накрийте його пластмасовою сіткою з чарунками 10 мм і засипте шаром ґрунту товщиною 100—150 мм.


Виготовлення бічних стінок. На відрізок фанери чи дошки 300×50 мм покладіть віконну раму так, щоб один з її кутів торкався лінії позначки висоти передньої стінки парника відносно нижнього ребра дошки, а другий її кут виступав за один з кутів верхнього ребра дотики на 5 мм. По діагоналі накресліть лінію і зробіть уздовж неї різ, формуючи одну бокову стінку парника, а потім по ній виріжте другу. Для виготовлення передньої і задньої стінок парника відріжте дві дошки розміром: 300×50 мм і 150×50 мм (їхня довжиною повинна дорівнювати довжині верхньої рами мінус товщина бокових стінок парника).

Складання парника. Бічні стінки парника закріпіть шурупами на його передній і задній стінках, знявши рубанком їхні верхні грані до суміщення з боковими стінками, і заглибте парник у землю. Для цього в ґрунті підготуйте заглиблення 50 мм, встановіть в нього парник і біля внутрішніх кутів вставте в землю коли 50×50 мм, довжина яких біля задньої стінки повинна становити 450 мм, а біля передньої — 300 мм.

Встановлення підпірної рейки. В отвори в бічних стінках парника, ближче до передньої стінки, і в бічних ребрах рами посадіть на клей чотири нагелі діаметром 10 мм, довжиною 125 мм (для отворів у стінках) і 100 мм (для отворів у рамі). У нагелях просвердліть отвори діаметром 3 мм.

З відрізків бруса 50×25 мм підготуйте рейки підпірок (100 мм). У них просвердліть через 50 мм просвердліть отвори діаметром 15 мм.




Поділитись своєю думкою