Що необхідно встигнути зробити в саду в листопаді

Листопад — ще не зима, і вже не осінь. Закінчені майже всі садово-городні роботи, і ми вже готові закрити сезон, залишилося доробити останні важливі справи. Що роблять у листопаді садівники, ми розповімо в цій статті.

У цей час у більшості регіонів закінчився листопад, дерева стоять голими і готовими до зимівлі. І завдання садівника в цей час — зробити так, щоб разом з деревами на зимівлю не пішли, гарно підготувавшись, шкідники і збудники хвороб. Якщо з дерев ще не зняті ловчі пояси, їх знімають і спалюють, рослини ретельно оглядають, очищають від лишайників і відмерлої кори, а потім білять крейдою або сумішшю глини і вапна. Побілка не тільки дезінфікує дерева, а й захищає від морозобоін — з цією метою білити можна до середини зими. Для профілактики грибних захворювань ще не пізно обприскати дерева бордоською сумішшю.

У цей час можна прибрати опале листя, але робити це чи ні, кожен садівник вирішує для себе сам. На цей рахунок є дві однаково поширених і протилежних думки:

  • 1. Листя повинно повернути грунту те, що забрали у нього, коли зеленіли на дереві, тому нехай залишаються або відправляються в компостну купу.
  • 2. На опалому листі скупчуються личинки і яйця шкідників, і грибки, опале листя створює їм відмінні умови для зимівлі, тому листя треба обов’язково прибрати з пристовбурного кола і спалити.

Обривати неопале листя з плодових дерев? Переважна більшість авторів праць на цю тему вважають, що це безглуздо і навіть шкідливо. Але що робити з шкідниками і збудниками хвороб, які можуть на них залишитися?

До речі, якщо якась частина листя з дерева не опала, це не говорить про його неготовність до зими. Це характерно, наприклад, для деяких яблунь і є ознакою сорту.

Пізньої осені виходить з яєць небезпечний шкідник хвойних рослин: ялицево-ялицевий хермес. Взагалі, він ховається в характерній білій крихітній грудочці — за її наявності на гілках і дізнаються, що дерево уражено хермесом. Крім того, хвоїнки у таких рослин закручуються і відмирають, пагони теж гинуть. У ослабленого хермесом хвойного дерева вище ризик нападу короїдів. Шкідники захищені від аерозолів інсектицидів згаданими вище виростами. Якщо листопад теплий, має сенс провести обприскування.

Ще одне заняття яке необхідно провести в саду у листопаді — приведення в порядок пристовбурних кіл. Садівникам не завжди подобається, якщо кола заростають газонною травою: виглядає не особливо естетично, заважає поливати й удобрювати дерева, доводиться їх обкошувати. Повернути в пристовбурні кола пар можна кількома способами. Можна перекопати, обережно, на невелику глибину, щоб не пошкодити коріння, а якщо коріння оголяться, їх до потрібного рівня підсипають землею або компостом. А ще краще замульчувати пристовбурні кола чим-небудь, що не пропускає світло, або навіть просто закрити його на сезон поліетиленом. Так точно і коріння не будуть пошкоджені, і трава виведеться. Вкривати пристовбурне коло поліетиленом можна і в зиму. Дерево не зіпріє: для процесу перегнивання потрібно тепло, а взимку все замерзне.

Для довгого збереження результату мульчування по межі пристовбурних кіл рекомендується вкопати обмежувачі: вони не дадуть коріння трави знову проникнути на очищений простір. Хороші обмежувачі виходять навіть зі старого лінолеуму, головне, вкопати його глибше, майже повністю — тому зовнішній вигляд матеріалу не важливий. Можна взяти пластикові стрічки кольору хакі або коричневі — навіть якщо вони будуть визирати на сантиметр, то в очі не кинуться, особливо влітку. До речі, обмежувач, що високо стирчить заважатиме при скошуванні трави.

Під час останнього, передзимовому скошування газон зістригають нижче, ніж зазвичай. Якщо ви не встигли підстригти газон, і зараз у вашому регіоні вже заморозки, ще не пізно це зробити, якщо температура підвищиться до плюсової.

Що стосується підгодівлі: підгодовувати траву азотом можна при температурі +5, коли коріння ще здатні його поглинати. Тоді навесні газон на піде в зростання на пару днів раніше і швидше зазеленіє.

Якщо дозволяє погода, ще можна встигнути посадити цибулинні. Щоб цибулини встигли вкоренитися, але не проросли, їх садять, орієнтуючись не на час, а на погоду. Садити потрібно, коли вже немає ймовірності, що буде тепло, але і морози прогнози не обіцяють.

Ось, чесно кажучи, і всі найважливіші справи у нашому саду. Ще, звичайно, потрібно розібрати та змастити садові інструменти, розвісити в саду годівниці для птахів, почати підготовку до нової посівної — купувати насіння і ящики для розсади.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply