Що потрібно плодовим деревам, щоб пережити холодну зиму?


Дослідження, які проводилися і в європейській частині Росії, і в Сибіру, і на Уралі, довели, що морозну зиму погано переносять дерева, яким не вистачає вологи. У статті, опублікованій на сайті forumhouse, мова йде про важливість поливу плодових дерев перед початком зими і про те, як правильно його проводити.

У більшості регіонів суворі, довгі зими, з морозами і вітрами. Сади ніби висушує крижаний фен, а потім їх ще чекають холодні, затяжні весни з поворотними заморозками. Взимку гілки дерев продовжують зневоднюватися. Згідно з різними дослідженнями, хвойні дерева і чагарники в цей час року втрачають 3-15% вологи, а листяні взагалі 20-65%.

Зимове зневоднення посилюється низькою вологістю грунту восени і взимку. Якщо літо було спекотним, осінь сухою, а дерева в плодовому саду поливалися нечасто, а влагозарядковий передзимовий полив не проводився, то шанси на вдалу перезимівлю рослин сильно знижуються.

У Московській області багато років проводилося велике дослідження впливу грунтової вологості на перезимівлю плодових. Як з’ясувалося, найбільше дерев загинуло в морозні зими, які прийшли після сухих літа і осені, особливо взимку 1940 року — до цього в регіоні два літа була посуха. Це ж дослідження показує, що в інші такі ж морозні зими дерева не постраждали, але їм передували дощові літо й осінь.


Тому важливість поливу сухою осінню перед початком зими переоцінити важко. І краще, якщо він поєднується з поливом під час всього періоду вегетації.

Передзимовий полив допомагає зберегти кореневу систему дерева від вимерзання. Коренева система дерев захищена наземною частиною, але ранньою зимою, коли снігу ще мало, а морози вже почалися, проблеми можливі.

Ця різниця для багатьох молодих дерев, кущів та інших посадок, наприклад, суниці, може виявитися вирішальною. У дорослих дерев коріння сягає глибше, тому вони перенесуть морози легше. Цікаво, що, скільки б снігу потім ні навалило, глибину промерзання грунту це не змінить.

Переконатися в тому, що передзимовий полив вашому саду буде необхідний, допоможе такий простий спосіб: треба подивитися, в якому стані земля на глибині один-півтора штика лопати. Якщо земля суха, не збирається в грудку в руці, розпадається, то без поливу не обійтися. Наскільки рясно треба поливати? Агрономи кажуть: «до повного насичення кореневого шару». Взагалі, ця процедура, як і всі інші, вимагає індивідуального підходу до кожного саду, тут враховується і рівень грунтових вод, і дренаж, і якість грунту. Але грунт має бути зволоженим глибше, ніж при звичайних поливах, не просто на всю глибину тонких коренів, а ще приблизно на 15 сантиметрів глибше. Зазвичай береться 10-15 відер води на квадратний метр грунту для дорослого дерева.

І навіть якщо осінь щедра на дощі, то вважається, що грунт все одно насичений водою недостатньо. В ідеалі грунт повинен промокнути на глибину в півтора, а то й два метри. Тоді цього вистачить для успішної перезимівлі не тільки чагарників, але і дерев.

У різних джерелах можна знайти норми для поливів перед початком зими, це дуже великі обсяги. Як знайдете, так і бажання пропаде цим займатися.

Чому, роблячи полив перед початком холодів, садівники намагаються промочити грунт якомога глибше? Справа в тому, що мороз на початку зими «витягує» вологу з глибини приблизно в 20 сантиметрів: в мокрій землі парціальний тиск направлено від грунту — вгору тобто, в бік холоду. Тому шар, в якому поміщаються коріння, треба промочувати якомога глибше і краще.

Думки на рахунок термінів поливу перед настанням морозів різняться. Одні експерти вважають, що кращим часом буде кінець вересня — початок жовтня, інші — що кінець жовтня — початок листопада. У всіх є свої аргументи, і часто полив проводять в різні терміни навіть в одному і тому ж регіоні.

Помічено, на практиці, що замерзла мокра земля не пропускає мороз в глибину, діє як бар’єр. Але цей захід корисно зробити при переході погоди на стійкий мінус. Це, швидше за все, після середини листопада.

Але, в будь-якому випадку, до початку листопада проводити полив можна, особливо, якщо мова йде про молодий сад. Пагони можуть піти в ріст, а це негативно позначиться на готовності рослини до перезимівлі. Орієнтиром може служити і температура: вона повинна стійко опуститися до + 2- +3 градусів.

Як поливати? Більшість садівників не надто переймаються цим питанням, та на довгий час залишають під деревом шланг. Але цей метод хороший для рівної ділянки. Для саду, розташованого на схилі, підходить полив дощуванням, але тут неминуче перезволоження повітря, що, в свою чергу, створює сприятливе середовище для розвитку хвороб. Так що, можливо, доведеться все-таки носити воду відрами.

Після передзимового поливу пристовбурні кола мульчують торфом, соломою або опалим листям.

Заходи, які допомагають рослинам не загинути від зимової посухи:

Для посадки в саду вибирайте районовані, зимостійкі сорти.

Незимостійкі сорти необхідно вирощувати в сланцевій формі (або пригинати восени до землі). Слідкуйте, щоб такі рослини були повністю вкриті снігом.
Рослини накопичить вологу, а взимку компенсує її втрату, якщо їх кореневі системи і надземна частина будуть захищені від пошкоджень.
Деревця першого року життя теж повинні пригинатися до землі і закриватися снігом.
Гілки молоденьких дерев обв’язують мохом, папером і т.д.

Ще раз, підводячи підсумки, зазначимо: у дерева, яке йде в зиму з дефіцитом вологи, набагато більше шансів вимерзнути взимку. Гілки дерева будуть сохнути на холоді, і до цього ще додадуться пошкодження морозами.




Поділитись своєю думкою