Екологічне садівництво: данина моді чи необхідність?

Чому екологічне садівництво сьогодні настільки актуально? У чому його особливості? Які перспективи розвитку з урахуванням накопиченого західного досвіду?

Відмова від всілякої «хімії» — загальносвітова тенденція. Надто вже очевидні мінуси застосування різних заводських хімікатів (добрив, засобів боротьби з шкідниками і т. п.). Причому збиток з кожним роком все помітніше, а навколишнє середовище буквально волає про допомогу або хоча б про припинення настільки варварського ставлення до нього. Сьогодні садівники і всі ті, хто любить займатися зеленими насадженнями, прагнуть облаштувати не просто садок або зелену ділянку, а своєрідну «територію чистоти». На ній все повинно бути натурально, органічно, корисно для здоров’я і, нарешті, просто милувати око.

За рахунок чого можна досягти такого результату? Адже відмова від хімікатів і інших досягнень цивілізації повинна бути чимось компенсована, а втрати врожаю зведені до мінімуму — на жаль, вони, як правило, неминучі. Хоча втрати в кількості компенсуються підвищеною ціною за якість. І попит є — не випадково відкривається все більше нових магазинів здорових продуктів.

Так, сьогодні ми не можемо відмовитися абсолютно від усіх благ цивілізації і повернутися до первісного землеробства, коли ні про яку «хімію» не могло бути й мови. Але зараз людина змушена шукати певні компроміси, одним з яких і стає «екологічний сад»: день або робочі дні людина проводить у місті, а ввечері або на вихідні приїжджає за місто — очищає свій організм від «пилу» мегаполісу.

Для більшості з нас справжній заміський будинок асоціюється не з цеглою або бетонними блоками, а з деревом. І правильно: дерев’яний будинок самий екологічний. Екологічність дерева пояснюється, насамперед, тим, що будинок з нього «дихає» — постійно відбувається повітрообмін. Присутність повітря забезпечує високі теплоізоляційні властивості дерева: воно так добре тримає тепло, що 20-см стіна з сосни краще захистить від морозів, ніж 64 см цегляної кладки, і набагато краще, ніж керамзитобетон — завтовшки 50 см. Судіть самі: на опалення дерев’яного будинку в 150 м енергії йде не більше, ніж на стандартну двокімнатну квартиру. Деревина благотворно впливає на організм: в таких стінах легше дихається, мешканці будинку набагато рідше скаржаться на головний біль, депресію, алергію та інші «болячки» цивілізації. У будинку прекрасно зберігається тепло: взимку, приїхавши на вихідні, за пару годин можна створити кімнатну температуру (цегляний будинок доводиться протоплювати мало не добу).

Але повернемося до саду. Спочатку потрібно створити його план: що, де і в якій кількості буде знаходитися, з чим сусідствувати і як виглядати в остаточному варіанті. Потім оформлену, хоча б схематично, ідею потрібно реалізувати. Зрозуміло, що зробити це тільки за допомогою рук не вийде — потрібен інвентар та обладнання, які стануть в нагоді власникові саду і в подальшому.

Кожна серйозна справа потребує оцінки вихідних даних і, при необхідності, їх коригування.

Після цього вже може йти мова про бажані сорти дерев, чагарників, квітів. Тут є маса нюансів: починаючи від кліматичних умов і закінчуючи впливом сусідніх рослин один на одного. Камінь спотикання — агротехніка: як поєднати непоєднуване — врожайність і відсутність «просунутих» сучасних добрив?

Виявляється, є реальні шляхи вирішення: замість мінеральних і синтетичних добрив використовуються органічні і компост, регулярно отримуваний з харчових і садових відходів, а також зелені добрива (сидерати).

Крім того, не варто забувати, що екологічний сад — це ще й гарний сад. Тому в ньому доречні оригінальні рослинні конструкції: карликове і декоративне садівництво, сланкі і лугові сади.

Питання впорядкування нехай і не стосуються безпосередньо екології, але в той же час мають до неї вельми близьке відношення. У всякому разі, помилки тут впливають на зелені насадження.

Нарешті, варто згадати про шкідників. Не секрет, що саме на них припадає левова частка хімікатів, які виливають на рослини і грунт. Але з ними можна справитися і інакше, причому таких екологічних способів досить багато.

Знищення бур’янів в екологічному саду повинне проводитися не за допомогою гербіцидів та інших промислово одержуваних засобів, а методом прополки. Зниження кількості бур’янів в саду регулюється термінами перекопування грунту, певним розміщенням і щільністю посадки рослин.

Наведений перелік найбільш актуальних питань і має на увазі складові частини поняття «екологічний сад». Проте зводити проблему тільки до рослин, «вирощеним без застосування хімікатів», несправедливо. Приміром, ви, здавалося б, виростили бездоганну жимолость, але поруч з нею влаштували каналізацію — такий благоустрій зведе нанівець всі агротехнічні зусилля. Словом, органічне землеробство — це цілий комплекс заходів по взаємодії людини із землею при найбільш ефективному використанні природних ресурсів. Тут у главу кута стає збереження природних ресурсів.

Хоча екологічне садівництво на обмеженій території — це набагато більше, ніж фрукти, ягоди та овочі без «хімії» на столі. Це і насичений природними мікроорганізмами чистий грунт, і оптимальний водний баланс на ділянці навколо будинку. І відсутність небажаних випарів — тільки свіже, багате киснем повітря. Плюс ідеальні умови для проведення часу дітей й утримання домашніх тварин.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply