Як правильно заморожувати овочі на зиму?

Більшість садівників і городників вже зібрали плоди своїх праць. Вирощені власними руками овочі, фрукти і ягоди перекочували з грядок на столи господинь. Майстрині закочують банки з соліннями, закусками і варенням. А частину овочів — заморозять, щоб зимовими вечорами вся сім’я змогла покуштувати страви з домашніх інгредієнтів.

Однак заморозка продуктів — справа нітрохи не менш важлива і важка, ніж їх вирощування. Адже якщо неправильно упакувати ті ж помідори, то замість них на столі виявиться підтала в’язка грудка томатів. З нього навіть досвідчена господиня не зможе приготувати нічого апетитного. А щоб такого не сталося, читайте поради з заморожування овочів від «Бабусиного саду».

Овочі повинні бути неперезрілі, неушкодженими і свіжими. Якщо при транспортуванні плід вдарили, то можна акуратно видалити це місце і заморозити решту.

Перед самим заморожуванням потрібно ретельно помити плоди і обсушити їх. Інакше вода між овочами заморозить їх однією грудкою, і при розморожуванні плоди насилу розділяться один від одного. Можна обтерти овочі рушником, щоб прибрати вологу.
Для заморожування зазвичай використовуються пластикові контейнери, целофанові пакети або пакети на застібках. Металеві або скляні ємності не підійдуть для тривалого зберігання.

Сучасним господаркам краще заздалегідь нарізати овочі чи об’єднати їх в суміші. Наприклад, натерти на тертці буряк і моркву. Також можна заздалегідь приготувати заправку для супу і підписати контейнер з нею, щоб не помилитися.

Вітаміни та мінерали в заморожених продуктах зберігаються протягом усього часу зберігання.

Перед тим, як заморозити томати, потрібно очистити з них шкірку. Це найлегше зробити, опустивши плід в киплячу воду і почекати поки вона лопне сама. Після цього можна очистити помідор.

Заморожені овочі не можна розморожувати повністю, краще відразу використовувати їх в блюдо. Так можна буде зберегти максимум вітамінів продукту. Готувати плоди з морозильної камери можна трьома способами — опустивши на сковорідку, в каструлю, або додавши в салат до свіжих овочів.

Не можна заново заморожувати вийняті з морозильної камери овочі! Тому порції, якими ви заморожуєте плоди, повинні бути невеликими. Щоб не було спокуси дістати контейнер, відрізати в ньому частину продуктів, і покласти назад в холодильник. При повторному заморожуванню в продуктах можуть завестися бактерії.

Термін зберігання заморозки в контейнері — півроку. Після закінчення цього часу краще приготувати з продуктів що-небудь, ніж сподіватися на «авось». Після півроку лежання в морозильній камері овочі можуть втратити форму і стати шкідливими для здоров’я.
Щоб максимально зберегти вітаміни в заморожених овочах, їх потрібно готувати в пароварці або варити з найменшою кількістю води. Враховуйте, що заморожені овочі готуються в два рази швидше свіжих.

Коли будете заморожувати зелень (кріп, цибулю, петрушку), дрібно покришіть її і загорніть у фольгу або поліетиленовий пакет. Отримані «ковбаски» легко різати на потрібні порції. Будьте уважні, при заморожуванні петрушки краще посипати її сіллю, щоб зберегти корисні властивості. Також можна змішати зелень з вершковим маслом.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply