Як розводити курей у клітках?


Багато починаючих фермерів, які хотіли б завести в себе курей несучок, змушені відмовлятися від такого підприємства унаслідок хронічного дефіциту місця. На щастя, зараз все більшої популярності набуває утримання і розведення курей в клітках. Такий спосіб утримання курей несучок в домашніх умовах — відмінний спосіб вести господарство на невеликих площах. Про це ми сьогодні і поговоримо.

Як відомо, кури несучки висувають деякі вимоги до свого утримання та розведення. Вважається і неодноразово підкреслювалося, що несучкам необхідно вести рухливий спосіб життя, від їхньої активності безпосередньо залежить їх несучість. Але, як же бути, якщо місця для вигулу немає? Багато заводчиків сходяться на думці, що за умови правильного утримання в клітках несучки також можуть зберігати високу несучість. Утримання несучок в клітках дозволяє на порівняно невеликих площах розмістити велике поголів’я птиці.

Кліткове утримання несучок в домашніх умовах — прийнятний варіант для тих, хто тримає птицю виключно на яйце або має власний курячий міні-бізнес. Адже в клітку садять тільки несучок, наявність півня в ній необов’язкова, смакові якості яйця від цього не постраждають.

Якщо ви маєте намір займатися розведенням курей, виводити курчат і ваша мета — запліднене яйце, то, на жаль, клітки тут не найкращий варіант. Півня звичайно можуть підсадити в клітку на час, але, враховуючи вдачу півня, вести він себе може там досить агресивно. Наша порада — мати все ж невеликий загін і періодично випускати туди курей для того, щоб вони могли «поспілкуватися» з півнем, після чого повертати їх у клітки.


Правила й особливості утримання курей в клітках

Клітки для несучок дещо відрізняються від кліток для м’ясних порід. Головна їхня особливість — наявність похилої підлоги, завдяки чому яйця скачуються в спеціальний жолобок. Перш, ніж приступати до безпосереднього спорудження кліток для несучок, краще оцінити всі «за» і «проти» такого способу утримання в домашніх умовах.

Переваги і недоліки й недоліки утримання курей в клітках

Переваги утримання курей в клітках

  • Більший контроль за птахом, який завжди на виду.
  • Легкість прибирання, адже послід буде збиратися в спеціальні піддони, розташовані під похилою підлогою клітки.
  • Зручність годування і напування птиці. Як правило, для кліток встановлюють автоматичні ніпельні поїлки, вірогідність забруднення яких зводиться до мінімуму. Годівниці розташовуються поза клітками, найчастіше вони кріпляться до фронтальної частини споруди і кури не мають можливості в них гребти, розкидаючи і забруднюючи корм.
  • Можливість утримання великого поголів’я на невеликій території.
  • Клітка — додатковий захист від гризунів або інших хижаків, охочих до курячого м’яса чи яєць.

Недоліки утримання курей в клітках

  • Купівля або самостійне виготовлення клітки. Тут знадобляться деякі капіталовкладення, хоча клітка швидко себе окупає і за умови, що зроблена вона була за усіма правилами, прослужить не один рік.
  • Для того, щоб кури зберегли високу несучість і не хворіли, потрібно забезпечити їм раціональне харчування з додаванням мінеральних речовин, вітамінів і пробіотиків. Це дорожче, ніж годувати їх відходами з кухні або саморобним кормом.
  • У клітках повинен підтримуватися унікальний мікроклімат, що включає в себе освітлення й належний температурний режим.
  • Клітки повинні бути обладнані автоматичними поїлками, просто ємність з водою їм не підійде. Ведучи ізольований спосіб життя, кури мають менший ризик зараження хворобами та інфекціями.
  • При утриманні в клітках яйця скачуються в спеціальний жолобок, завдяки чому вони залишаються чистими і зводиться нанівець ризик того, що курка зможе яйце розчавити або розкльовувати.

Конструкція кліток для утримання курей

Безпосередньо сама конструкція для посадки являє собою каркас, який може бути виготовлений з дерев’яних або металевих брусків, стінки клітки виготовляються з сітки. Можна робити все стінки з сітки, а можна зробити такою тільки фронтальну частину, а решта стінки робити з фанери, ДСП або плит OSB.

До клітки монтуються годівниці та поїлки, а також жолобок, в який будуть потрапляти яйця. Пол робиться під ухилом, а під ним розміщується піддон, в якому буде накопичуватися послід. Детально розглянути конструкцію можна на представлених фото і відео.

Щільність посадки

В одну комірчину садять, як правило, курей одного віку і однієї породи. Це допомагає уникнути сварок серед пернатих, бо часто старші особини «ущемляють права» молодих курей і відбирають у них корм і питво. Для комфортного розміщення рекомендується щільність посадки 5-6 особин на одну конструкцію. Не забувайте, що для однієї несучки необхідно мінімум 0,1 кв.м площі.

Якщо несучки будуть жити у вас поодинці, то їм потрібно забезпечити 0,5 кв.м житла. Не забувайте, що курка — птах активний і гуляти вона дуже любить. Тому кліткове утримання для неї стрес, особливо якщо ви переселятися в клітку пернатих, які до цього жили в загоні.

Освітленість

Якщо ви вибираєте кліткове утримання для ваших пернатих вихованців в домашніх умовах, то освітленість такого житла буде грати одну з ключових ролей. Справа в тому, що довжина світлового дня безпосередньо впливає на несучість. До того ж, коли кури гуляють на вулиці і піддаються природному сонячному освітленню, їх організм генерує вітамін Д.

Без сонячних променів або достатнього штучного освітлення може виникати дефіцит вітаміну Д, що тягне за собою рахіт, зниження несучості і розвиток ряду інших захворювань. Щоб такого не виникало, необхідно забезпечити рівномірну освітленість курника.

Небажано, щоб були занадто темні або занадто світлі місця, намагайтеся освітити приміщення з птахами рівномірно. Для цього багато заводчиків встановлюють реостати, які автоматично регулюють яскравість світла.

Особливості харчування курей в клітках

Курка, яка обмежена гратами і не має можливості самостійно добувати собі їжу, потребує особливо ретельно підібраного раціону. Більшість фермерів, що вибрали кліткове утримання в домашніх умовах, воліють годувати курей спеціалізованим кормом для несучок. Це дійсно оптимальне рішення, адже кухонні відходи для курей, які живуть в неприродних для себе умовах, не найкращий корм. До складу корму для несучок обов’язково необхідно включати пшеницю, соняшникову макуху, будь-які рослинні жири, кальцієвий карбонат, вітаміни і сіль.

Крім вуглеводів, раціон курей несучок повинен містити близько 15% білків, 5-6% жирів, 6% клітковини, мінеральні речовини і вітаміни. Годування при утриманні в клітках здійснюється за допомогою автоматичних годівниць. Туди ж періодично кладуть черепашку, для птиці це навіть деяка розвага, адже скльовуючи її, вона буде хоч якось рухатися в умовах обмеженого простору.

Відео «Клітинна батарея для курей несучок»

Для більш наочного знайомства з клітинами для розведення курей несучок радимо вам подивитися відео, представлене нижче!




Поділитись своєю думкою