Утримання пристовбурних кіл: задерніння травами чи під паром – що краще?

Чи обов’язково треба перекопувати восени грунт під плодовими деревами? У нас виросла гарна травичка під деревами, шкода її псувати. Якщо не косити траву під деревами, то як вносити добрива?

Існує два цивілізованих способу утримання пристовбурних кіл плодових дерев — під чорним паром і засівання травами. У першому випадку (чорний пар) грунт добре перекопаний, його необхідно регулярно рихлити і прополювати від бур’янів. При способі задерніння травами (а не бур’янами) не можна дозволяти траві виростати і колоситися. Потрібно обов’язково косити не рідше 1 разу на 10 днів, а краще щотижня. При дотриманні цих правил дерева будуть добре себе почувати і рясно плодоносити.

У кожному випадку є свої переваги і недоліки. Пристовбурні кола молодих дерев перші три роки після посадки краще тримати під чорним паром. У цьому випадку підживлення діє ефективніше, слабка коренева система активніше формується, повітрообмін відбувається легше. Але потрібні більш часті поливи, бажано мульчування.

Дорослі дерева простіше утримувати під задернінням. Догляд зводиться до регулярного скошування трав. Посійте тонконіг або конюшину білу. Багаторічні кореневищні бур’яни постарайтеся виполоти. У приватних садах краще користуватися газонокосарками без травозбірника, залишаючи посічену дрібно травичку у вигляді мульчі на траві. Не забирайте біомасу з-під дерева, повертайте рослині азот!

Вибір умов утримання пристовбурних кіл плодових дерев залежить і від складу грунту на ділянці, і від глибини залягання грунтових вод. У вологих місцях на суглинках більш підійде задерніння. Трава випаровує зайву вологу, збільшує кількість дощових черв’яків, покращує грунтову структуру. Але в посуху потрібно буде збільшити полив. На легких супісках краще утримувати грунт в саду в перекопаному вигляді і регулярно розпушувати, закриваючи цим вологу. У посушливий час грунт обов’язково замульчуйте скошеною травою, інакше перегрів грунту і нестача вологи приведуть до сильного ослаблення рослин, особливо молодих.

При утриманні пристовбурних кіл під чорним паром плоди формуються більші, але збільшується ріст пагонів. А при задернінні плоди дрібніші, але зберігаються краще і дерева активніше готуються до зими.

Удобрювати засіяні травою пристовбурні кола дерева нескладно. Для цього зовсім не потрібно перекопувати. Восени по периметру крони гострим прутом проткніть дернину на глибину 40-50 см через кожні 20-30 см і полийте розчином фосфорно-калійних добрив або настоянки гноївки. І основна частина добрива потрапить прямо в шар коріння.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply