Догляд за суницею влітку та восени

Урожай суниці садової зібрали? Хороший? Це чудово! Тому відпочивати ніколи, дорогі садівники, швидко беріться за роботу із забезпечення нового врожаю наступного року. Післязбиральний період — найважливіший етап у житті суниці.

Формування майбутніх плодових бруньок у садової суниці починається вже в кінці нинішнього плодоношення. А як тільки зібрана остання ягода, цей процес йде катастрофічно швидко. Не пропустіть цей час, допоможіть рослинам.

Залишення вусів, припинення поливів, ріст бур’янів, ущільнення грунту, відсутність підгодівлі — все це призведе до ослаблення суничних рослин і поганого врожаю.
Отже, спочатку просапайте всю плантацію і розпушіть грунт. Добре полийте. Відокремте і відкопайте найбільш сильні і здорові вуса, які ви збираєтеся використовувати для формування нових посадок.

Тепер приступайте до видалення зайвих вусів. Спочатку видаліть всі вуса в міжряддях, там вони абсолютно не потрібні. Вуса виснажують материнські рослини, що, природно, веде до зниження врожаю. Однак в рядах можна залишити найбільш сильні вуса, які розташовані на відстані до 10 см від основних кущів. Багато досвідчених садівників роблять саме так, вважаючи, що вирощування суниці одиночними кущами призводить до зниження врожаю.

Тепер займемося листям. Скошувати всю надземну частину розумно тільки в тому випадку, якщо листя сильно заражене шкідниками та хворобами (плямистість, суничний і павутинний кліщ). Якщо плантація здорова, то листя скошувати не рекомендується. Видаліть тільки пожовклі і старі. Всі видалені листя спаліть.

У суничних кущах починаючи з третього року життя починають відмирати старі коріння. А нові (додаткові корені) утворюються поблизу верхівкових бруньок. Таким чином, кущик як би випирає від рівня грунту. Щоб дати можливість працювати новому корінню, кущики потрібно підгортати грунтом з міжрядь. Підгортання дає можливість корінню дуже активно розвиватися і проникнути в більш глибокі шари, що дозволить посилити живлення куща. Здійснити підгортання бажано якнайшвидше відразу після збору ягід. При підгортанні головне — не перестаратися. Не засипайте «сердечко» (верхню бруньку) рослини грунтом. Інакше це призведе до пригнічення рослини, а при занадто високому шарі землі — до загибелі.

Після підгортання і зрізання зайвого бадилля ще раз добре полийте і розрихліть грунт. Тепер, «умивши і причесати» суничні кущики, можна приступити до «трапези». Після збору врожаю проведіть рясну підгодівлю. Рослини повинні підкріпитися для закладки плодових бруньок наступного року.

Розведіть у відрі розчин коров’яку (1:10) або використовуйте трав’яний настій. Додайте у відро 2 ст. л. суперфосфату і півсклянки деревної золи. Підгодовуйте, поливаючи навколо кущів на відстані 15 см. Також можна скористатися готовими мінеральними сумішами «літо-осінь» спеціально для суниці.

Якщо серпень буде посушливим, обов’язково поливайте полуницю. Не змушуйте рослини страждати від спраги, поїть їх раз на тиждень, але глибоко. Інакше посуха призведе до погіршення майбутнього врожаю.

На зиму суничну плантацію краще вкрити. Навіть легкий шар лапника збереже на 50% (!) більше плодових бруньок. Хороший ефект дає укриття сухим горобиновим листям. Рано навесні укриття обов’язково зніміть.

Гарного врожаю нинішнього і майбутнього року

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply