Як працюючи на землі уникнути проблем зі спиною

Щоб хребет був здоровий, при роботі на грядках не забувайте про безпеку!

Лікарі давно помітили: наприкінці весни — початку літа різко збільшується число людей, що скаржаться на біль у спині. Попрацювали на дачі — там і «скрутило».

Як уникнути настільки незавидної долі? Потрібно заздалегідь врахувати всі чинники ризику і постаратися звести їх до мінімуму.

Ослаблені м’язи

Роботи на дачі дуже багато. Ви завзято беретеся за справу і працюєте з ранку до вечора. В результаті нерідко виникає біль у спині, ниючий, а часом і гострий, стріляючий.

Відомо, що більшість городян відчувають нестачу руху. Через це слабшають м’язи, в тому числі і спини. Але ж ці м’язи ще й підтримують хребет, «забирають» на себе частину навантаження, що припадає на міжхребцеві диски. Залишившись без підтримки, останні піддаються надмірному тиску. А це, в свою чергу, може призвести до затиску нервових корінців, що відходять від хребта.

Як уникнути проблем?

В ідеалі — завжди тримати м’язи в тонусі. Людям, у яких відносно здоровий хребет, у цьому допомагають силові вправи. Якщо ж у людини вже почав розвиватися остеохондроз — зношування міжхребцевих дисків, — гімнастику бажано підбирати спільно з лікарем.

Крім того, можна придбати спеціальний пояс або корсет, який створить зовнішню підтримку для хребта.

У будь-якому випадку входити в роботу бажано поступово. Навіть треновані м’язи потрібно розігріти. Підніміть руки і потягніться вгору, зробіть кілька плавних нахилів, кругових рухів плечима, стегнами, зведіть лопатки… Повторюйте цю просту зарядку через кожні годину-півтори роботи. Під час перерв варто 10-15 хвилин полежати на спині. При цьому помітно зменшується навантаження на міжхребцеві диски, створюються умови для їх природного відновлення.

Вниз головою

Саджаючи розсаду, висмикуючи бур’яни, ви, не замислюючись, нахиляєтеся до землі. Але традиційна поза городника — коли спина зігнута, а голова опущена, — дуже нефізіологічна. Адже наш хребет має природний прогин вперед у поперековому відділі. При подібній роботі він, навпаки, вигинається назад, тому міжхребцеві диски в області попереку відчувають величезне навантаження. Становище ускладнюється і тим, що за роботою ми часом проводимо по кілька годин безперервно.

Як уникнути проблем?

Обзаведіться наколінниками і обробляйте грядки рачки. У цьому випадку природний прогин у попереку зберігається і навантаження на хребет розподіляється більш раціонально. Вставати з цього положення потрібно плавно, спираючись на одне коліно. Якщо робота вимагає, щоб ви то опускалися до землі, то вставали, краще не нахиляйтеся, а присідайте навпочіпки.

Взяли і підняли

На дачі нерідко потрібно перенести щось з місця на місце. Неправильний підйом вантажу — часта причина болю в спині. Тиск на хребет що виникає при цьому прискорює знос міжхребцевих дисків. А різкий підйом вантажів може призводити до затиску нервових корінців, спазму м’язів спини або навіть до зміщення диска.

Як уникнути проблем?

Дотримуйтесь техніку безпеки. Присядьте перед вантажем навпочіпки з рівною спиною, візьміть предмет обома руками, наблизьте до грудей і лише тепер вставайте. Так велика частина навантаження припаде на ноги. Ні в якому разі не поєднуйте підйом вантажів з поворотом тулуба.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply