Як підвищити несучість курей


Який птахівник не ставив собі питання: чому кури погано несуться? Висока яєчна продуктивність птиці залежить від багатьох факторів (порода, умови і спосіб утримання, вік курей, стан здоров’я, час року, наявність інстинкту насиджування і багато іншого), але найважливішим з усіх факторів є годування курей несучок. Щоб підвищити несучість курей, потрібно знати деякі правила.

Як годувати курей несучок

Перше правило — Годування птиці має бути регулярним і рівномірним. Нічого так погано не позначається на якості та кількості яєць, як періодичне перегодовування або недогодовування, а також годування птиці в різний час дня: то рано, то пізно, то три, то два рази на добу. Якщо не дотримується режим годування, то кури цілими днями «топчуться» біля ганку в очікуванні подачки від господаря. При дачі корму в строго встановлений час, кури дуже швидко звикають до цього і з’являються на місці годування точно за розкладом.

Отже, перше (ранкове) годування бажано проводити відразу ж, як тільки птах прокинеться. У зимовий період для того, щоб збільшити робочий день птиці, годування так само слід, починати раніше (при додатковому ранковому освітленні — відразу ж після включення світла). Вранці доцільніше давати несучкам вологі мішанки з вареної картоплі, різного меленого зерна, висівок, товченої яєчної шкаралупи, солі і кухонних відходів (взимку мішанок бажано давати менше, ніж влітку через їх швидке перетравлення). Увечері курей годують за годину до того, як вони стануть сідати на сідала. Час вечірнього годування необхідно розрахувати таким чином, щоб кури встигли з’їсти покладені норми. Важливо, щоб на ніч птах отримував цільне зерно, при цьому намагайтеся зерно урізноманітнити. Різноманітність це повинна полягати не в тому, щоб давати птиці суміш різних видів зерна (цього робити не можна, тому що звичайно курка вибирає тільки те, що їй більше подобається, а інше розкидає), а в тому, щоб зерно в різні дні були теж різними: сьогодні — пшениця, завтра — овес, післязавтра — ячмінь і т.д.

Друге правило — якість і норми годівлі птиці. Кількість, якість і вартість одержуваних від несучки яєць залежать саме від цих норм. Корми для несучок повинні містити: білки (протеїни), жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни. Найбільшу кількість яєць від дорослої птиці можна отримати тільки якщо в раціоні є всі поживні речовини. При їх недостатності, несучість курей різко знижується, а витрати на корм птиці збільшуються. Наприклад, курка, яка за рік при неправильному годуванні знесе до 100 яєць, витратить на кожне яйце близько 500 грамів зерна, при правильному — тільки 250. Крім того, при неправильному годуванні яйця дрібніші і менш смачні. Також слід враховувати — Погане годування несучок навесні, коли певна кількість яєць використовується для інкубації, веде до отримання дуже слабкого молодняку, а в ряді випадків молодняк взагалі не виводиться.


Норми годівлі птиці

Що стосується норм годівлі, то вони повинні складатися з урахуванням фактичної чи гаданої продуктивності. Чим вище несучість курей та їх жива маса, тим більше корму їм повинно бути дано. Наприклад: якщо курка-несучка важить 1,8 кг, а її річна або передбачувана несучість складає 100 яєць, то добова витрата кормів на неї не повинна перевищувати 125 г; при такій же несучості, але вазі в 2 кг, несучки знадобиться 130 г (а якщо вага ще більша, то на кожні прибавочні 250 г ваги додається 10 г корму). Крім того, кількість корму збільшується на 5 г на кожні 30 яєць понад 100. Необхідно розуміти, що одне просте збільшення кількості кормів не завжди забезпечує підвищення рівня продуктивності птиці. Висока несучість може бути отримана тільки при одночасному збільшенні кількості кормів та їх поживності. Просто рясне годування може привести до ожиріння, що особливо небажано в період кладки яєць, тому що зажирілий птах перестає бути гарною несучкою, а якщо і несеться, то яйця, частіше бувають незаплідненими. Слід також мати на увазі, що на норму годівлі впливає не тільки рівень продуктивності і вага несучки, але і її вік, пора року, умови утримання: молодим несучкам потрібно більше поживних речовин, ніж старим (це одна з причин, чому їх слід утримувати окремо); взимку кормів потрібно більше, ніж влітку. Під час линьки птах потребує більшої кількості кормів і кращої їх якості. Можна іноді птахам влаштовувати розвантажувальні дні (це стосується таких порід, як нью-гемпшир, род-айланд, австралорп, плімутрок, вельзумер, Кучинський), які навіть при нормальному раціональному харчуванні все-таки схильні до ожиріння. Влаштовуючи розвантажувальний день, необхідно ранкове і вечірнє годування замінити дачею води і зелені, а вдень можна дати птахові половинну порцію вологою мішанки.

Корми для курей несучок

Основною частиною раціону курей в аматорських та присадибних господарствах є цільне зерно пшениці, ячменю та вівса, зрідка в годівлі птиці використовується кукурудза (її обов’язково слід дробити, а розщедритися на придбання пристрою для дробління може далеко не кожен) і тритикале. Розглянемо кожен вид зерна окремо.

Кукурудза

Кукурудза — це цінний і охоче поїдається (в подрібненому вигляді) корм. Вона легко перетравлюється (у ній багато крохмалю і мало клітковини), але у зв’язку з тим, що в кукурудзі міститься до 6% жиру, то давати її можна виключно курям легких порід в невеликій кількості. Несучкам м’ясо-яєчних порід (нью-гемпшир, род-айланд, вельзумер, австралорп, плімутрок та ін.) часто згодовувати кукурудзу не рекомендується, тому що вони від неї дуже швидко жиріють і зменшують несучість. Важливо й те, що кукурудза у нас дорожче інших видів зернових, та і якість її при зберіганні дуже швидко погіршується.

Пшениця

Пшениця дуже хороший корм не тільки для несучок, а й взагалі для птахів всіх видів. На відміну від інших зернових, вона містить більше білка (протеїну) і вітамінів (В, Е), тому може бути використана в раціонах несучок до 60% загальної маси корму.

Тритікале

Тритікале (гібрид пшениці з житом) має багато спільного з пшеницею, але багатший за вмістом білка.

Ячмінь

Ячмінь — високопоживний вуглеводний корм. Білка, мінеральних речовин і вітамінів містить менше, ніж пшениця і тритікале. У раціонах несучок може становити до 40%, а якщо частина ячменю давати у вигляді дрібної січки у складі вологих мішанок, то до 60-70%. У зимовий час ячмінь бажано використовувати пророщеним.

Овес

Овес відрізняється високим вмістом клітковини та високим відсотком жиру. Згодовування вівса птаху стимулює ріст пера і послаблює прояв канібалізму. Несучкам корисно давати овес в пророщеному або пропареному вигляді (заливають окропом і кип’ятять протягом 10 хв. в підсоленій воді, потім воду зливають, а овес просушують і згодовують птаху).

Жито

Жито містить велику кількість білка і широко застосовується в годівлі птиці. Як видно з викладеного, зерна злаків містять певну кількість білка і жиру, але бідні кальцієм, фосфором і вітамінами, тому одні вони не можуть забезпечити високу продуктивність птиці в період яйцекладки.

Вітамінні і мінеральні корми для несучок

Які ж вітамінні та мінеральні корми для курей потрібно використовувати, щоб краще збалансувати раціони?

Зелень

Зелень — хороший дієтичний корм, важливе джерело вітамінів. В якості цього корму найчастіше використовують зелену масу молодої кропиви, кульбаби, люцерни, конюшини і гороху. Згодовувати зелень бажано у свіжому вигляді, відразу після скошування. При цьому її необхідно подрібнити, а давати птиці можна як окремо, так і у вигляді вологих мішанок. Тим птахівникам, які не мають вільного часу для подрібнення зелені, можна порекомендувати сушити зелень в тіні. Від сушки вона майже не втрачає своїх корисних властивостей, суху зелень можна вводити до складу як вологих мішанок, так і сухих кормосумішей, або підвішувати у вигляді невеликих віників (особливо це стосується кропиви), при цьому на годування птиці йде набагато менше часу, ніж на подрібнення свіжої зелені. Ще одним аргументом на користь згодовування зелені є те, що вона сприяє гарному травленню і додає яйцям привабливий і апетитний вигляд, яскраво-оранжеве забарвлення жовтка і покращує смак яйця.

Овочі і коренеплоди

Пізньої осені і взимку замість зелені в раціон несучок можна включати овочі і коренеплоди: картопля, морква, кормові буряки, топінамбур, капуста. Зазвичай їх дають дрібно подрібненими, домішуючи до вологої мішанки або ж просто насаджують на цвях, підвішують цілими. Так курям легше скльовувати і менше корму затоптується. Пам’ятайте, надмірна кількість овочів в раціоні призводить до розладу травлення у птиці, тому доцільніше їх небагато недодати, ніж згодувати зайву кількість. У разі ж появи проносу слід на час взагалі припинити дачу овочів.

Отже, майже всі складові раціону для несучок розглянуті. (На кормах тваринного походження я навмисне не зупинявся, тому що вважаю, що рідкісний птахівник може дозволити собі «розкіш» годувати курей м’ясом, яйцями, молоком або сиром, а розведенням дощових черв’яків і збором хрущів або пуголовків взагалі займаються одиниці).

Тепер залишається тільки привести структуру раціону для несучок. Їх існує безліч, але, на мою думку, кращий варіант наводиться в книзі В. Малика «1000 порад тваринникам-любителям».

Мінеральні речовини

Здоров’я і продуктивність птиці в чому залежать і від наявності в раціоні мінеральних речовин. Кальцій, наприклад, потрібний для утворення яєчної шкаралупи, а, як ми вже знаємо, в зерні кальцію міститься мало, тому в раціон птиці і необхідно включати і корми, що містять мінеральні речовини. Потребу птиці в цих речовинах можна задовольнити за рахунок включення в мішанки або даючи в окремих годівницях яєчну шкаралупу, крейда, вапняк, черепашкову крупку, кухонну сіль і зрідка — кісткове борошно.

Загальнодоступними джерелами кальцію і фосфору є яєчна шкаралупа. Перед тим, як дати шкаралупу птиці, її необхідно промити, прокип’ятити, висушити в гарячій духовці і подрібнити.

Також цінним джерелом кальцію і фосфору є кісткове борошно, можна також збирати різні кістки з числа кухонних відходів, перепалювати їх і товкти. Джерелом натрію і хлору є кухонна сіль. Вона покращує смак кормів, їх перетравність і підвищує у птаха апетит. При годуванні несучок застосовується тільки дрібна сіль чи розчинена у воді. При неправильному її використанні можливе отруєння птиці.

Гравій не є джерелом мінеральних речовин, але необхідний птаху для кращого перетирання кормів у м’язовому шлунку. Гравій і дрібні камінчики уповільнює швидкість проходження корму по травному тракту, це сприяє кращому всмоктуванню поживних речовин. Якщо птахівників з якихось причин доводиться згодовувати птиці багато вівса, то наявність гравію в годівниці (окремої) є обов’язковою умовою.

Підготовка корму до згодовування птиці

З численних способів підготовки кормів птиці найбільше значення мають подрібнення, пророщування і дрожування. Ці прийоми полегшують перетравлення кормів і збагачують їх поживними речовинами.

Для пророщування зазвичай використовують овес, ячмінь, пшеницю або тритікале. Проводять його в приміщеннях з температурою не менше 20 градусів. Роблять це так: зерно на добу замочують у теплій воді, потім розсипають шаром в 5-7 см на спеціальні щити або полиці (можна в ящики, виготовлені з тарних дощечок) і 3 рази на добу перемішують. Пророщування зазвичай триває 3 доби — до появи паростка в 0,5 см. Пророщене зерно слід згодовувати птиці в кількості 30-40% від добової норми зернової частини раціону. Якщо ж в раціон птиці необхідно додати вітамін А, то пророщування триває до появи зелених паростків довжиною 6 сантиметрів. Для прискорення процесу появи зелені зерно краще виставити на світло. До речі, зелені паростки можна зрізати ножицями і згодовувати птиці, а зерно знову зволожити і через кілька діб отримати другий урожай зелені. При пророщуванні не тільки збільшується кількість вітамінів, але і поліпшується смак самого зерна.

Дрожування проводять в будь-яких великих ємностях при температурі приміщення 20-25 градусів. Ємність наповнюють теплою водою (1,5 літра на кілограм борошняної суміші), вливають в неї попередньо розчинені дріжджі (100 г дріжджів на 10 кг корму) і, при помішуванні, насипають мелені концентрати до отримання маси густоти хорошої сметани. Шар маси дріжджів не повинен бути більше 40 см, а саму ємність можна накривати щільною кришкою. Кожні дві години (краще частіше) масу перемішують. Зазвичай дрожування триває 5 годин (взимку 9), після чого дріжджову масу змішують з основною суміші корму у співвідношенні 1 до 5 і роздають птиці. Такий корм дуже добре діє на несучість курей.




Один коментар до статті “Як підвищити несучість курей

  1. Птахівник початківець висловив (-ла) думку:

    Якщо коротко, то забезпечення 3 пунктів щодо утримання курей гарантує гарну несучість в любу пору року, а саме:
    — корми;
    — температурний режим;
    — світловий режим та вологість повітря.
    Забезпечите виконання цих пунктів будете з яйцем круглий рік.

Поділитись своєю думкою