Як врятувати домашніх тварин від спеки


Як врятувати від перегріву домашніх улюбленців

Літо 2015 всі рекорди. Городина сохне, а не менш легко і нашим тваринам, які живуть на нашому подвір’ї, починаючи від песиків і закінчуючи тими хто живе в закритих приміщеннях, де температура від розігрітої криши може підніматися набагато вище ніж на вулиці.

Нам, людям, переживати екстремальну температуру все-таки простіше: ми і воду собі без сторонньої допомоги наллємо, і в душ сходимо, і кондиціонер або вентилятор включимо. А ще у нас, на відміну від братів наших менших, є потові залози. Рясне потовиділення рятує людей від перегріву і теплових ударів. На жаль, у більшості домашніх вихованців потових залоз немає. Тому страждають вони від аномальної спеки куди сильніше. Так що зараз завдання номер один — зробити так, щоб чотириногі, крилаті і плазуни пережили це літо з найменшими втратами. І взагалі дожили до осені.

Собака буває кусючою


Насамперед треба бути до своїх вихованців уважніше, ніж у звичайні дні. І пам’ятати: у спеку у тварин активне життя переноситься на ранній ранок або пізній вечір, коли температура все-таки падає.

Щоб допомогти вашій собаці перенести спеку, посадіть її на молочнокислу дієту: багато собак, як і людей, обожнюють кефір. Так чому б не побалувати улюбленця? І взагалі в спеку апетит, як правило, не розігрується, тому, якщо пес відмовляється від їжі, не намагайтеся його нагодувати, не дай Бог, почнеться нудота і блювота.

Крім того, ветеринари радять перенести прогулянки на ранок (до 10 годин) і вечір (після 17 годин). Причому не змушуйте собаку бігати, носитися за палицями або наздоганяти велосипед. Підвищені фізичні навантаження в таку погоду до хорошого не приведуть! Природно, гуляти треба не на сонці, а в густій тіні, ще краще — на березі якогось водоймища. Обережніше з намордником — особливо з тим, що не дає в повну силу відкривати пащу. Якщо бачите, що собака важко і часто дихає, зніміть намордник, дайте їй відпочити. Після прогулянки пити можна давати не раніше, ніж через 15 хвилин — інакше може початися переохолодження організму.

Якщо вас чекає поїздка на авто, ні в якому разі не залишайте собаку в машині на самоті, тим більше на сонці — іноді достатньо години, проведеної в нагрітій машині, щоб сталося непоправне. Природно, бажано, щоб у вашому авто був кондиціонер, а стекла були захищені від сонячних променів плівкою. Але в будь-якому випадку треба подбати про те, щоб ваш вихованець в будь-який момент міг негайно вгамувати спрагу.

Тепер про життя під дахом вашого будинку. Залиште відкритими двері у ванну: прохолодний кахель полегшить долю чотириногого вихованця, але тільки в тому випадку, якщо ви не приймаєте гарячий душ. В останньому випадку отримаєте зворотний ефект.

Якщо немає кондиціонера, постеліть на підлозі мокру підстилку. У мисці завжди повинна бути прохолодна, але не холодна вода, міняти воду треба не рідше двох разів на день.

Ви душ приймаєте? Так от і собаці в спеку теж потрібні водні процедури, причому якомога більш рясні і часті. Але мити треба без шампуню і мила — інакше зруйнується захист. Що? Пес купатися не бажає? Так намочіть йому голову, полийте його водою. Здавалося б, в жаркий час потрібно позбавлятися від шерсті, тобто стригтися. Не поспішайте! Шерсть — це своєрідна повітряна подушка, яка не дає чотириногому вихованцеві перегріватися (особливо це стосується «вовняних» собак — кавказьких, азіатських і вівчарок).

До речі, найчастіше перегріваються собаки зі зміненим носовим ходом — бульдоги, пекінеси, доги і собаки темного забарвлення.

Як дізнатися, що вихованцю вже несила пережити пекло? Важке, з присвистом дихання, рясна слина, широко розкриті почервонілі очі, «скляний» погляд, сухий і гарячий ніс, загальна млявість, а то і блювота з поносом.

Негайно знімайте нашийник і відводите собаку в тінь! Потім вихованця треба облити водою, обернути мокрою ганчіркою або покласти на голову компрес з льодом. Коли собака трохи отямиться, дайте їй попити півлітра прохолодної (але не холодної!) води і злегка її помасажуйте, щоб відновити нормальний потік крові.

Я купатися не хочу!

В принципі приблизно ті ж самі заходи допоможуть врятувати від перегріву і котів. Перенесіть котячий кошик або будиночок в саме прохолодне в будинку місце. Якщо ваша біла кішечка любить проводити цілісінький день на балконі, є небезпека, що вона спалить собі вуха. Щоб цього не сталося, змастіть кінчики котячих вух сонцезахисним кремом.

Не забувайте про водні процедури! Правда, кішки не великі любителі плескатися у воді. Тому скористайтеся душем або просто якомога частіше обтирають кицьку мокрими руками, а вологою губкою — змочувати зовнішню сторону вух і подушечки.

Годувати треба помірно, віддаючи перевагу сухому корму, який довше зберігає свою їстівність. Причому сухий корм треба давати невеликими порціями, щоб кішка відразу його з’їдала, не залишаючи в мисці. А то при такій задусі та спеки в ньому можуть завестися личинки мух. Можна давати сухий корм і між основними прийомами їжі. І знову-таки в мисці постійно повинна бути прохолодна вода.

Ознаки теплового або сонячного удару у кішки такі ж, як і у собаки: широко розкритий рот, рясна слина і т.д. І першу допомогу надають таким же способом, як і собаці (обливання холодною водою, вологе обгортання, крижаний компрес на лоб і т.д.).

Після того, як домашній вихованець трохи отямився, покажіть його ветеринару, щоб уникнути більш серйозних проблем у майбутньому.

І інші звірятка нашого подвір’я

Ну, а як бути тим, хто поселив у себе вдома морських свинок, кроликів, хом’яків і навіть щурів? Дрібні гризуни можуть загинути, пробувши на пригріві всього годину-дві. А вже перегріваються вони ще швидше. Тому терміново переставте клітку туди, де прохолодно. Найкраще взагалі поставити її на підлогу. Але ні в якому разі не можна ставити клітку на протязі і тим більше під кондиціонером. Можна час від часу всього на чверть години накривати клітку чим-небудь вологим — це допоможе знизити температуру всередині клітини.

Не забувайте про воду! Число поїлок необхідно збільшити принаймні удвічі, а воду міняти в них не рідше двох разів на день. Не перегодовуйте тварин! І стежте, щоб вони не робили запасів (гризуни обожнюють це робити) — припасене може швидко протухнути, тому корм повинен бути тільки свіжим. Щоб полегшити долю гризунів, їм можна зовні зволожувати вуха.

Увага: якщо тваринка важко дихає відкритим ротом, висунула язика, слизові оболонки рота і носа наливаються кров’ю, а сам звір нерухомо лежить — це перші ознаки теплового або сонячного удару. У важких випадках можуть початися пронос і блювота. Знову-таки в цьому випадку треба обернути звірка в що-небудь вологе, на голову покласти крижаний компрес. Якщо ж почалася блювота, щоб тварина не захлинулася, акуратно візьміть її за задні лапки, але не чіпайте живіт.

«Власникам» плазунів та інших рептилій давно пора відключити в тераріумі всі лампи і килимки підігріву. У спеку ставити тераріум на підлогу не можна! Краще включити в тераріумі штучний фонтан. Якщо вашу рептилію треба зволожувати, робіть цю процедуру тільки ввечері, але частіше, ніж зазвичай.

Дізнатися, що рептилія перегрілася, просто. У цьому випадку вона спробує лягти на скло, решітку тераріуму, коротше на все, що більш холодне. Очі при цьому у неї будуть затуманені, а дихати вона буде відкритим ротом. Обов’язково порушиться координація рухів.

Рептилію потрібно помістити в прохолодне місце, знову-таки на голову покласти холодний компрес, а на спину — налити холодної води.

Для риб фатальними можуть виявитися навіть 30 градусів. 40 градусів в акваріумі вони взагалі не переживуть. Тому розпеченим влітку в ставках і навіть у річках цінні породи риб спливають вгору черевом. Щоб цього не сталося з вашими рибками, кожен день обов’язково додавайте в акваріум свіжу воду (оновлювати акваріумну воду треба на третину або хоча б на одну п’яту частину від загального обсягу). А щоб вода не сильно нагрівалася, акваріум можна обкласти, скажімо, пінопластом або покласти на дно акваріума пляшку з льодом. Але не здумайте кидати у воду шматочки льоду: риби наковтаються і простудяться. Так, вже, і в риб’ячому царстві все, як у людей. Переїв «морозива» — застудився.

У спеку виникають проблеми з киснем. Люди хапають повітря ротом, що вже про мешканців водної стихії говорити. Одним словом, аератор в акваріумі повинен працювати на повну силу. Годування в спеку має бути помірним, а в пікові моменти краще взагалі обійтися без нього. Надлишки їжі треба самим ретельним чином видаляти — інакше почнеться гниття. І не поспішайте підселювати в акваріум нових мешканців. Менше народу — більше кисню. Пам’ятайте про це.

Якщо рибки мляві, широко роззявляють роти і жадібно хапають воду — починайте знижувати температуру в акваріумі. Для цього поступово підливайте заздалегідь відстояну і охолоджену воду. І взагалі, щоб не нажити неприємностей, підтримуйте в акваріумі оптимальну для ваших рибок температуру.

З птахів спеку найкраще переносять папуги. Але і їх потрібно раз у раз обприскувати водою або купити для них спеціальну купальню. Клітку ж з пернатим другом треба поставити в прохолоду, але тільки не на протяг і не під струмінь кондиціонера. Додаткові поїлки, купальні, прохолодне пиття, часта зміна води, взагалі ваших пернатих вихованців від перегріву врятують рясні водні процедури, наприклад, душ з якої-небудь «пирскавки». Вода повинна бути прохолодною, але не крижаною.

Як бачите, правила приведення будь-якого вихованця в робочий стан нескладні, спеціальної підготовки не вимагають. Всього-то й потрібно — пам’ятати слова Антуана де Сент-Екзюпері «ми відповідаємо за тих, кого приручили» і не тільки в обидва дивитися за своїми чотириногими, пернатими і повзаючими вихованцями, а й забезпечувати їм комфортні умови існування.




Поділитись своєю думкою