Посадка і вирощування абрикосів

Абрикос на дачних ділянках в нашому регіоні (Хмельницька обл.) не така вже й екзотика. А щоб отримувати стабільний урожай, необхідний правильний і грамотний догляд. Догляд включає в себе: посадку, полив, розпушування, підживлення, обрізку, боротьбу зі шкідниками, підготовку до зими.

Посадка абрикоса

Садять абрикос, як навесні, так і восени, але виходячи зі свого досвіду найкращий час для посадки — це квітень місяць. Посадивши в цей час саджанець менше хворіє, швидше йде в ріст і до осені встигає зміцніти.

Так як абрикос теплолюбна рослина, місце під посадку потрібно вибирати сонячне, захищене від північних вітрів на височині, щоб навесні не було скупчення талих вод.

Саджанці краще купувати в розпліднику і ті сорти, які придатні для вашого регіону. Вибирати його потрібно з гарною кореневою системою. Якщо купити саджанець з півдня, то він у вас не перезимує.

Купивши саджанець, його необхідно помістити у воду на 10-12 годин, для насичення вологою.

Яму під посадку копаємо розміром 70х70. На дно, для дренажу, необхідно покласти дрібний гравій, биту цегла або керамзит (10см). Потім необхідно підготувати грунт для засипки. Для цього потрібно змішати верхній 30 сантиметровий шар ґрунту, відро перегною, банку золи. Грунт, який нижче 30 сантиметрів залишаємо на валик.

Для того щоб саджанець добре прижився, потрібно зробити бовтанку з відра глини і ½ відра коров’яку, додавши води до сметаноподібної консистенції і вмочити повністю кореневу систему. Потім засипати підготовленим грунтом. Щоб земля рівномірно заповнила весь простір між країнами при посадці, саджанець періодично струшують. Далі землю необхідно ретельно ущільнити ногами.

Саджанці абрикосів садять на відстані мінімум 3 метри.

Полив абрикоса

Посадивши саджанець, його необхідно рясно полити. Для цього споруджуємо валик навколо рослини і виливаємо по 3 відра води. Поки саджанець не прийметься і не почне рости, поливати його потрібно в міру висихання. У такому режимі поливають до серпня місяця. Потім полив припиняють.

Дорослі дерева зазвичай поливають 3 рази за сезон:

Перший — у квітні до утворення зав’язей
Другий — у травні під час інтенсивного росту
Третій — у липні, за два тижні до дозрівання плодів
Полив необхідно проводити рясно по 5 відер на дерево.

Мульчування абрикосів

Після посадки і рясного поливу, місце навколо саджанця можна замульчувати. Мульчування не дозволяє ґрунту покриватися кіркою, перешкоджає росту бур’янів, створює сприятливі умови для зростання саджанця.

Побілка саджанців абрикосів

Для дезінфекції та запобігання сонячних опіків, дерева необхідно побілити. Білять вапном для побілки дерев, додаючи мідний купорос. Кращий час побілки це квітень місяць.

Розпушування грунту

Для того щоб забезпечити доступ повітря до кореневої системи, необхідно проводити розпушування. Щоб не пошкодити поверхневі корінці, рихлити слід не глибше 10 сантиметрів.

Підживлення абрикосів

Якщо при посадці саджанців, в яму закладались добрива, то добриво вносити не слід 2-3 роки. Потім дерева підгодовують навесні з першим поливом. Удобрювати можна комплексним добривом, куди входять всі потрібні мікроелементи або настоєм коров’яку з додаванням золи.

Обрізка абрикосів

Перед багатьма постає питання обрізати чи ні абрикос. Він буде плодоносити і в тому і в іншому випадку. Але обрізка стимулює ріст нових пагонів і в наслідок чого збільшується врожайність.

Перший раз обрізають деревце відразу ж після посадки, залишивши саджанець висотою не більше 120 сантиметрів. Завдяки цій обрізки, формується крона дерева.

Дорослі дерева обрізають ранньою весною, видаляючи засохлі, тонкі, короткі, що ростуть усередину гілки.

Для того щоб утворювалися нові гілки, необхідно обрізати кінці гілок на 20-30 сантиметрів, завдяки цьому виростають нові гілки та внаслідок чого збільшується врожайність. Також для збільшення врожаю обрізають старі гілки (більше 4років). Найбільш урожайні — це гілки 2-3 років.

Боротьба зі шкідниками абрикосів

Найчастіше на дерево абрикоса нападають попелиці, гусениці та інші паразити. Обробляти їх слід до або після цвітіння. Час обробки — це ранок чи вечір.

Для профілактики можна провести першу обробку в квітні місяці. Ця рання обробка дає великий ефект і часто не вимагає подальшої обробки.

Підготовка до зими

Пізньої осені необхідно перекопати пристовбурні кола, залишаючи великі грудки, для кращого снігозатримання і рясно полити. Також практикується укриття крони плівкою або покривним матеріалом, а пристовбурні кола — листям.

При такому догляді можна отримати хороший урожай цих чудових смачних плодів.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply