Підгодовуємо полуницю


Істина, яку знає кожен садівник: підгодівля полуниці — запорука гарного врожаю ягоди. Навесні саме час підгодувати улюбленицю садівників, весняне підживлення проводиться в обов’язковому порядку. Дуже важливо правильно вибрати час і якість інгредієнтів.

Молоду полуницю, яка буде плодоносити вперше, як підгодівлю можна запропонувати наступний склад розчину: 500 мл. кашки з коров’яку, 1 столова ложка амонію, 10 літрів теплої води. Рослину підгодовують з розрахунку 1 літр приготовленого розчину на один кущ полуниці.

Рослині другого року плодоношення також підійде вищевказаний розчин, але попередньо грунт необхідно добре розрихлити і припудрити деревною золою, з розрахунку 2 склянки на 1 м2.

Ось ще один рецепт підгодівлі садової полуниці, що припав до смаку багатьом дачникам: кропиву подрібнити і залити у відрі теплою водою, настояти кропиву протягом декількох днів. Виходить чудове органічне добриво. Настоєм кропиви обприскують кущі полуниці на етапі їх формування, повторно процедура проводиться після збору врожаю. Кропива стимулює зростання полуниці, ягоди формуються великі і дуже соковиті.


На самому початку цвітіння полуниці в якості органічного добрива можна використовувати розчин коров’яку. У розпал цвітіння рослини можна рекомендувати обприскування 0,02% розчином сульфату цинку.

Рекомендується проводити підгодівлю полуниці 3 рази на рік. Найбільш універсальним засобом вважається комплексне мінеральне добриво. Перед посадкою полуниці в грунт вносять коров’ячий гній і сидерати бобових.

У березні в грунт під полуницю вносять азотні добрива. Ягоди виростають більшими. Азот міститься також і в деревній золі, нею можна посипати грунт навколо кущів під час розпушування.

Отже, полуницю підгодовують тричі на рік.

Перша підгодівля проводиться на самому початку весни. Листя рослини обрізають під корінь і в грунт вносять комплексні мінеральні добрива, такі як нітроамофоска, з розрахунку 1 столова ложка на 10 літрів теплої води, або органічні добрива, наприклад, настій коров’яку в розведенні водою 1:10, можна використовувати курячий послід в розведенні 1 : 12. На один кущ полуниці потрібно 500 мл розчину.

Друга підгодівля проводиться у фазі утворення бутонів, в цей час рослина споживає велику кількість калію. Оптимально в період бутонізації використовувати деревну золу, калійну селітру або настій курячого посліду.

Полуницю в період цвітіння і формування зав’язей обприскують мікроелементами (щіпка кислоти борної на 10 літрів води), що благотворно позначається на врожайності ягоди.

Третя підгодівля проводиться безпосередньо після збору врожаю комплексним мінеральним добривом (нітроамофоска 2 столові ложки, деревна зола 1 склянка, 10 літрів води).

Сечовина як підгодівля в серпні, з розрахунку 30 грам на 10 літрів води, сприятиме до збільшення квіткових бруньок, урожай наступного літа буде більше.

Обприскування полуниці на початку весни розчином мікроелементів, також сприяє збільшенню врожаю. В якості інгредієнтів для приготування розчину потрібно: 2 грами молібденовокислого амонію, 2 грами борної кислоти, 2 грами марганцевокислого калію, 10 літрів води.

Розроблено готові комплексні мінеральні добрива спеціально для полуниці. До складу суміші для підживлення входять всі необхідні компоненти для нормального розвитку рослини, врожайність підвищується до 30%.




Поділитись своєю думкою