Чому цибуля йде в стрілку (стрілкується)


Багато дачників-городників, більшість з яких початківці, задаються питанням: «Чому після посадки навесні цибуля-сівок йде в стрілку?». Основною причиною цього є — неправильне зберігання цибулі-сівка взимку, при температурі від 1 ° С до 15 ° С.

Цибулини діаметром 1,5-2,5 см слід зберігати при відносній вологості повітря 50-70% і 18-25 ° С (тепле зберігання). Сівок допускається зберігати і в снігу в ящиках або в холодильнику при мінус 1-3 ° С і вологості повітря 80-90% (холодне зберігання).
Крупний сівок, який зберігався теплим або холодним способом, в стрілку не йде, а його врожайність буває високої і гарної якості, при правильному дотриманні агротехніки вирощування цибулі.

Холодно-теплий спосіб застосовують і для зберігання сівка гострих сортів (Ростовська ріпчаста, Арзамаська, Скопинська, Спаська, Даниловська 301). Для цього, ретельно просушені після збору врожаю, цибулини зберігають при відносній вологості повітря 50-70% і 18-25 ° С. А в зимовий час, після настання стійкої морозної погоди цибулю-сівок зберігають при вологості повітря 80-90% і мінусовій температурі -1, -3 ° С. Для зберігання цибулі навесні, необхідно створити такі умови, як і при зберіганні його восени.

При зберіганні сівка у вищевказаних умовах, значно знижуються його відходи, а після висадки в грунт цибуля не йде в стрілку.


Для запобігання сівка від захворювання несправжньою борошнистою росою, за пару тижнів перед посадкою прогрійте цибулини протягом 8 годин при температурі 40 ° С. А щоб оберегти цибулю від гнилі температуру прогріву слід збільшити до 43 ° С. При правильному зберіганні і добре прогрітий сівок дасть високий і гарної якості урожай.

Якщо великий сівок придбаний навесні і не відомі умови його зберігання, перед посадкою прогрійте його протягом 15-20 днів при 25-30 ° С. У домашніх умовах можна прогріти сівок на батареї опалення в кімнаті, насипавши його шаром не більше 3 см на дерев’яний лоток з бортиком. Підійдуть для цього і болгарські ящики з-під винограду. Прогрівання сівка таким способом значно знизить його стрілкування.
Якщо прогріти сівок не вийшло, і цибуля йде в стрілку, виламуйте стрілки в зародковому стані. Рослини, які продовжують викидати нові стрілки, слід використовувати в першу чергу, оскільки повноцінних цибулин від них не виростить.

Дрібний сівок діаметром до 1 см, що зберігався при будь-якій температурі, незалежно від терміну після висадки в грунт стрілок не викидає. Тому його широко рекомендують для посадки під зиму. Зберігати взимку його слід тільки холодним способом, так як він сильно всихає при теплому зберіганні.




Поділитись своєю думкою