Чому жовтіє цибуля?!

Причин того, чому жовтіє цибуля, насправді, досить багато. Найперша причина банальна, це недолік поливу, цибуля дуже любить вологий грунт, тому необхідно проводити її зволоження (найкраще у вечірній час) не менше семи разів на місяць, зазвичай у періоди, коли стоїть дуже тепла погода без дощу. Якщо ж погода похмура і періодично йде дощ то поливи можна не проводити, в такий час вологи в грунті, як правило, достатньо. При поливі намагайтеся якомога глибше промочити шар грунту, оптимально на 18-20 сантиметрів. Не забувайте і про розпушування міжрядь, проводити їх можна як до поливу, так і після нього, а якщо ділянка, зайнята під цибулею невелика то після поливу можна ще й мульчувати грунт перегноєм, це буде служити непоганим додатковим підживленням.

Наступна причина того, що жовтіє цибуля це просте невідповідність необхідним умов зростання. Наприклад, у себе на ділянці я намагаюся розташовувати цибулю в такому місці, щоб на пару годин в день вона перебувала у тіні, адже цибуля досить негативно реагує на перегрівання, причому найбільш сильно страждають коріння, вони можуть навіть відмирати, що природно позначиться і на стані пера. Часто температура грунту істотно вище температури повітря, ось тому необхідно давати грунту охолонути, але в повну тінь цибулю висаджувати не можна, це негативно позначиться на врожаї. Якщо нормальне місце підібрати складно або неможливо, то спробуємо обійтися шаром мульчі, мульча і воду в грунті утримає і захистить землю від перегріву а, отже, і коріння і перо будуть в порядку.

Взагалі кажучи, про те, чого жовтіє цибуля, не забувайте, що це «проблема» лише першої половини літа, адже ближче до його кінця пожовтіння стрілок цибулі лише говорить про те, що цибулина визріла і готова до збирання.

Але повернемося до причин. Третьою причиною того, що жовтіє цибуля може бути нестача в грунті азоту, причому іноді ця причина може бути впритул пов’язана з нестачею поливу, адже азот легко використовується рослинами тільки в розчиненому вигляді, а якщо в грунті дуже мало вологи то рослина не може повноцінно його використовувати , виникає дефіцит що призводить до того, що цибуля жовтіє.

Часто городники, висаджуючи все нові і нові культури на ділянці, навіть дотримуючись сівозміни, не замислюються про те, що поживні речовини, в тому числі і азот, в грунті вичерпаний. Ці запаси обов’язково необхідно поновлювати, найпростіше це зробити за допомогою знайомих усім добрив, це нітрат або сульфат амонію, а також сечовина. Підійдуть в якості підживлення і комплексні мінеральні добрива і навіть органіка.

Ну і нарешті, причина сама небажана, жовтіє цибулю і від нападу личинок цибулевої мухи. У цьому випадку цибулину вже не врятувати. Якщо пошкодження не значні і перо пожовтіло лише у декількох рослин, то просто витягніть їх з грунту і спробуйте натиснути на цибулину, якщо вона м’яка, водяниста то, швидше за все, там оселилася личинка цибулевої мухи. Розріжте цибулини навпіл, ймовірно ви побачите там досить угодовану личинку, яка знищила більшу частину м’якоті цибулини. Такі рослини слід негайно видалити з ділянки і знищити.

Що ж робити, щоб не допустити ситуації, коли жовтіє цибулю? Ну по-перше, починати варто з методів народних, не вдаючись відразу до застосування шкідливої і для природи і для людини хімії. Обов’язково дотримуйтеся сівозміни, застосовуйте ранню посадку цибулі, намагайтеся висаджувати її поблизу рослин яка відлякує комах запахом. Це, наприклад, всіма улюблена моркву. Допоможе подолати таку напасть як цибульна муха проста обробка розчином кухонної солі, досить 300 м на відро води, але розчин цей виливайте строго під корінь, не лийте на перо. Перший полив в цілях профілактики меншою дозою в 150 грам солі на відро води проведіть як тільки пір’ячко досягнуть висоти в 4-5 сантиметрів, ну а якщо загроза збережеться, наприклад, помітите щось подібне у сусіда, то дозу слід спочатку збільшити до 200 гр і провести поливи через пару тижнів, а потім ще через 18-20 днів полити цибулини повторно збільшивши дозу до 300 гр. Прийом цей ефективний проти цибулевої мухи, проте він може привести до засолення грунту, тому намагайтеся виливати розчин невеликими дозами, прагнучи потрапити саме на цибулину, не поливайте їм грунт навколо.

Позбутися ж від мух, які личинки відкладають, можна простою сумішшю тютюну та вапна, зазвичай беруть їх в рівних частках, витрачаючи приблизно 5-6 грам на квадратний метр, обробки краще проводити двічі — під час першого вильоту мухи і потім через тиждень після цього.

Ну, а восени дуже хорошою профілактикою буде повне знищення рослинних залишків і глибоке перекопування грунту.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply