Як розмножити горіх насінням

Найпоширенішим є насіннєвий спосіб розмноження горіха. За цього способу близько 70% сіянців успадковують ознаки материнської рослини. Але як і коли насіння горіха найліпше висіяти?

Це можна зробити різними способами. Свіжозібране насіння закласти з осені на стратифікацію у вологий пісок і зберігати у погребі за невисокої плюсової температури (не вище +9°С) до весняного садіння.

Якщо ж насіння зберігати до весни сухим, то навесні його можна вимочити у воді, проростити і також висіяти в ґрунт.

Як проростити горіх

Але найкращим вважаю спосіб підготовки насіння до сівби за нашим винаходом (авт. свідоцтво № 1821069). Насіння вимочують і пророщують з осені або на початку зими (після закінчення його глибокого (біологічного) спокою, який становить, за моїми дослідженнями, мінімум 18 діб перебування насіння при температурі 0…+9°С (краще менша температура, але плюсова).

Як проростити горіх

ВИМОЧУВАННЯ

Перед пророщуванням насіння слід вимочити близько 6 діб у приміщенні за кімнатної температури (+18-20С). Якщо температуру підвищити до +30 С і частіше міняти воду, то термін вимочування можна зменшити до трьох діб.

Допускається часткове пошкодження ядра (видалення до 10%), але не носика. Вимочування сприяє вимиванню ретардантів (речовин, що гальмують проростання) від них вода стає коричневою. Припиняють вимочувати після набрякання плодів (біля носика між стулками шкаралупи утвориться щілина близько 2 мм) і навіть побіління і набрякання носика (оживання зародка).

ПРОРОЩУВАННЯ

У провареній тирсі плоди укладають боком на ребро, присипають шаром тирси 10-20 мм. Через 12-15 діб (від початку вимочування) за кімнатної температури утворюється корінець завдовжки 5-10 (до 20) мм. Утворення бічних корінців небажане, бо вони легко відламуються під час сівби.

Плоди кладуть на дні посуду, ліпше боком на ребро (зручно на ганчірці), і заливають водою так, щоб плоди виглядали з води на третину, інакше «задихнуться». Вода має бути підфарбованою марганцівкою до світло-рожевого забарвлення. Воду слід міняти щодоби. Через дві доби з початку намочування корисно відколупнути частину.

ЗБЕРІГАННЯ ПРОРОЩЕНОГО НАСІННЯ

Посуд з пророщеними горіхами у зволоженій тирсі слід винести у холодний льох і зберігати до весни за температури 0 — 5 С, але не вище +9 С. Відносна вологість тирси має бути близько 60%. За вищої вологості можливе загнивання плодів.

СІВБА

Укладати горіхи в лунки слід боком на ребро. Глибина лунки має дорівнювати близько трьох діаметрів плоду. На важких глинистих ґрунтах ліпше садити у піщану грудку (підсипати піску на дно лунки і присипати плід горіха також піском).

Сходи з’являються через 1-2 тижні. Кращим вважається пізня сівба, так щоб сходи одержати наприкінці першої декади червня. У кожну лунку бажано класти до 3-6 плодів, поступово залишаючи один найліпший або два обох типів цвітіння.

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Як розмножити горіх насінням

  1. Серега says:

    Спробував визначити для себе як проростити горіх, прочитав, щоб удома проростити, там ціла наука. Стратісфакція (3 місяці при + 5гр), замочування, потім в мокрий пісок і тримати при +12, поки не вилізе корінець. А можна простіше восени закопати горіхи у відкритий грунт, з десяток, хтось так пробував?

Leave a Reply