Розведення та утримання цесарок

Цесарку або царську птицю у присадибних господарствах сьогодні нечасто зустрінеш. Однак ще кілька десятків років тому вона була дуже затребувана. У неї не тільки красиве оперення, але висока якість яєць і м’яса. Наприклад, у порівнянні з куркою м’яса у цесарок на 15% більше і вище вміст гемоглобіну. А яйця без шкоди їх якості можна зберігати близько року. Розведення цесарок в домашньому господарстві розглянемо докладніше.

Основні моменти на які варто звернути увагу при розведенні цесарок

Царський птах — це далекий родич домашніх курей та індиків. Є відомості, що якщо їх утримувати разом на одному обійсті, то через час можна отримати змішане потомство. В силу того, що ця птиця не настільки популярна, як скажімо, курка або качка, мало хто знає, як вона виглядає. В середньому цесарка нагадує і курку і індичку одночасно: довгий овальний корпус, коротка шия, невелика оголена голова з незвичайними прикрасами.

Отже, ви вирішили зайнятися вирощуванням цієї птиці. Відмінно, адже цесарка — це прекрасне джерело корисного дієтичного м’яса і смачних яєць. Самка в дорослому віці набирає вагу до 1,8 кілограм, самець — 2 кілограми. Ці птахи дуже витривалі і невибагливі в порівнянні з усіма домашніми пернатими. Саме тому ви можете розводити цесарку в будь-якому кліматичному регіоні. При належному догляді вони витримують навіть дуже сильний мороз — до -55 градусів.

Сьогодні найбільш популярними є дві породи птахів: сибірські білі і загорські білогруді. У невеликих домашніх господарствах також розводять сірих крапчастих. Ростуть цесарки швидко, вже в три місяці мають вагу близько 1,3 кілограма. Доросла самка в племінний період (квітень-вересень) зносить від 70 до 120 яєць залежно від віку та породи.

З чого почати розведення цієї домашньої птиці? Звичайно, з цесарят. Як правило, купують добових цесарят. Якщо ви хочете зайнятися фермерською справою не сезонно, а цілий рік, що більш вигідно і прийнятно, то купувати відразу потрібно не менше 20 пташенят. Так у вас надалі буде можливість відібрати кращих екземплярів для формування батьківського стада. Розрізнити самочок від самців нескладно: у самців над дзьобом трохи більший горбок, який більш яскравий за кольором і спрямований вгору, а у самок він маленький і практично непомітний.

Найкращий час для вирощування молодняка — це період з квітня по липень. У перші дні їх життя, приблизно з 3 по 8 добу їх потрібно годувати вареною дрібно покришеними яйцями з перемеленою пшеничного крупою і зеленню. В якості пиття добре давати кисле молоко або сироватку. Незамінною для гарного росту і розвитку є зелень кропиви, конюшини, люцерни і звичайної лугової трави.

Починаючи з тижневого віку цесарята добре давати розсипчасті вологі мішанки з круп і зелені, поступово привчаючи до сухого корму. Наприклад, вранці дають суху зернову суміш, в середині дня — вологу мішанку і ввечері — знову зерно. У перші дні пташенят потрібно годувати 8 разів на добу, у міру зростання до місячного віку їх переводять на 5-разовий режим і в два місяці вже дають корм 3-4 рази.

Так як цесарята дуже активні і спритні, вони неспокійно і швидко з’їдають корм, тому його рекомендують давати невеликими порціями в довгу годівницю. Це дозволить всім пташенятам одночасно мати доступ до їжі. Влітку, починаючи з 2-3-тижневого віку, молодняк слід випускати на прогулянку. У цей час малюки будуть привчатися самостійно добувати корм. Вони охоче поїдають всіх жучків, личинок і черв’ячків.

У перший час випускати птицю потрібно в закритий загін, але у міру зростання можна привчати і до вільного вигулу. Всі цесарки до настання темряви і під час годівлі приходять додому. Для племінної роботи птицю відбирають у віці 6 місяців.

Вирощування цесарок в домашніх умовах зовсім не складне. На одного самця, як правило, залишають по 5-6 самок. При цьому бажано, щоб цісар був старший самочок на кілька місяців. Дуже важливо пам’ятати, що цей птах злучається тільки при тривалому вільному вигулі, в приміщенні і в клітках це відбувається досить складно. Запліднені яйця бажано забирати вранці і укладати їх тупим кінцем вгору. У такому положенні інкубаційні яйця можуть зберігатися близько двох тижнів.

Примітно, що розведення цесарок в домашніх умовах не вимагає постійної присутності самця. Якщо, наприклад, він сильно ображає самок або захворів, то запліднені яйця вони нестимуть ще близько 20 днів і без його присутності. У три роки знижується несучість цесарок, тому для розведення використовують птицю тільки два сезони. Яйця цесарок на інкубацію закладають точно також, як і курей, однак у цьому випадку потрібна лише більш висока вологість.

Дуже важливо малюкам в першу добу обрізати кисті на крилах. Це пов’язано з тим, що птахи дуже добре літають і можуть без зусиль полетіти на сусідній город.

Все про утримання царських птахів

Цесарки — волелюбні птахи, вони люблять вільно гуляти по двору або хоча б мати достатній для прогулянок вольєр. Однак, якщо у вас немає можливості надати пернатим місце для вигулу, можна їх тримати і в закритому приміщенні. Правда, тоді птахи будуть не такі плідні. Дуже добре, якщо поблизу вашого будинку є якийсь луг або узлісся. Цесарки із задоволенням будуть там проводити вільний час і повірте, вони нікуди не дінуться. До часу годування вони всі приходять додому, тому утримання цесарок в домашніх умовах повинно покладатись на режимі годівлі.

Багаторічний досвід розведення та догляду за цим птахом у нас в країні показав, що їм не особливо потрібне спеціальне приміщення. Птахи невибагливі і витривалі, тому їм підійде навіть невелике укриття. Прекрасно себе почувають цесарки в курнику. Єдине правило — їм потрібно більше місця, один квадратний метр виділяють на дві особини.

В якості вольєра для прогулянок підійде площа з розрахунку 30 квадратних метрів на одну особину. Якщо вона стикається з сусідської площею, то вольєр потрібно обгородити сіткою на висоту не менше 2 метрів. Цесарки дуже добре літають. Крім того, бажано для більшого комфорту птахів на майданчику посадити чагарники і поставити невеликий навіс або будиночок.

Читайте також:
Поради господарям, які планують розводити цесарок
Як приборкати царську птицю
Чи вигідно тримати цесарок
Розведення цесарок — прибутковий бізнес

Цесарки добре знають своє стадо і тримаються групами, вони також швидко звикають до господаря, до його голосу. Варто з’явитися йому у дворі, як птахи починають піднімати крик і шум. Це, мабуть, єдиний мінус — вони сильно крикливі. Як і кури царські птахи люблять копатися в землі, тому бажано на майданчику їм насипати купу піску і влаштовувати зольні ванни.

Що стосується годування, то про це ми поговоримо окремо, але воно мало чим відрізняється від годування курей. Для цього також підходить зерно, комбікорм і зелень. До речі, зелень в раціоні цесарок повинна становити половину всього добового раціону. У це число можна включати овочі, наприклад, картоплю варену, гарбуз, кабачки і огірки.

Важливо відзначити, що цесарка — дуже культурний птах, на відміну від всіх інших домашніх пернатих, навіть випустивши їх в город, ви можете бути спокійними за свій урожай. Птахи не розгрібають грядки, скльовують колорадських жуків, хробаків та інших комах, поїдають бур’яни.

Утримування цесарок у зимовий період

Утримування цесарок в цей період заслуговує окремої уваги. Як ми вже говорили, вони дуже витривалі птиці і взимку цілком можуть зимувати в неопалюваному приміщенні. Однак їм обов’язково потрібно робити сідала, щоб птах не сидів на підлозі. Звичайно, якщо у вас буде теплий опалювальний сарай, це тільки плюс, в таких умовах птиці добре зберігають плодючість.

Важливо, щоб на підлозі була суха підстилка, наприклад, тирса, солома, деревна стружка. Прибирати і міняти підстилку потрібно один раз на місяць. У холодну пору року цесарки також люблять гуляти, тільки не по снігу, а по розчищеній землі. Додатково у вольєрі можна постелити соломи. В інший час повинні бути відкриті вентиляційні вікна. Свіже повітря — запорука здоров’я царської птиці.

Взимку важливо пам’ятати про освітлення. Світло включати бажано в 7 годин і вимикати тільки не раніше 22 години вечора. Також в холодну пору року пернатих потрібно підгодовувати більш поживними кормами. Наприклад, додавати у вологі мішанки кисле молоко, риб’ячий жир, м’ясні відходи. На ніч дають зерно і комбікорми. При такому утриманні і хорошому догляді птах несеться майже цілий рік.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply