Петунія проти попелиці


У Костанайському НДІ сільського господарства (Республіка Казахстан) ведуться оригінальні дослідження по вивченню прийомів біологічного захисту рослин проти попелиці. Виявляється, цього шкідника можна перехитрити.

До деяких пір садівникам рекомендувалося для боротьби з попелицею залучати в сади корисних комах — сонечок і златоглазок. Ці комахи особливо їх личинки, настільки ненажерливі, що в лічені години здатні очистити кущ смородини або деревце від попелиці. У полюванні за здобиччю вони забираються навіть у зморщене і закручене листя, куди ніякої отрута при хімічних обробках не потрапляє. Личинок сонечок в пошуках попелиці не можуть зупинити і мурахи, які, здавалося б, дбайливо охороняють своїх «дійних корів», які виділяють солодку рідину. Мурахи харчуються нею і тому всіляко сприяють розселенню попелиць (попелиця — дуже дрібна сисна комаха з невидимими неозброєним оком вусиками-антенами і двома соковими трубками на черевці з малюнками).

Щоб підвищити активність сонечок в полюванні за попелиць, необхідно періодично зволожувати рослини. Без пиття ці комахи не можуть щільно обідати й вечеряти, а для сніданку їм достатньо крапельок роси.

Спостерігаючи багато років за життям рослин і комах, наукові співробітники інституту помітили, що в природних умовах, коли не застосовується отрута і не порушується біологічна рівновага, деякі рослини можуть захистити від попелиці не тільки себе, але і побратимів, що ростуть поруч. Так виникла ідея біологічних пасток, зареєстрована нині в Міжнародному комп’ютерному банку ідей. Суть ідеї така: щоб захистити рослини від попелиць, а тим самим і від масового поширення вірусних хвороб, необхідно вирощувати їх не в монокультурі, як це прийнято, а спільно з тими рослинами, які ловлять і знищують шкідливих комах. Така біологічний захист діє постійно, і відпадає необхідність застосування отрути.


В якості біологічної пастки попелиці можна використовувати петунію гібридну і деякі сорти тютюну-махорки. Листя у цих рослин з сильним опушенням, і кожен волосок виділяє краплю липкої рідини, що привертає увагу попелиць. Попелиця, що потрапила на петунію прилипає і гине. Процес прилипання комах добре помітно в мікроскоп. При бажанні можна навіть порахувати, скільки попелиць знищено.

Ідеєю біологічного захисту рослин від попелиці можуть скористатися багато садівників. Якщо тля на дачі — посади петунію!




Поділитись своєю думкою