Щириця – відмінний корм для свійських тварин

Багато тваринників ламають голову, не знаючи, яку траву посіяти для тварин, де накосити «зеленої підгодівлі» свиням, чим пригостити підростаючих курчат. Вирішити ці проблеми можна, якщо уважніше придивитися до «бур’янистих» на перший погляд рослин — наприклад, щириця, представник сімейства амарантових.

Але сам амарант в останні роки «вийшов з моди» у великих господарствах, а власникам невеликих земельних наділів не завжди вдається купити насіння цієї рослини. У той же час у нас в країні зростає дикий родич амаранту — щириця звичайна. Різниця між цими травами тільки в тому, що амарант буро-червоного кольору, а щириця — зеленого. Все інше у них схоже — суцвіття, листя, стебло, насіння, хіба що щириця набагато нижче ростом, кормові ж якості однакові. Цю рослину охоче їдять поросята, кури, кози і інші тварини. Деякі господарі цілий рік (влітку — травою, взимку — сіном) годують щирицею свиноматок, завдяки чому отримують по два багатоплідних опоросів на рік. Поросята народжуються здоровими, швидко ростуть.

Якщо додавати в корм маленьким курчатам листя щириці, то курчата не страждають кульгавістю, ростуть міцними, здоровими.

У нас ця рослина вважається бур’яном, на неї ніхто не звертає уваги. А шкода. Користі від щириці багато.

На зелений корм щирицю прибирають на початку викидання волоті, коли в рослині накопичується найбільша кількість поживних речовин. Скошують обов’язково вище другої пари листя або відростків для утворення нових бічних пагонів. Щоб рослина швидше відростала, бажано підгодувати її азотними добривами з розрахунку 2 кг на сотку.

Щириця містить білка в два рази більше, ніж рис і кукурудза разом узяті. Цінність щириці визначається складним амінокислотним складом. Насамперед, щириця багата лізином і метіоніном. Щириця також є хорошим джерелом дієтичної клітковини, особливо нерозчинної. Листя рослини багаті вітаміном С, дубильними речовинами, містять каротин, флавоноїди, солі калію, марганцю, цинку, кальцію.

У коренях виявлені бетаціаніни, в листі — азотовмісна з’єднання бетаїн 0,96%, жирне масло, в його складі кислоти (пов’язані).

Французькі птахівники першорядне значення у вирощуванні цінних порід курей звертають увагу на наявність «Амаранту» в їх раціоні харчування. Особливо це стосується птахівників, які вирощують брам і кохінхинів колекційного призначення:

«Амарант важливо згодовувати курчатам як нашаткованої зеленню, так і у вигляді завареного чаю з перших днів життя (обов’язково!)»

Амарант дає відмінний старт розвитку курчат. Вони ростуть добре розвиненими, потужними, правильної форми (що важливо для виставкових, породистих примірників).

Амарант та його близнюка – щирицю, можна заготовлювати на зиму, як насіння так і листя.

Читайте також: Щириця – надзвичайно корисна та прибуткова рослина

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply