Чи дійсно кріт приносить шкоду на садових ділянках

Широко поширена думка про велику шкоду, яку нібито заподіює кріт в саду, чесно кажучи, не зовсім вірна. Цей маленький звір не проживе без їжі і одного дня. Причому їжі тваринного походження. Він у безлічі знищує шкідливих комах, серед яких дротяники, капустянки, личинки хруща, а також равлики і мокриці. Не упустить він і миші, яка потрапить в кротячий хід, і дощового черв’яка.

Кроти постійно риють ходи в землі в пошуках їжі, розпушуючи і перемішуючи грунт, при цьому вона стає більш родючою. Але в той же час вони руйнують доріжки, газони, клумби. Широко існуюча думка, що кроти поїдають коріння дерев, невірна. Кроти їх іноді оголюють, і рослини можуть почати в’янути. А коріння рослин і коренеплоди гризуть не кроти, а миші і капустянки, які розгулюють по Кротовим норах доти, поки їх не зловить кріт.

І все ж, якщо кроти наносять шкоду вашому саду або городу, то доведеться від них позбавлятися. Як це простіше зробити? Насамперед, спробуйте не руйнувати їх ходи, тоді вони не будуть їх рити на вашій ділянці на новому місці. А для відлякування кротів в торці грядок закладають ганчірки, рясно змочені пахучими речовинами — гасом, карбідом і т.д.

Спробуйте обкопати ділянку канавою глибиною 50-60 см, накидайте туди бите скло. Сліпий звірок, наткнувшись на скло, поранить ніс і піде. А щоб кріт не потрапив у вашу теплицю, навколо неї заривають у землю шифер або жерсть чи можна посадити навколо теплиці пахучий коріандр, запах якого кроту не подобається.

Можна позбутися кротів, не вбиваючи їх, за допомогою шуму. Поставте кілька гучних вертушок, зміцнивши їх на вбитих в землю металевих трубках. Кроти бояться вібрації і від вас підуть… до ваших сусідів.

З’явилися у продажу і електронні відлякувачі кротів, які встромляють у землю. Принцип їх дії інший, ніж у вертушок, а зміст той же — створити вібрацію ґрунту і, не вбиваючи, відлякати звірка. Така установка працює протягом усього літа від комплекту батарей. Є багато й інших безкровних способів позбавитися від крота, про які часто пишуть садівники.

Ну, а якщо на вашій ділянці кротів багато і ви вирішили оголосити їм війну, то для їх вилову існує ефективна пастка-кротоловка, що представляє собою кільця з дроту. Увійти в неї кріт може, а вийти ні. Останнім часом надійшли в продаж приманки, що знищують кротів. Їх закладають по 5-6 гранул в ходи, присипаючи землею.

А особисто свою позицію автор багаторазово висловлював на сторінках преси — вперто переслідувати «свого» крота — це все одно що захищати шкідників. Необхідно знищувати справжніх ворогів саду — мишей і медведок, які шкодять вашому урожаю, а не їх ворога — крота.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply