Вирощуємо гливи: простий, але більш тривалий спосіб


Існують 2 способи вирощування глив. Інтенсивний спосіб застосовують ті, хто вирощує гливу на продаж. Він вимагає вкладення коштів і створення певних умов. Екстенсивний спосіб більш простий і доступний для дачників. У чому він полягає?

Гриби вирощують на пнях в умовах, схожих з природними. Найсприятливішим періодом для посадки гливи є квітень і травень. У першу чергу, необхідно придбати міцелій — живу грибницю. Він повинен зберігатися в холодильнику при температурі 0-2 ° С. Перед посівом його прогрівають при температурі 18-20 ° С протягом 18-24 годин.

Гливи в природі ростуть на деревині листяних порід. Для вирощування цих грибів потрібно використовувати деревину зимово-весняної рубки, а краще щойно зрізану, тому що її не потрібно вимочувати. Посадити міцелій в чурки ми пробували різними способами. У пнях можна висвердлити отвори діаметром 14 мм на довжину свердла зверху і з боків близько 20 отворів у довільному порядку. Чурки рекомендують нарізати довжиною від 25 до 30 см і діаметром не менше 15 см. Пни повинні бути такого розміру, щоб ви могли їх піднімати і переносити. У мене вони вийшли всі різної довжини від 25 до 65 см. Середній діаметр — 20 см. Роботу проводили на клейонці, щоб зібрати опіл у відро. Він необхідний для того, щоб зовні прикрити міцелій.

Для грибів необхідна деревина вологістю деревини більше 60%. Якщо деревина заготовлена заздалегідь, її вимочують 1-3 діб у воді. Можна заливати воду прямо в отвори на пнях по кілька разів на день. Рекомендується занурювати пень повністю у воду вертикально.


Наступний етап — вибір тінистої ділянки. Викопали ямки для наших пнів на відстані 30 см від стіни і огорожі і 35-50 см один одного. На дно поклали стружку і по щіпці міцелію. Пні посадили на глибину 10-15 см. Вони повинні стояти так, як росло дерево.

Самою копіткою і виснажливою частиною цієї справи була посадка міцелію. Зерна необхідно було укласти в пропили. Зовні міцелій закрили трохи вологою тирсою. Верхні зрізи теж вкрили тирсою. Полили водою землю навколо пнів і засипали стружкою для збереження вологи. Для проростання міцелію не потрібен світло. Для створення найкращого мікроклімату на пні наділи чорні пакети для сміття. Щоб їх не здуло вітром, зав’язали внизу на вузол, але не туго.

Догляд за грибами

У перші 2-3 тижні важливо, щоб грунт навколо пнів була завжди вологим. Грибниця не боїться морозів, але гине при висиханні деревини. У травні часто йшли дощі, мені не довелося поливати їх в цей період. Коли почалася спека, пні поливала 1-2 рази на тиждень. Збирала і знищувала равликів і слимаків, які є ворогами грибниці. Рекомендована температура розростання міцелію гливи — 22 ° С. Через 2 місяці пакети і плівку зняли. Для плодоношення грибів потрібне світло і температура 8-20 ° С. Оптимальна температура для плодоношення — 14-16 ° С.




Поділитись своєю думкою