Гарбуз: посадка, догляд, зберігання

Гарбуз добре росте на сонячних ділянках, розташованих з південної сторони дачних будівель або плоту. При розміщенні вздовж паркану, на який він забирається самостійно, гарбуз сам розташовує листя під необхідним кутом до сонячних променів, щоб вловлювати більше світла.

Грунти гарбуз любить супіщані, легко- і середньосуглинкові, родючі, пухкі, багаті органікою, некислі.

Оптимальна температура повітря для проростання насіння, росту і розвитку гарбуза 20 … 25 ° С. Культура вологолюбна.

Гарбуз надзвичайно чуйна на органічні і мінеральні добрива, прекрасно росте на компостних купах.

Хороші попередники — капуста, цибуля, картопля, коренеплоди.

Чого не любить гарбуз?

Молоді рослини чутливі навіть до невеликих весняних заморозків. При температурі повітря 8 … 10 ° С вони припиняють ріст.

Низька температура і недостатня аерація грунту різко порушує нормальне поглинання поживних елементів. Коливання температури повітря і грунту також несприятливо впливають на ріст і розвиток рослин.

Гарбуз — рослина короткого дня, в іншому випадку вегетаційний період затягується. При затіненні затримується дозрівання культури, знижується урожай і погіршується смак плодів.

З чим мириться гарбуз?

Насіння гарбуза можуть проростати при температурі повітря 9 … 14 ° С. Рослини витримують короткочасне підвищення температури до 40 ° С. Восени гарбуз переносить нетривалі заморозки до -1 ° С.

Порівняно непогано переносить гарбуз близьке (60-70 см) залягання грунтових вод і в посушливі роки дає на таких ділянках непогані врожаї.

ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО…/

• На низинних ділянках гарбуз бажано вирощувати на високих грядках, гребенях або горбках, де грунт краще прогрівається і менше осідає.
• Перед посадкою ділянку під гарбуз треба перекопувати на 3/4 дрібніше, ніж восени і постійно рихлити, щоб не з’являлися бур’яни.
• Для отримання хорошого врожаю гарбуз краще вирощувати розсадним способом, але виростити якісну розсаду гарбуза далеко непросто: рослини займають багато місця, через те що листя у гарбуза великі, а коріння сягає глибоко і обривається при пересадці.
• Поливати розсаду слід помірно і нечасто, тому що надлишок вологи призводить до зниження врожаю.
• У період вирощування розсади необхідно стежити, щоб коріння не виходили назовні, періодично переставляючи горщики і порушуючи контакт між ними.
• Правильно підготовлена розсада повинна мати міцну, добре розвинену кореневу систему, невисоке міцне стебло з короткими міжвузлями, 2-3 добре розвинених листа темно-зеленого забарвлення.
• Гарбуз можна вирощувати не тільки розсадою, але і посівом насіння в грунт. Однак при посіві пророщеного насіння в дощову чи холодну погоду вони часто гинуть від загнивання і пошкодження ростковою мухою. Пророщене насіння можна висівати тільки в теплу погоду і в добре прогрітий грунт вологістю 80%.
• Гарбуз краще висаджувати ввечері, тоді рослини менше в’януть.
• Не можна загущувати рослини.
Одна з основних помилок при посадці гарбуза – сильне заглиблення рослин і нещільне обжимання землею. Коренева система з горщиком повинна розміщуватися на глибині 8-10 см, тому якщо розсада переросла, то її укладайте похило, верхівками в одну сторону. При недбалому обтиску рослин у ґрунті залишаються порожнечі, що перешкоджають надходженню води до коріння.
• Для кращого контакту коренів висадженої розсади з грунтом необхідно полити рослини теплою водою.
• У спекотну погоду висаджену розсаду корисно притінити листям лопуха або травою.
• Гарбуз дуже чуйна на розпушування. Для більшої стійкості корисно легке підгортання рослин. Грунт біля рослин корисно рихлити після дощу або поливу, в міжряддях —
перед поливом.
• Максимум споживання води у гарбуза проходить в липні — серпні, коли починають формуватися плоди. Одна доросла рослина споживає до 10 л води на добу.
• Дуже ефективні позакореневе підживлення, особливо після затяжної похмурої погоди. Рослини треба обприскувати розчином сечовини (10 г на 10 л води) або інших добрив (г на 10 л води): сульфату амонію — 30, витяжки суперфосфату — 40, калійної солі -15.
• Налив і дозрівання плодів прискорює засипка бічних стебел землею на відстані 50-60 см від головного стебла.
• При появі на рослинах більше 3-х зав’язей діаметром 15 см (в середині серпня), на головному і бічних пагонах необхідно прищипнути точки росту, залишаючи над кожним
плодом 5-7 листків, а бічні пагони які будуть знову з’являтися вирізати не шкодуючи.
• При жаркій і посушливій погоді, відсутності комах зав’язі запліднюються не повністю, в результаті чого утворюються плоди неправильної форми. В цьому випадку необхідно провести штучне дозапилення.
Його краще виконувати до 11 години ранку, поки пилок не висипалася з пильовиків. Для цього зривають 1-2 чоловічих квітки, обривають у них пелюстки і кілька разів обережно проводять пильовиками по рильцю жіночої квітки, бажано з іншої рослини. Останню чоловічу квітку залиште на рильці.
• Якщо великі плоди пошкоджені слимаками, слід обережно вирізати пошкоджені м’які тканини і щільно заклеїти дірку лейкопластиром. Приблизно через 2 місяці під пластиром утворюється щільна кірочка, і гарбуз можна буде зберігати всю зиму.
• До прибирання плодів потрібно приступати в першій половині вересня, бажано в суху погоду. У зрілих плодів плодоніжки всихають, кора стає твердою і на ній проявляється чіткий малюнок. Якщо при натисканні нігтем кора продавлюється, значить, плід зрілий.
• Зберігати гарбуз треба в сухому приміщенні, бажано на соломі. Протягом перших двох тижнів температура повітря повинна становити близько 14 ° С, потім її можна знизити до 3 … 8 ° С.
• Здорові плоди тривалий час зберігаються і в житловому приміщенні, але в темному місці — під ліжком або шафою.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply