Пора сіяти базилік


Про тонкощі посадки розповідає кандидат біологічних наук Жанна Агафонова

Швидше і більш ароматним базилік росте на добре освітлених теплих ділянках, удобрених перегноєм з супесчаним або суглинистим грунтом. Насіння базиліка висівають у червні-липні в добре прогрітий грунт. У цей час для теплолюбного базиліка складаються оптимальні умови для розвитку. Він дає дружні сходи і швидко росте. Дуже часто його вирощують через розсаду.

Насіння сіють у неглибокі канавки або ямки (близько 1 см), добре пролиті теплою водою. Якщо грунт дуже сухий, то перед посівами його потрібно зволожити кілька разів невеликими порціями, поки він не просочиться на глибину 10-15 см. Грунт добре перебирають від бур’янів. Насіння розкладаємо на відстані близько 10 см один від одного з міжряддями близько 20 см. Найважливіше при літньому посіві базиліка — не допустити пересихання грунту. Обов’язково щодня потрібно перевіряти вологість грунту і в міру необхідності поливати. У спекотну погоду може знадобитися пролити грунт і в середині дня, поки молоді рослини не зміцніють. На перших етапах проростки ростуть повільно, проте з віком швидкість росту сильно збільшується. Після появи справжніх листків рослини потрібно підгодовувати комплексними мінеральними добривами близько 2 разів на місяць. Коли листя сусідніх рослин почнуть стикатися, їх потрібно прорідити, щоб відстань між рослинами збільшилася до 20-25 см. Прополювати бур’яни і розпушувати потрібно обережно, коренева система рослин знаходиться близько до поверхні.

Для вживання в їжу можна общипувати кінці пагонів, що стимулює додаткове розгалуження й кущі стають тільки пишніше. Найбільшого аромату рослини набирають у час цвітіння на самих теплих сонячних ділянках. У цей час поливи скорочують, що додатково підсилює аромат і смак базиліка.


Нові сорти базиліку

Базилік Філософ
Скоростиглий (30-40 днів від сходів до технічної стиглості) сорт. Рослина середньоросла, висотою 25-30 см, компактна. Листя велике, хвилясте, фіолетове. Аромат сильний, з гвоздиковим присмаком.

Базилік Василіск
Скоростиглий (60-70 днів від сходів до цвітіння) сорт. Кущ компактний, висотою 20-25 см, з великою кількістю дрібного листя. Листя і стебло зелене з перечно-гвоздиковим запахом.

Базилік Лимонні часточки
Середньоранній врожайний сорт. Рослина напіврозкидиста, стебло середньоросле, зелене, сільнообліственне. Лист середнього розміру, зелений. Маса однієї рослини 210-241 г. Аромат сильний, з лимонним запахом. Товарна врожайність зелені 1,3-1,6 кг / м2.




Поділитись своєю думкою