Власний досвід боротьби з бурою плямистістю на полуниці

Справжньою напастю стають влітку ці плями на листі, які виглядають багрянцем грядки з полуницею. Чому складно боротися з проблемою, які помилки ми допускаємо — що таке бура плямистість полуниці і як з нею боротися — поділюся з читачем успішним досвідом боротьби, як здолати грибкове захворювання, які заходи боротьби ефективні, а які — краще не використовувати.

А боремося ми з грибковим захворюванням. Причина бурої плямистості — грибок, точніше, його міцелій.

Збудник гриб Marssonina petontillae P. Magn. f. fragariae (Zib) Ohl. Початок поширення грибка — квітень-травень, фаза активності — червень-липень, фаза плодоношення, зараження настає під час формування квіткових бруньок. Уражаються всі надземні частини рослин, що пригнічує їх розвиток і життєдіяльність за рахунок уповільнення процесів фотосинтезу, а значить — брак кисню, живлення. При масштабному зараженні уражається 60-95% зеленої маси з відмиранням до 80% листової пластини.

Бура плямистість полуниці: як виглядає те, з чим боремося?

Ознаки бурої плямистості на полуниці: різної величини без чітких контурів плями на листі суниці бурого кольору (коричневі, з легким пурпуровим відтінком). Уражаються листя, квітконоси, стебла. На початковій стадії вогнища ураження точкові, потім — нагадують опаліни по краю листових пластин. У фінальній стадії розвитку міцелію плями зливаються, верхня сторона листя покрита шкірястими подушечками міцелію.

Дуже неприємний момент — оманливе одужання. Коли настає короткостроковий період ремісії, і після скошування відростає зелене листя без плям. Враження одужання оманливе: дорослі кущики і молода розсада має ознаки карликовості, рослини слабкі. Таке видиме позбавлення від плямистості триває до кінця літа, до серпня — початку вересня, коли настає друга фаза розвитку грибка: на листках знову починають з’являтися червоно-бурі плями.

5 головних помилок, які ми допускаємо

Не слухайте шкідливих порад. Диву даєшся, які варварські методи в боротьбі часом використовують безвідповідальні, скажімо м’яко, дачники. Та ж бордоська рідина — вельми жорстка міра щодо ягідників, жорстка і безглузда. По-перше, вірогідний хімічний опік, після якого рослини можуть не оговтатися, по-друге, є багато сучасних препаратів, у тому числі т.зв. — біо. Але — про все по порядку.

Обробляють суницю від плямистостей в кілька прийомів. Коли починати — залежно від ситуації. По-хорошому, всі процедури потрібно починати до цвітіння і закінчити до зав’язі, ранньою весною, потім повторити через 10-14 днів. Або — ті ж препарати міді, після знімання врожаю, на зиму.

Я завжди намагаюся вкладеться в ці терміни, проводжу профілактичні обробки до цвітіння. По-перше, міцелій гриба гине до початку активної стадії росту — саме влітку з’являються бурі плями на листі полуниці. По-друге, засіб не потрапляє на зав’язь і встигають пройти терміни очікування.

Посадка на одному і тому ж місці більше 4-5 років. Накопичується інфекційний фон, патогенна флора проявляє резистентність до використовуваних засобів захисту.
Як часто ви міняєте місце посадки? Грядки переносять на 3-5 років на інше місце. Як бути фермерам, що вирощують суницю в монокультурі або тим, у кого місця іншого немає? Ділянку ділять на кілька частин, час від часу звільняючи кожну від посадок, хоча б на рік дають відпочити землі під сидератами.

Лікувати — лікуємо, про профілактику — в неї не віримо. Помилка одна з головних. Так, перекіс у живленні, домінування азоту, недолік калію, фосфорних добрив веде до грибкових і вірусних хвороб — це доведений факт. Про заходи профілактики — нижче.

Рокіровка проти плямистостей полуниці: міняємо місце посадки

А місце посадки — терміново змінити! Справа в тому, що грибок заражає не тільки рослини і розсаду — заражений грунт. Вся земля навколо рослин на відстані як мінімум 100 м, найімовірніше, несе в собі патогенну флору. І з цим треба щось робити. Зробити ми можемо наступне: обробляти грунт або просто змінити місце посадки.

Перше — затратно і не завжди ефективно. Простіше висадити культури, не чутливі до грибку — не ягідні, не пасльонові, найкраще трави сидерати, гречку, квасолю.

Після плодоношення обробити фунгіцидами, викосити, наступного року — висадити на нове місце. Варіант найпростіший і найефективніший — просто змінити посадковий матеріал на здоровий і місце посадки. Якщо вам здається він марнотратним — нітрохи: покупка нових саджанців і отриманий урожай покриє витрати на багаторазові обробки та збитки, які все ж будуть — не втече просто так хвороба, все одно повернеться.

Можна спробувати зберегти цінний сорт, відокремивши розетки навесні після попередньої осінньої обробки і весняної профілактичної, висадивши їх на чисте місце. Але — на свій страх і ризик: 100% гарантії вам не дасть жоден засіб.

Про фунгіциди: чим лікуємо полуницю

Чому лікування плям на листках полуниці не приносить результату, чому всі червоніють і червоніють, марніють-сохнуть, мала солодка ягода…

Відповім коротко: вся справа в неправильному використанні засобів захисту та профілактики. А ще — в односторонньому підході. Так, одні хочуть тільки скошуванням позбавиться від плям на листках, інші — однією хімією. А підхід потрібен комплексний. Як і профілактика.

Підбір засобів лікування та профілактики: використовувати фунгіциди системної або контактної дії. Народні засоби не допоможуть при глобальному зараженні. Вирізка, з надією на те, що виростуть нові здорові рослини — теж.

Системні препарати — проникають всередину тканини рослини, контактні — діють на поверхні. Перші більш ефективні, вносять у вигляді прикореневих поливів, через систему фертигації. Але й час очікування, період розпаду — час, через який можна вживати в їжу плоди, у них більше — уважно читайте інструкцію до застосування. Другі — дія їх вважається більш м’якою, період очікування коротше.

А як використовуємо — що потрібно знати перед застосуванням?

Чи ефективний препарат проти бурої плямистості суниці і наскільки? Так, в інструкції до застосування вона може значиться, але відсоток ефективності в іншого набагато вище. Так, той же Скор має ефективність 85-89%, Топсин М 65-70%, Хорус 20-35%. Ті, у яких нижче, використовують в комплексному лікуванні.

Яка оптимальна температура навколишнього середовища — варто враховувати, що у всіх засобів вона різна, не всі однаково активні навесні, при t нижче 20 С.

При комплексному використанні декількох дізнайтеся про їх сумісність. Так, деякі препарати міді не сумісні з колоїдною сіркою, фосфором, органікою. Це важливо: можна отримати хімічний опік рослин, можна — небезпечний коктейль, який вам же і їсти.

У точності дотримуйтеся інструкції. Іноді різні виробники навіть одного препарату, випускаючи його за ліцензією, можуть використовувати різне процентне співвідношення активної речовини. Відповідно до нього і пишеться інструкція, і можливі розбіжності між т.зв. корисними порадами і дійсно правильною кількістю.

Про профілактику або імунітет — це головне при вирощуванні полуниці

Не хворіють просто так рослини — як і люди. Грибкова флора присутня скрізь, і тільки при пандеміях у хороших садівників трапляються великі випади. Від чого з’являється плямистість на полуниці і які заходи попередження потрібні?

Надлишок азоту веде до розростання зеленої маси і до її водянистості. При підвищеній вологості вона схильна до загнивання, найкраще середовище для грибків.

Надлишок будь-яких, підкреслю, будь-яких добрив поганий: це може як погубити молоду розсаду, так і послабити імунітет.

Недолік калію, кальцію, фосфору, міді не менше згубний. Зробіть аналіз ґрунту в лабораторії, якщо збирайтеся зайнятися суницею всерйоз і в масштабах більш маленької грядки. А садівникам варто задуматися про комплексні мінеральні підгодівлі, легкозасвоюваній — щорічно, раз на 2-3 роки — внесення органіки.

Використання органічних добрив — свіжого гною, пташиного посліду не тільки загрожує засиллям шкідників, що приносять із собою букет хвороб, а й поширення самої грибкової флори.

Надлишок пташиного посліду може призвести до опіку як максимум, особливо в спеку, як мінімум — знизити опірність до хвороб.

Полив холодною водою — перший крок розвести плямистості будь-яких мастей, запросити у гості борошнисту росу — і не тільки на суничник, на всіх овочевих культурах. Зменшуйте різницю між температурою води і грунту.

Я, наприклад, набираю великий резервуар — зветься він бак, звідки і качаю воду для крапельного зрошення. За день вона нагрівається до комфортної.

Здорова розсада — шлях до успіху. Куплена як кіт у мішку — шлях в нікуди. Не купуйте на ринку, з рук, там, де не впевнені, що вам не подарують букет болячок на додачу.

Боремося і з забобонами<.h4>

Термообробка. Про них пишуть і говорять різне. Варто запам’ятати дві речі. Перше: температура води — не вище 48 С, інакше саджанці просто зваряться, загинуть хлорофіли. І друге: занурюють у воду лише зелені частини, кореневу систему — ні в якому разі.

Йод, сироватка та інші. Найчастіше народними методами лікування можна попередити проблему. Але вилікувати — на жаль, ні. Так, з власного досвіду, обробка полуниці йодом — слабким розчином до початку цвітіння і через тиждень дає хороші результати. Також використовують мильний розчин йоду для кращого закріплення. Але: за відсутності згущення, вогнищ гниття, застою води, відсутності підвищеної вологості.

Що стосується сироватки — подейкують про її користь у боротьбі з борошнистою росою на овочах як попередження. Стосовно до ягідників — питання спірне. Молочний білок гальмує розвиток грибкових, зупиняє поширення патогенної флори, але не вбиває її повністю.

Настої цибулиння, трав — якщо у вас є вільний час і гроші на новий посадковий матеріал — можете випробовувати їх, якщо ні — вам доведеться або не допускати грибкових на ділянку, дотримуючи всі заходи попередження, або використовувати досягнення хімпромисловості відповідно до інструкції.

І на закінчення не судіть строго — мій досвід боротьби з бурою плямистістю полуниці описаний докладно, але в ньому я описала основні моменти, на які необхідно звернути увагу. І — обійшла гострі кути, не зупиняючись на конкретних препаратах. Тим самим я, сподіваюся, дотримуються моменти етичні — я не хвалю одні і не применшую гідності інших, і момент, який стосується безпеки: не беру відповідальності на себе, якщо виникнуть помилки. Крім того, перше, що зрозуміла для себе, працюючи на землі — не можна навмання лити і сипати в землю хімію, якщо ми хочемо отримати від землі віддачу. І не можна їсти все те, що безсистемно поливалося хімією — ключове слово безсистемно, на жаль, але без хімічних обробок далеко не заїдеш. Садівники ще можуть дозволити собі, але фермери — мрії про екологічно чистої продукції — на жаль, ілюзія. Але — це буде вже зовсім інша історія. Доброго врожаю!

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply