Чи варто підгодовувати суниці?


Загроза заморозків начебто минула, грунт підсох, пора готувати рослини до хорошого врожаю

Перше, що потрібно з робити з садової суницею, коли вже точно знаємо, що заморозків не буде — прибрати зимову «ковдрочку». Тобто те, чим ви утеплювали кущики восени — солома, трава, та інше торішнє сміття. Акуратно видаліть старе листя, залишивши тільки зелені і здорові. Тепер потрібно акуратно розпушити грунт, намагаючись не зачепити коріння.
Після зими полуниця потребує мінеральних добрив. Можна купити вже готові екстракти, а можна обійтися дешевшим аналогом.

— Чайну ложку йоду розведіть у відрі води і акуратно ківшиком лийте під коріння куща, — рекомендує садівник з 45-річним стажем Галина Дмитрієва. — Наступна підгодівля — розчином марганцю — також за кухлик під кущ. Все це можна завершити жменею золи і суперфосфату, які також потрібно акуратно помістити під коріння. А ось коров’яком не рекомендую захоплюватися. Якщо це рослини першого року життя і ви не чекаєте з них врожаю, тільки гарного росту, тоді, звичайно, варто їх підгодувати. Але якщо занадто загодовують коров’яком кущі які плодоносять, то можна домогтися тільки того, що рослини підуть у ріст коренів і стебел, але не суцвіть. І ягід ви з них не отримаєте. А взагалі, полуницю потрібно гарненько підгодувати з осені, щоб отримати хороший урожай літом.

Але насправді, порада ця вельми індивідуальна — якщо грунт на вашій ділянці гарний, багатий чорнозем, наприклад, то зайва підгодівля дійсно не принесе потрібного результату. Тим часом на бідних глинистих ґрунтах, садівники рекомендують все ж полуничку побалувати.


До того, як з’являться зав’язі можна зробити підживлення: стакан курячого посліду або коров’яку розвести в 10 літрах води і настоювати приблизно тиждень, можна п’ять діб. Процідити, отриманий настій розводити з розрахунку один стакан на відро води. Поливати кущі дуже акуратно, щоб не потрапило на листя. Грунт навколо кущиків перед підгодівлею повинен бути не сухим, а вже зволоженим.

Повторюють підгодівлю, коли з’являються перші бутони. Вважається, що подібний комплекс заходів потрібно проводити приблизно два-три рази, через кожні два тижні, до появи перших ягід. Але в цьому питанні також немає згоди, хтось вважає, що підгодівлю коров’яком потрібно зробити тільки на початку — перед цвітінням.

Не забувайте, що полуниці важливі мікроелементи — бор, залізо, магній, калій. Їх можна купити вже в готовому вигляді, наприклад, біогумус.

А ви як за своєю ароматною красунею доглядаєте?




Поділитись своєю думкою