Весняний обробіток грунту в саду


Як тільки дозріє грунт (стане рихлим і розсипчастим) проводять його перекопування, на відміну від городнього грунту, який обробляється щорічно на глибину всього орного шару (точніше — на штик лопати), в плодових садах обробляють тільки поверхневий шар, не зайнятий корінням. Цю роботу слід виконувати садовими вилами, а за їх відсутності — лопатою. Проте слід мати на увазі, що площина лопати завжди повинна бути в радіальному напрямку до стовбура, щоб не пошкодити кореневу систему.

У молодих садах міжряддя часто використовують для посадки картоплі, овочів або суниці.
У перші роки після закладки саду щовесни зазвичай проводять перекопування ділянки на штик лопати. Але в міру розростання дерев коріння все далі виходять в міжряддя і піднімаються до поверхні. Тому глибину обробки поступово зменшують, щоб не допустити підрізування коренів.

Близько штамба глибина перекопування в плодоносних садах повинна бути не більше 5-6 см під кронами кісточкових і 8-10 см — зерняткових дерев. У міру віддалення від штамба глибина перекопування збільшується і доходить в міжряддях до 15-20 см.

Деякі садівники щорічне весняне перекопування замінюють створенням трав’яних газонів, два-три рази на місяць, скошуючи траву, яка йде на добриво. Такі садові газони значно полегшують догляд за грунтом, але вимагають внесення підвищених доз азотних добрив, тому що коріння газонної трави відбирають у плодових дерев значну частину добрив. Незалежно від того, як ви будете використовувати міжряддя, пристовбурні кола повинні бути чистими від трави.


Перед перекопування грунту вносять 100-150 г сечовини під дерево в молодому саду і 200-300 г — в плодоносному. Якщо восени добрива не вносилися, то в цей же час треба внести фосфорні та калійні добрива, також по 5-6 кг на 1 м² органічних добрив. При цьому їх треба закласти в грунт в той же день, щоб не втратити азот.

Мінеральні добрива краще вносити у вигляді розчину. Одне відро розчину виливають на 2 погонних метра борозни, глибиною 10 см. Залежно від віку дерева навколо нього викопують 2-4 кільцевих борозни на відстані 50 см. Остання: найдовша борозна, проходить по проекції крони дерева.

Під плодоносні кущі смородини, агрусу щорічно в травні треба вносити г 15-20 г сечовини на 1 м², а через рік по 5кг органічних добрив, 40 г суперфосфат; 20 г калійних добрив або 100-150 г деревної золи. Добрива вносять у ґрунт по всій площі проекції крони і відразу закладають в грунт, щоб вони не просохли.

Підживлення щойно посаджених смородини та агрусу відрізняються від підживлення дорослих кущів, так як посаджені в підготовлений грунт, вони перші два роки потребують тільки додаткового азоту. Тому, як тільки коріння рушать в ріст, треба внести по 10-15 г сечовини на 1 м², після чого грунт розпушити. При цьому добрива розкидають по всій площі.

Для малини в якості добрива найкраще підходить свіжий або перепрілий гній. Його треба вносити в травні у вигляді шару мульчі, товщиною 5-10 см, після внесення мінеральних добрив і розпушування грунту. На 1 м² малиновою плантації вносять по 15-20 г сульфату калію (малина хлор не любить) і 40-50 г суперфосфату.

Перед розкиданням сухих мінеральних добрив минулорічний шар мульчі краще зрушити в сторону, а потім знову рівномірно розподілити по ряду. Малину можна підгодовувати коров’яком (розбавити в 6-8 разів) або пташиним послідом (розбавити в 12-15 разів). Але якщо малина добре росла в минулому році і дала довгі потужні паростки, удобрювати її не треба. Після внесення добрив і обробки грунт мульчують. В якості мульчі застосовують торф’яну крихту, перегній, тирсу, солому, стружку, хвою і т.п. Товщина мульчі має бути не менше 10 см (через такий шар бур’яни не проростуть).

Опале листя плодових дерев і чагарників не можна застосовувати для мульчування, так як вони є розсадником хвороб і шкідників.

Якщо у вас в саду важкі грунти, то органічну мульчу треба обов’язково змішувати з піском. Цей прийом особливо ефективний на повітронепроникних грунтах (глина, важкий суглинок). Не можна також проводити мульчування сирих грунтів з поганим дренажем.

При використанні в якості мульчі різаної соломи і тирси в грунт вносять додаткові азотні добрива для компенсації втрат азоту в процесі їх розкладання.

Багато садівників в якості мульчі використовують руберойд, звичайну поліетиленову або спеціальну чорну плівку.




Поділитись своєю думкою