Як застосовувати торф в городі


Одним з найпопулярніших органічних добрив, особливо у початківців садівників, є торф. Його намагаються придбати якомога більше і відразу внести в грунт або використовувати для вирощування розсади. Але при цьому часто зазнають невдачі, тому рослини, удобрені тільки одним торфом, ростуть недостатньо добре, а розсада, яку вирощують в горщиках, заповнених одним торфом, чомусь часто гине. Щоб уникнути цих невдач, треба знати, який вид торфу можна використовувати і де.
Так, від внесення непідготовленого торфу в грунт толку мало, тому що в ньому потенційно в достатку міститься тільки азот, але він навіть в низинному торфі, який добре розклався, знаходиться практично в недоступному для рослин стані.

У перші роки після внесення в грунт такий торф лише підвищує поглинальну здатність грунту і покращує його повітряний режим. Тому треба пам’ятати, що якщо грунт в саду добре окультурений, пухкий і родючий, то і вносити в нього такий непідготовлений торф практично марно.

Інша справа, якщо в грунті мало органіки, особливо якщо це важкий, глинистий, запливаючий ґрунт. У цьому випадку за допомогою торфу можна значно поліпшити його фізичні властивості і структуру, зробити більш пухким, а у піщаного ґрунту, навпаки, значно підвищити її вологоємність.

Щоб збільшити вміст гумусу на дерновопідзолистих грунтах на 1%, необхідно внести 2-3 відра торфу на 1 м2. При цьому його краще з осені розсипати по поверхні грунту, а навесні поверхневий шар поступово перемішати з торфом. Оскільки торф добре утримує всі наявні речовини, то його можна вносити в грунт навіть взимку прямо на сніг. До того ж торф, як правило, відносно дешевий.


Як ви знаєте, торф буває різний — низинний і верховий. Цим треба обов’язково цікавитися при його покупці. Обидва види торфу мають зовсім різне забарвлення. Низинний торф можна використовувати для внесення в грунт без компостування після провітрювання, але це не найкращий варіант, оскільки перехід азоту що міститься в ньому в зручну для рослин форму відбуватиметься повільно.

Часом деякі садівники зі свіжого низинного торфу з додаванням в нього городньої землі влаштовують насипні грядки для вирощування огірків і кабачків, саджаючи розсаду в лунки, повністю заповнені хорошим перегноєм. При влаштуванні таких грядок в торф додають деревну золу по 2 склянки на відро торфу і звичайну городню землю.

Але, звичайно, значно корисніше купу з низинних торфом накрити плівкою і протримати її так 3-4 місяці, зрідка поливаючи водою, розбавленою гноївкою або настоями трав. За цей час торф «дозріє» і це вже буде «по справжньому» корисний торф.

Кислий верховний торф в чистому вигляді вносити в грунт і використовувати для вирощування розсади взагалі не можна. Такий торф використовується в основному для підстилки тваринам. Перед внесенням в грунт він потребує серйозного компостування. Компостування верхового торфу з гноєм переводить значну частину недоступних азотистих сполук торфу в більш доступну для рослин форму. Ці процеси відбуваються значно швидше, якщо в компості підтримується досить висока температура.
Приготувати такий компости на садовій ділянці не складно. В основу штабеля укладається шар торфу товщиною 25-30 см. Потім чергують шари гною і торфу до тих пір, поки штабель не досягне висоти 1,2-1,3 м.

В середину штабеля треба влити 1-2 відра гарячої води, а зверху вкрити шаром торфу завтовшки 15-30 см. На одну вагову частину гною беруть в 2 рази більше верхового торфу.

При закладці кислого верхового торфу і гною в такий штабель для компостування туди дуже корисно додати суперфосфат з розрахунку 10-15 кг і 3-5 кг калійних добрив на 1 т компостований матеріал, а також різні вапняні добрива залежно від кислотності торфу.

Для кращого розкладання компонентів компостну купу треба розмістити в тінистому місці. Хорошою «парасолькою» для неї буде висаджений навколо соняшник.

Перелопачують таку купу компосту через кожні 1,5-2 місяці, а в суху погоду поливають водою, настоєм трав або гноївкою. Правильно приготовлений компост по своїй дії на урожай садових і городніх культур не поступається звичайному гною, а частенько і перевершує його. Ось це вже справжнє використання торфу.

Для приготування торфонавозного компосту використовують будь-який вид торфу (у першу чергу — верхового) і гнойову рідину. Торф укладають у 2 вали таким чином, щоб між ними утворилося поглиблення при товщині нижнього шару в поглибленні не менше 35-40 см. У це поглиблення і зливають гнойову рідину з розрахунку 0,5 т цієї рідоти на 1 т торфу. Можна також додати сюди і суперфосфат по 2-3 кг на 1 т торфу. Після того, як гнойова жижа оживить весь торф, суміш згрібають у штабель без ущільнення і вкривають плівкою.

Гнойова рідина сприяє якнайшвидшому переходу азотистих сполук торфу в більш доступну для рослин форму. При літньому приготуванні такі компости дозрівають протягом 3-3,5 місяців.

Але якщо гноївки мало (а це в основному так), то її виливають у компостну купу тільки для того, щоб активізувати в верховому торфі мікробіологічні процеси. Потім в таку купу треба додати вапняні матеріали — на 1 т верхового торфу по 20-30 кг вапна або 30-40 кг деревної золи. Однак такий компост дозріє тільки через 1,5-2 роки і звичайно буде містити менше елементів живлення. Але це теж дуже добре органічне добриво.

Раціонально використовувати верховий торф в саду і для приготування торфофекальних компостів. Це дуже сильне і швидкодіюче добриво, в якому азоту міститься майже вдвічі більше, ніж у гної. Їх готують майже так само.

Для цього під навісом кладуть шар торфу товщиною 40-50 см, роблять у ньому поглиблення, куди зливають фекалії. Потім їх засипають шаром торф’яної крихти завтовшки 15-20 см і покривають плівкою. Важливо, щоб процес компостування фекалій в штабелі протікав при температурі 55 … 60 °С, сприятливого для знешкодження патогенної мікрофлори.

При необхідності в цю купу додають все нові смуги торфу і фекалій. Але в цьому випадку повне знезараження компосту відбуватиметься повільно, тому таким компостом можна буде користуватися не раніше, ніж через рік після останньої закладки фекалій. І бажано такі торфофекальні компости не класти на овочеву або суничну грядку, а використовувати тільки в плодовому саду.

Крім усього іншого, торф є прекрасним матеріалом для мульчування городніх грядок, пристовбурних кіл в саду, особливо на важких грунтах, тому що перешкоджає утворенню твердої поверхневої ґрунтової кірки.




Поділитись своєю думкою