Агрус — північний виноград

Агрус — урожайна ягідна культура. За смаком і вмістом поживних речовин він не поступається виноградові, тому в народі його часто називають «північним виноградом. Одна з переваг агрусу — це можливість використання його ягід різного ступеня стиглості. Із зелених готують високоякісне янтарне варення, у міру достигання — компоти, а за повної стиглості — вино, соки з м’якушем, а також споживають на десерт.

Ягоди агрусу містять 5—12 % цукрів, 2 % органічних кислот, З0—55 мг% вітаміну С та інші важливі для людського організму вітаміни й елементи.

Стиглі ягоди агрусу поліпшують обмін речовин, корисні при гіпертонії, підвищують згортання крові, еластичність капілярів та опір організму інфекційним захворюванням.

Вміло підбираючи сорти агрусу, свіжі ягоди можна споживати майже протягом 3 місяців, а використовуючи заморожування, продукти переробки, то практично цілий рік. Після заморожування ягоди зберігають аромат, смак, забарвлення і вітаміни.

Плодоносити агрус розпочинає на 2—3-й рік після садіння, а на 4—6-й рік вступає в пору повного плодоношення. Урожай залежить від сортів та агротехніки і може досягати 15—20 кг з куща, а в середньому становить 5—8 кг з куща. До того ж ягоди агрусу високотранспортабельні, чого не скажеш про інші ягідні культури. Незважаючи на це, він ще малопоширений. Цьому є кілька причин.

Шипуватість гілок і велика пагоновідновлювальна здатність утруднюють збір урожаю й догляд за рослинами. Ті, хто не знає смакових якостей стиглих ягід агрусу, мають уяву про них лише зі смаку тих ягід, що продаються у фазі неповної або технічної стиглості, придатних для приготування варення і джемів, а не для десерту, що створює недобру репутацію цій цінній культурі.

Крім того, більшість сортів, яка культивується на присадибних ділянках, застаріла, сильно уражується борошнистою росою. Позаяк практично жоден плодорозсадник в Україні ще не вирощує нових слабошипуватих сортів, то це створює дефіцит саджанців і їх важко придбати. Хоч за останні роки завдяки плідній роботі селекціонерів, головним чином українських, російських та білоруських, вдалось створити багато нових цінних перспективних сортів, які високоврожайні, мають великі ягоди добрих смакових якостей, стійкі проти борошнистої роси, із слабошипуватими або й зовсім безколючковими пагонами.

Тож подаємо характеристику найперспективніших, які заслуговують на увагу.

Краснослов’янський. Виведений від схрещування сортів Авенаріус і Орегон. Ранньостиглий. Кущ середньої величини, напіврозлогий. Пагони шипуваті.
Ягоди округлі, темно-червоні, слабоопушені, великі (середня маса 5,3 г, найбільші — до 9 г), універсального використання: на десерт і для переробки.
Достоїнства: зимостійкість, стійкість проти борошнистої роси, універсальне використання ягід, ранньо-середній строк достигання.
Недолік: шипуватість гілок.

Машека. Виведений у Білорусії. Сорт середньопізнього строку достигання.
Кущ середиьорослий, компактний. Пагони прямі і товсті, колючки довгі.
Ягоди середні й великі (середня маса 3—5 г), видовжено-овальні, кремово-жовті, із щільною шкірочкою, соковитим світло-жовтим м’якушем, доброго кисло-солодкого смаку.
Достоїнства: висока стійкість проти борошнистої роси, зимостійкість, висока урожайність, універсальне використання ягід, легкість у розмноженні.
Недолік: шипуватість пагонів.

Консервний. Виведений в Україні. Середнього строку достигання.
Кущ сильнорослий, компактний. Прикореневі пагони прямі, товсті, з невеликою кількістю шипів. Шипи поодинокі, середні, кінцівки пагонів без шипів.
Ягоди овальні або яйцеподібні, середня маса 3—4 г, червоно-зелені (за повної стиглості — темно-червоні), доброго кисло солодкого смаку.
Достоїнства: висока стійкість проти борошнистої роси, зимостійкість, висока урожайність, універсальне використання ягід, слабошипуватість пагонів, Легкість у розмноженні.

Чорномор. Сорт російської селекції. Середньопізнього строку достигання.
Кущ сильнорослий, компактний. Прикореневі пагони прямі, слабошипуваті. Шипи тонкі, поодинокі, трапляються рідко.
Ягоди середні й великі, овальні, мають темне забарвлення, за повної стиглості чорні, середня маса 3—4 г, кисло-солодкі, з винним присмаком.
Достоїнства: висока стійкість проти борошнистої роси, висока урожайність, універсальне використання ягід, висока зимостійкість, слабошипуватість пагонів, легкість у розмноженні.

Красень. Сорт української селекції. Середнього строку достигання.
Кущ середньорослий, середньорозлогий. Прикореневих пагонів середня кількість, вони тонкі, звисаючі, шипів мало, вони тонкі, кінцівки пагонів без шипів.
Ягоди середні й великі (середня маса 3—4 г), темно-червоні, дуже смачні.
Достоїнства: стійкість проти борошнистої роси, слабошипуватість пагонів, високі самоплідність, урожайність. зимостійкість, відмінні смакові якості ягід, легкість у розмноженні.
Недолік: розлогість куща.

Малахіт. Виведений в Росії. Середнього строку достигання.
Кущ сильнорослий, середньорозлогий. Пагонів значна кількість. Шипів небагато, вони середніх розмірів, поодинокі, подвійні й потрійні.
Ягоди великі (середня маса 4—6 г), округлі, зелені, з малахітовим відтінком.
Достоїнства: підвищена стійкість проти борошнистої роси, високі зимостійкість і урожайність, універсальне використання ягід, легкість у розмноженні.
Недолік: відносна розлогість куща, посередні смакові якості ягід.

Африканець. Виведений в Росії. Середнього строку достигання.
Кущ сильнорослий, у молодому віці компактний, у період плодоношення напіврозлогий. Прикореневі пагони прямі, майже безшипні. Шипи короткі, поодинокі, утворюються рідко і переважно при основі молодих кущів. Плодоносні гілки безшипні.
Ягоди середні, середня маса 3—4 г, овально-округлі, чорні, транспортабельні, добрі для переробки. Продукти переробки інтенсивно-червоного кольору, відзначаються гармонійним поєднанням цукрів і кислот.
Достоїнства: стійкість проти борошнистої роси, висока зимостійкість, майже безшипність гілок, універсальне використання ягід, висока врожайність.

Безшипний. Новий сорт, виведений в Росії. Середньопізнього строку достигання. Кущ сильнорослий, слаборозлогий. Прикореневих пагонів середня кількість, вони середньої товщини і без шипів.
Ягоди великі (середня маса 3,5—4,5 г), світло-червоні, краплиноподібної форми, доброго кисло-солодкого смаку.
Достоїнства: висока стійкість проти борошнистої роси, зимостійкість, безшипність пагонів, добрі смакові якості, універсальне використання ягід.

Із стійких проти борошнистої роси сортів заслуговують на увагу ще такі: Сіріус, Легінь, Кий, Ліхтарик, Балтійський, Салют, Чорний Негус, Руський, Неслухівський, Кубанець, Пам’яті Негруля, Високий замок, НАУ та ін.

Бабушкин сад has written 1696 articles

Leave a Reply