Фенхель – солодкий кріп

Солодкий, аптечний кріп, фенхель — пряна рослина, що прийшла до нас із Середземномор’я. Зараз він поширений у Європі, Америці, Азії. Найчастіше вирощують два різновиди: звичайний І овочевий (італійський).

Зовні фенхель нагадує кріп, але більш високорослий: у період цвітіння сягає висоти 1,5—2 м, утворює більше зеленої маси. Всі частини рослини використовують у їжу: листя та стебла — для салатів, супів, до рибних та м’ясних страв; корінь — приправа в свіжому й сушеному вигляді, відварений — для приготування гарніру. Квіткові зонтики використовують під час соління та маринування овочів, квашення капусти, насіння — для приготування сухих приправ до супів, соусів, м’яса, риби, у хлібопекарській, кондитерській промисловості, для ароматизації чаю, вина; у парфумерній промисловості; — для отримання ефірної олії; у медицині — як заспокійливий засіб, при кашлі, шлунково-кишкових захворюваннях

Овочевий фенхель біля основи черешків утворює головки (потовщення). Їх тушкують, відварюють, смажать у сухарях. Листки, корінь, квітки й насіння використовують так само, як і з фенхелю звичайного.

Усі частини рослини мають приємний солодкуватий смак з анісовим ароматом Свіжа зелень містить ефірну олію, каротин, вітаміни С, В. Е, К, пантотенову кислоту, мінеральні солі. Насіння багате на ефірну олію, жирну олію, білкові речовини. флавоноїди.

Фенхель любить суглинкові, глибоко оброблені, удобрені грунти, з достатньою кількістю вологи, але не підтоплювані, сонячні ділянки. Вирощують його, висіваючи насіння в грунт під зиму або напровесні з міжряддями 30—40 см на глибину 2—3 см. Проростає фенхель досить довго: сходи з’являються через два тижні, а інколи й пізніше. У цей час необхідно знищувати бур’яни, що сходять раніше і можуть заглушити паростки фенхелю. Через 10—12 днів після проростань рослинки в рядках проривають, залишаючи найбільш розвинуті на відстані 10 см одна від одної. В овочевого фенхелю з’являються потовщення нижньої частини стебла, які необхідно підгортати для надання ніжнішого смаку.

Збирають головки вибірково, коли вони мають діаметр 8—10 см. При цьому зрізують всю рослину під корінь, а вище головки залишають черешки та листки на висоті 15 см.

У звичайного фенхелю листки збирають за потреби протягом усієї вегетації або повністю скошують на початку травня. До кінця літа він знову відросте і дасть другий урожай зелені, який збирають до заморозків. Корені, що залишилися, підгортають, утеплюють і залишають зимувати в грунті. Проте в суворі зими вони можуть вимерзати, тому, якщо є можливість, їх викопують і зберігають у підвалі в зволоженому піску. Навесні висаджують у грунт. Після відростання починають збирати першу зелень
до появи квітконосних пагонів. Спекотного літа фенхель може зацвісти і в перший рік, у такому разі насіння зможе частково достигнути за умови теплої й тривалої осені. Першими достигають центральні зонтики. Їх збирають після побуріння, не допускаючи осипання.

Щоб постіймо мати свіжу зелень фенхель висівають у декілька строків, починаючи з ранньої весни, через кожні 15—20 днів до липня, щоб восени рослини не потрапили під заморозки. А взимку корені можна висадити в квіткові горщики і виростити зелень на підвіконні.

Декому з городників не вдається одержати повноцінний урожай фенхелю. Основні причини — загущені посіви,недостатня кількість вологи під час вегетації. Це призводить до прискореного утворення квітконосів, що зменшує урожай листків у звичайного фенхелю та потовщених черешків — у овочевого.

Оскільки районованих сортів овочевого фенхелю немає, найчастіше використовують сорти зарубіжної селекції: Сіцілійський, Італійський великий та ін.

Урожайність головок овочевого сягає 3—5 кг з квадратного метра, листків у звичайного — 5—6 кг.

І ще одна порада: насіння фенхелю швидко втрачає схожість, залежно від умов зберігання воно придатне для сівби протягом двох-трьох років або навіть менше. Але якщо у вас залишилося старе насіння, не поспішайте його викинули: використайте для лікування кашлю (настоянка), ароматизації чаю (набуває анісового аромату). Подрібнивши на кухонному млиночку з нього можна приготувати приправу до супів, соусів, риби, м’яса.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply