Головне — зберегти вологу на грядках

Навесні дуже важливо зберегти в грунті вологу, необхідну для розвитку городніх культур. У цьому випадку на допомогу приходить мульчування.

У деяких регіонах середина весни часто посушлива, ще й з вітрами. У таких умовах на поверхні ґрунту швидко утворюється щільна кірка, яка згубна для висіяного насіння і молодих сходів. При використанні деяких видів мульчування можна вберегти таку важливу для рослин вологу.

Переваги мульчування:

  • волога випаровується повільніше;
  • зберігається пухка структура грунту, не утворюється кірка;
  • створюється додатковий захист від перепадів температур;
  • бур’яни ростуть не так рясно або не ростуть зовсім;
  • деякі види мульчі додатково удобрюють ґрунт.

Мульчування тирсою

Деревні відходи — відмінний матеріал для мульчі. Використовувати можна тирсу фруктових дерев. Пам’ятайте, що тирса хвойних порід занадто насичені смолами і фітонцидами, тому краще не ризикувати, адже ви можете тільки нашкодити рослинам. Виходячи з цього, слід відмовитися і від горіхової тирси. Дрібними деревними відходами зручно мульчувати рядки з посіяними насінням. Більш великі частки йдуть під висаджену розсаду. Тут важливий один нюанс — на посівах культур з дрібним насінням шар тирси повинен бути нетовстим, буквально пару сантиметрів, а під розсаду можна укладати товщиною до 7 см.

Мульчування травою або соломою

Цей спосіб більше підходить для саду, але застосовувати його можна і на городніх грядках. Так як мульча має великі частки, вона придатна тільки для сильнорослих культур. Використовувати можна як солому, так і скошені бур’яни. Трава придатна тільки молода, без насіння і обов’язково суха. Якщо укласти на грядки товстий шар сирої зелені, вона почне гнити і перекриє доступ кисню до коренів. Розкладати таку мульчу найкраще під уже зміцнілі рослини картоплі, томатів. Чим товстіший шар мульчі, тим комфортніше почуваються рослини.

Мульчування компостом або перепрілим гноєм

Така мульча не тільки захищає ґрунт, але і служить додатковим джерелом живлення рослин. Під дією поливів і організмів що живуть у ґрунті компост поступово віддає корисні речовини і проникає в землю. Гній для мульчі потрібен перепрілий і з великою домішкою соломи. Від погано перепрілого гною овочі можуть жирувати або взагалі загинути. Якщо використовувати компост, то найімовірніше доведеться регулярно стежити за тим, щоб у ньому ні в якому разі не було трави з насінням. Якщо замульчувати таким зараженим компостом грядки з посіяним насінням, то вже після декількох поливів бур’яни будуть пригнічувати посіви. Всі мульчуючі матеріали повинні пройти суворий контроль.

Мульчування чорною плівкою

Всі вищеописані способи мульчування зберігають вологу і структуру ґрунту, але не здатні повністю придушити ріст бур’янів. Мульчування чорною плівкою допомагає практично повністю позбавитися від бур’янів. Слід зазначити, що потрібно використовувати саме чорну плівку, а не прозору. Під прозорою ефект буде протилежним — всі бур’яни розростуться з подвоєною силою. Є два способи мульчування. Перший полягає в тому, що спочатку висаджують розсаду, а потім розстеляють в міжряддях плівку. У підсумку неукритою залишається лише вузька строчка землі, на якій висаджені рослини.

Другий спосіб полягає в наступному: по всій поверхні грядок розстеляють плівку, мотузкою з кілочками намічають майбутні ряди. А потім гострим ножем розрізають навхрест плівку в місцях, де будуть лунки. В отримані отвори висаджують розсаду. Виходить суцільне покриття, яке добре утримує вологу і не дає шансу бур’янам. Єдиний мінус такої мульчі — полив можливий тільки через заздалегідь розкладену систему крапельного зрошення.

Не можна однозначно відповісти на питання, який спосіб мульчування краще. Всі методи хороші, головне застосовувати їх до місця. Дрібну тирсу, компост — на посіви. Солому, траву, перепрілий гній — під розсаду. Чорну плівку — в закритому грунті для томатів, перцю, огірків.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply