Помідори з смужками — це нові гості на нашому столі, виглядають вони дуже екзотично. З кожним сезоном все більше дачників віддають перевагу саме «смугастим» сортам, завдяки їх смаковим і естетичним якостям.
Прабатьком всіх смугастих томатів є старовинний англійський сорт «Tiger Tom». У 1951 році американські вчені Ларсен і Поблак визначили освіту смуг на шкірці томата як стійку сортову ознаку. Після цього відкриття селекційним шляхом було виведено більше тисячі сортових модифікацій «Tiger Tom», які досі не перестають дивувати різноманітністю «смугастих» забарвлень.
Більшість «смугастих» сортів відносяться до індетермінантних гібридів. Такі рослини не припиняють своє зростання впродовж декількох років, якщо їм надати необхідні кліматичні умови. Урожайність смугастих гібридів дуже висока, але вони потребують постійного догляду: регулярного формування куща, пасинкування, запилення. Сорти стійкі до більшості хвороб: бурої плямистості, фітофторозу, фузаріозного в’янення, але чутливі до вершинної гнилі.
Смугасті томати детермінантних сортів припиняють своє зростання після зав’язі певної кількості кистей, найчастіше 5-6 шт. Такі помідори менш урожайні, зате невибагливі у догляді і дозволяють зібрати хороший посівний матеріал.
Гібридні смугасті томати найчастіше вирощують в умовах теплиці, їх висота може перевищувати 2,5 метра. У відкритому грунті такі культури теж ростуть непогано, але рослина виходить більш низькорослою (1,5-1,8 м) і менш врожайною.
Детермінантні сорти ідеально підходять для культивації на відкритому грунті. Самі рослини не перевищують 1 метра у висоту, їх стовбур масивний і міцний.
Зовнішні ознаки
Існує велика кількість сортів смугастих томатів. Між собою вони різняться формою, скоростиглістю, смаковими якостями і забарвленням. Навіть самі смужки різняться.
Деякі помідори зовні нагадують червоно-помаранчеві яблука (Solar Flare, Aviuri), на інших розмістилися смужки у вигляді різьбленого візерунка (Chocolate Stripes, Арбузик), а треті більш схожі на хижаків, тому й звуться — Тигрові.
Більшість «смугастих» сортів мають плоди середніх розмірів, від 60 г до 100 г. Але зустрічаються і гіганти, наприклад, сорт Грейпфрут. Він формує плоди вагою до 1,2 кг.
Смакові якості й інші достоїнства
Смугасті помідори мають щільну м’ясисту м’якоть з невеликою кількістю насіння. Сорти червоно-помаранчевих забарвлень за смаком помірно-кислі, а жовто-зелені або жовто-білі томати — солодкі, з фруктовими нотками. Смужки розташовуються тільки на поверхні помідора, сама м’якоть забарвлена рівномірно.
Всі сорти смугастих помідорів мають гладку, глянцеву і щільну шкірку. Завдяки їй вони відрізняються гарною лежкістю і придатні для тривалого транспортування.
Томати у смужку використовують для приготування салатів і консервації. Для засолювання вони навіть більш кращі, так як їх щільна шкірка не тріскається при термічній обробці, повністю зберігаючи своє строкате забарвлення. Баночки з такою консервацією виглядають оригінально і дуже ошатно, а хороші смакові якості продукту порадують будь-яку господарку.