Гуньба голуба – корисна рослина


На превеликий жаль, багато корисних і цінних рослин, завезених до нас з інших країн, належать до малопоширених, тому що городники мало обізнані з агротехнікою їх вирощування, способами використання, бракує насіння. До таких рослин належить і тригонелла, або гуньба голуба, пажитник голубий. В народі її називають грибною травою за приємний запах, що нагадує сушені гриби.

Особливо цінують тригонеллу народи Закавказзя і використовують як пряно смакову рослину в усі страви: перші й другі, м’ясні й рибні. Вона є неодмінною складовою частиною приправи хмелі-сунелі. Тригонелла надає неповторного смаку й аромату підливам до каш, картопляних і овочевих пюре, різним юшкам. Супам та іншим стравам.

Використовують тригонеллу і в харчовій промисловості. Порошок з гуньби голубої додають у процесі виготовлення сиру, приправ.

Тригонелла — чудовий медонос Під час цвітіння, її квітки охоче відвідують бджоли.


Має вона і лікувальні властивості, бо містить багато різних вітамінів та інших корисних речовин, необхідних для організму людини. У народній медицині застосовують розмелений на порошок тригонелли для внутрішнього і зовнішнього вживання.

Стебла гуньби голубої охоче поїдають домашні тварини, кролі. Якщо ці стебла додати до корму дійним коровам, у них підвищується вміст жиру в молоці.

Отже, гуньба голуба — цінна пряносмакова, лікарська і медоносна рослина. Її може виростити кожний городник, тим більше, що до умов вирощування вона невибаглива, росте на всіх типах грунтів, але краще — на добре освітлюваних ділянках. Гуньба голуба — однорічна трав’яниста рослина з родини бобових. Розмножують її насінням, яке висівають безпосередньо в грунт рядковим способом рано навесні на глибину 1,5—2 см з шириною міжрядь 20—30 см. Сходи з’являються через 7-10 днів. Коли рослини матимуть 2—3 справжніх листочки, їх проривають, залишаючи рослину від рослини на відстані 5—б см.

Особливого догляду тригонелла не потребує. За вегетаційний період 2—3 рази розпушують грунт, одночасно виполюючи бур’яни. У посушливе літо посіви бажано полити.

Добре реагує гуньба голуба на підживлення органічними та мінеральними добривами. Як бобова рослина, вона є гарним попередником для всіх городніх культур.

Для використання тригонелли як прянощів верхівки рослин зрізують, коли насіння у бобах набуде молочно-воскової стиглості. Стебла досушують, обмолочують, насіння відокремлюють від домішок, підсушують, перемелюють на кавомлинку і зберігають у щільно закритій посудині.

Щоб одержати насіння для сівби, стебла рослин зрізують, коли боби побуріють. Зрізані стебла досушують, обмолочують, насіння відокремлюють від домішок, добре просушують і зберігають у паперових пакетиках чи в полотняних торбинках у сухому приміщенні за кімнатної температури.
Хвороб і шкідників за час вирощування на тригонеллі я не помічала. Вона може розмножуватися і самосівом.




Поділитись своєю думкою