Шкідники нашого саду

Майже всі комахи, які докучають культурним рослинам, так чи інакше пов’язані із землею. Одні йдуть туди на зимівлю, інші зі стадії личинок заляльковуються, треті живляться підземними частинами рослин. Садівники і городники називають їх грунтовими шкідниками, хоча, на мій погляд, це неправильно: шкодять-то вони не грунту, а корінням, бульбам і цибулинам рослин. Таких шкідників саду багато, і треба вміти з ними боротися. А значить, потрібно знати їх в обличчя.

Шкідливі личинки таких комах, ведуть підземний спосіб життя. Вони, як правило, чорного кольору. Через це виявляють такого шкідника, тільки коли він уже завдав непоправної шкоди. Наприклад, рослина починає гинути через те, що її коріння пошкоджене. Одного разу перед посадкою жимолості я вніс в посадкову яму напівперепрілий компост, в якому хрущ влітку відклав яйця. На наступний рік з них відродилися його личинки, які згризли корінці саджанця. В результаті вегетативна частина кущика зів’яла. Після видалення саджанця я землю розкопав і виявив личинки хруща. Своєчасно виявити шкідників можна при перекопуванні грунту. При перевертанні орного шару добре видно хрущів і личинків дротяників, яких збирають і знищують.

В кінці весни або на початку літа, залежно від природної зони, під час розпускання листочків берези з грунту виходять молоді хрущі. Вони літають, їх приваблюють молоді листки дерев, в тому числі плодових. У цей час найзручніше знищити скупчення хрущів. Необхідно обприскати листя одним з численних контактних препаратів, які є у продажу.

Напевно, хрущі, є самими шкідливими на наших дачних ділянках. Жуки великі, літають повільно і з характерним гулом. Хрущі — білого кольору з чорною голівкою, напівкруглої форми.

Самки влітку відкладають яйця, воліючи купи компосту органічних відходів або соломи, де виникає природне тепло. За чотири-п’ять років підземного життя личинки хруща перегризають корінці овочевих, квіткових, плодових і ягідних культур. Тому молоді і слабкі рослини засихають. З плодових дерев хрущі полюбляють всі види яблунь, сливу і вишню, за безпекою їх саджанців треба стежити особливо уважно. Необхідно врахувати, що хрущі полюбляють піщані і супіщані грунти, погано переносять вогкість. Так що саджанці слід своєчасно поливати під корінь.

Бронзовка — жук поменше хруща, тверді зовнішні крила мають бронзове забарвлення. Жуки живляться квітками (дикорослих і культурних трав’янистих рослин, дерев і чагарників). Гризуть листя, молоді пагони і пелюстки. Ласощами для цих жуків є серцевини квіток. Не гидують вони соком і соковитою м’якоттю стиглих фруктів. Боротися з літаючими жуками непросто — потрібно їх ловити і знищувати.

І слід мати на увазі, що личинки жука не переносять вогкість і полюбляють сухий легкий грунт, піщаний або супіщаний.

Жуки-ковалики. Дорослі особини мають чорне забарвлення, а їх личинки жовте чи біле. У личинок міцний хітиновий покрив, за що вони отримали назву дротяники. Вони повзають в грунті як горизонтально, так і вертикально і ушкоджують в грунті насіння і все соковите, що зустрічається на шляху. Особливо істотну шкоду наносять бульбам картоплі, цибулинам гладіолусів і кореням-бульбам жоржин. Навіть при незначному пошкодженні плоди цих рослин при зберіганні можуть загнити. Інша вразлива для дротяники група культур — рослини зі стрижневою кореневою системою, наприклад буряк, гвоздика альпійська, мак східний і ін. При пошкодженні головного кореня рослина виглядає пригніченою і дає поганий урожай.

Дротяники полюбляють низько розташовані ділянки, де навесні застоюється вода, а також кислі, погано оброблені грунти, де виростають бур’яни і насамперед пирій з повзучими корінням.

Профілактичні прийоми боротьби з дротяником — нейтралізація грунту, що має кислу реакцію, розпушування щільного грунту і посів насіння гірчиці. Личинки погано переносять запах коренів і вегетативної маси цієї рослини.

Комарі-довгоножки — це великі довгоногі комарі, літають вони мало, в основному харчуються нектаром і виділеннями рослин. Шкідливі довгоножки дають одне покоління в рік. Яйця відкладаються в землю. Личинки ведуть підземний спосіб життя і зимують у грунті. Навесні у молодих рослин підгризають коріння, стебла і найближчі до землі листя, викликаючи серйозне розрідження посівів. Для боротьби зі шкідливою довгоножкою застосовують інсектициди. Також потрібно осушувати грунт, оскільки личинки люблять вологу.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply